Onbevlekt Hart Maria

Maria sloot alles wat er met Jezus gebeurd was in haar hart… zo lezen we vandaag.

Ik vermoed dat Maria geen vrouw was van grote woorden, zeker niet als het over God ging. Het weinige dat we over haar weten leidt ons tot een vrouw die de stilte beminde en diep koesterde.

Wat dat betreft kunnen we veel van Maria leren. Zij contempleerde de stilte. Zij verstond de kunst het Woord te laten gedijen in stilzwijgen. Zij prutste niet aan het spreken van God. Ze vulde niet in. Arm van geest als zij was, stond zij geopend en nederig voor haar God, in diepe aanbidding voor zijn zijn.

Deze wijze van contempleren maakt een mens ten diepste vrij, én beschikbaar. Het maakt je tot een penseel in de handen van de Schepper. Jij de fluit, God de fluistspeler.

Maar daarvoor is er dus innerlijke stilte nodig; een serene stilte van het hart. Een stilte waar Gods Woord als een hemelse dauw kan gedijen en bevruchten.

Geliefde mensen, laten we de innerlijke stilte van ons hart koesteren, als een plaats van godsontmoeting, van zwijgen en ontvangen; geopend en bereid.

Een mooie en gezegende zaterdag voor ieder van u.

kris

Reacties

  1. We mogen vandaag even kijken in het hart van Maria. Dat hart was open voor God. Neen, Maria begreep ook niet alles. Ook zij had vragen. Maar die vragen verhinderden haar niet om te blijven geloven en open te blijven staan voor dat grote mysterie dat God is.
    Jezus was achtergebleven in de tempel. Jozef en Maria waren Hem even kwijt. Hij had de bar mitswa bereikt, de religieuze volwassenheid van een joodse jongen. Nu begon Jezus’ hart wat sneller te slaan voor de dingen van Zijn echte Vader, God. Hij was dan ook in de tempel blijven hangen. Hier kon Hij Zijn hartje ophalen. Hij kon vragen stellen en ook al Zijn eigen inzichten meegeven. Hier beleefde Hij al wat Zijn latere zending zou worden. Maar Maria en Jozef begrepen het niet. Maria bewaarde echter alles in haar hart, zo staat er onmiddellijk in het evangelie van Lucas na het voorval in de tempel.
    Maria’s hart was onbevlekt. Wat betekent dat? Dat zij zo begenadigd was, zo vol van genade, dat zij nooit toegaf aan de zonde. Zij hield haar zoon Jezus niet tegen. Zij had wel vragen die ze ook uitsprak, maar die vragen werden nooit een ‘neen’ tegenover God. Bij ons wel. Wij hebben de heiligmakende genade, maar dat is niet zoals bij Maria de volheid van de genade. Wij zeggen soms ‘neen’ tegen God. Maria niet. Maria is met haar zoon meegegaan tot onder Zijn kruis. Zij aanvaardde dat zij veel niet kon begrijpen, maar zij kon leven met het mysterie. Wij niet. Wij leggen het mysterie uit totdat wij het verstaan. Maar dan is het geen mysterie meer. Wij halen het mysterie omlaag. Maria niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De eerste lezing uit Jesaja 61 is ook zeer mooi. Echt iets om op Maria toe te passen. God heeft haar bekleed met het kleed van Zijn gerechtigheid, met de mantel van het heil. De gerechtigheid en het heil, dat is Jezus. Maria droeg Hem, maar zij werd ook met Hem bekleed. In ons doopsel kregen ook wij die gerechtigheid, het kleed van het heil. Dat was ons doopkleed, eigenlijk Jezus zelf die in ons kwam wonen, net zoals in Maria. Dan werden wij als een bruidegom of een bruid, een geliefde metgezel van God zelf. Zoals de aarde vruchten voortbrengt, zo laat God de gerechtigheid ontluiken in ons. In Maria is dat meer dan in wie ook gebeurd. Maria droeg Gods gerechtigheid, Maria bracht Jezus voort. Jezus groeide in haar en zij groeide mee met Jezus, met de gerechtigheid. Dat moet ook in ons gebeuren: Gods gerechtigheid moet ook in ons leven gestalte krijgen, Jezus moet gestalte krijgen in mijn leven.
    Maria is het beeld van de Kerk. De Kerk bemiddelt het heil. De Kerk zou moeten zijn het sacrament van het heil. Ze is dat ook wel, maar soms niet geheel duidelijk, omdat de Kerk uit mensen bestaat. En mensen zijn zondaars. Wij weerspiegelen maar ten dele de gerechtigheid die van God komt. Wij doen maar ten dele recht aan God, aan de mensen en aan de kosmos. Gelukkig is Maria daar. Zij is het meest nobele lid van de Kerk. Zij toont in haar hart en leven Gods heil en Gods gerechtigheid. Wij moeten een andere Maria worden, een vat van gerechtigheid en van liefde. Vragen mogen we hebben; het mysterie van God naar beneden halen door onze zonde, dat mogen we niet. Maria, onbevlekt ontvangen, bid voor ons, zondaars, die onze toevlucht tot u nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ave, Ave, Ave Maria!
    Salve Regina!
    Liefde gaf haar duizend namen!
    God zij dank voor Zijn werk in en door Maria!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten