maandag in week 11 door het jaar

Vandaag zegt Jezus: 'Ik zeg jullie je niet te verzetten tegen wie kwaad doet, maar wie je op de rechterwang slaat, ook de linkerwang toe te keren.'

Voor alle duidelijkheid: dit is geen oproep om ongerechtigheid te laten passeren.

Het is een appèl om kwaad met goed, haat met liefde, agressie met vredelievendheid, oordeel met barmhartigheid, te vergelden en zo menselijke verhoudingen te veranderen.

Liefde, hoe kwetsbaar ook, is de enige kracht waarmee kwaad kan overwonnen worden.

Jezus is deze weg gegaan, en wil deze weg opnieuw met ons gaan, dag na dag; Hij in ons, wij groeiend in Hem.

Laten we ons schenken aan Hem opdat liefde altijd hét antwoord mag zijn op alles.

kris

Reacties

  1. Vandaag weer enkele mooie aanbevelingen. Jezus zegt ons geen weerstand te bieden aan het onrecht. Dat is de geweldloosheid. Dat is geen onmacht, dat is verzet zonder geweld. Vaak kan een mens niet anders. Er is zoveel onrecht in de wereld en in sommige regimes kan dat zo te keer gaan, dat je je beter alleen maar verweert in stil geweldloos verzet. Wij hebben daar voorbeelden van: Jezus zelf, veel martelaren, een Gandhi ook of een Nelson Mandela. Laten wij blijven geven aan wie ons iets vraagt en goed zijn ook voor hen die het eigenlijk niet meer waard zijn. God geeft ons Zijn genade ook daartoe. Zorg dat je Zijn genade niet vergeefs ontvangt, zegt Paulus. Tijden van onrecht worden voor ons soms dagen van heil. Door het onrecht te ondergaan, kwamen veel martelaren in de hemel. En soms wordt geweldloos protest ook een keerpunt in een wereld van onrecht. Als we kijken naar het politiegeweld tegen zwarten in Amerika, is Floyd wel een slachtoffer, maar zijn dood is ook een ommekeer geworden. De samenleving is er zich bewust van geworden dat zoiets niet kan. Ook Paulus heeft veel moeten verduren: ontbering, slagen, gevangenschap, oververmoeidheid, geen slaap, geen eten. En toch protesteert hij niet. Hij draagt en verdraagt het voor Jezus. En Paulus heeft voor ons een mooie aanbeveling: zuiverheid, inzicht, geduld, goedheid, streven naar heiligheid en naar echte liefde, het woord van Gods waarheid, Gods eigen kracht. Paulus strijdt met geestelijke wapens en zo worden alle waarden omgekeerd: hij die beschouwd werd als een bedrieger, spreekt de waarheid; hij die niet gekend was, werd een bekende (zoals Floyd); hij wordt getuchtigd, maar toch niet ter dood gebracht. Christenen en andere groepen die vervolgd worden of onderdrukt, treuren wel om hun lot, maar toch zijn ze blij vanbinnen, want Jezus leeft in hen. Zij die alles af worden gepakt, maken de wereld eigenlijk rijk. Neen, het offer van een mens gaat nooit vergeefs voorbij. Het brengt leven, net als het offer van Jezus zelf. En Jezus leeft in elke mens die lijdt en onrechtvaardig bejegend wordt. Jezus is in doodsstrijd tot het einde der tijden, zei Blaise Pascal, maar Zijn verrijzenis duurt ook altijd voort in alle eeuwen. We kunnen treuren en wenen, maar dat alles is maar de voorlaatste dag. Die voorlaatste dag kan lang duren, wel een mensenleven lang. Toch komt er een laatste dag, Gods dag, de dag van de verrijzenis, de dag waarop de zon niet meer ondergaat. En dan zijn alle tranen voorgoed voorbij. Ook het onrecht is dan voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. leg dat maar eens uit aan de palestijnen in Israel, die van hun eigendommen en gronden worden verdreven door de joodse staat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig zijn er ook nog mensen die met de voeten op de grond staan en zich niet tevreden stellen met vrome praat. Gelijk heb je, anoniem van 07.21 uur.
      Dat is juist wat ik hier soms mis, de rauwe realiteit van elke dag. Overal een vroom sausje overgieten, vrome woorden spreken, alles toedekken met de mantel der liefde (foei!!!), is niet moeilijk. Spreken vanuit de realiteit van misbruik en uitbuiting hier bij ons en overal te wereld, vanuit vervolging, foltering (ook bij ons!), vanuit bittere armoede, groot onrecht in onze rechtsspraak (dagelijks !), loonbarema's enz... is andere koek.

      Verwijderen
  3. We hebben niets maar we hebben alles. Een uitspraak waarmee ik mijn jeugd vergelijk. Er was niet veel aan materiële goederen. Liefde en tevredenheid is de rode draad en uitdelen aan anderen. Goedheid wil niet zeggen dat je niet oprecht kwaad kunt zijn over onrechtvaardigheid. We hoeven geen sulletjes te zijn die alles goedvinden. Geef de liefde altijd een kans, dan krijgen we een wereld zoals God het bedoeld heeft,




    BeantwoordenVerwijderen
  4. Commentaar bij het Evangelie van 14 juni: Mc 4,26-34
    door E.H. Alain de Boudemange


    Jezus nodigt ons vandaag uit tot twee houdingen die elkaar aanvullen: het afwijzen van geweld, en edelmoedigheid. De eerste is een voorbereiding op de tweede. De reactie op geweld, zoals die uitgedrukt wordt door de wet (oog om oog, tand om tand) is bij de mens bijna reflexmatig. Jezus nodigt ons uit van dit geweld af te zien, in ieder geval niet te reageren met gelijkaardig geweld, wat slechts kan leiden tot een dramatische escalatie. Hij vraagt ons positief te reageren, echt edelmoedig, mateloos. Welk geweld kan ik vandaag onderdrukken? Welke edelmoedigheid kan ik aan de dag leggen?



    bron: Découvrir Dieu - Votre email quotidien de prière



    vert. Maranatha-gemeenschap






    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten