zondag 13 door het jaar - B

Aanraking. Daarover gaat het evangelie van vandaag. Aanraking door de Heer, door God zelf. Aanraking met als gevolg: genezing, leven.

Lieve mensen, we weten dat een menselijke knuffel zo’n deugd kan doen. Of een letterlijke schouderklop, een hand dat je krijgt, een streling. Een fysieke tedere aanraking doet iets met een mens.

Wel, als een menselijke aanraking al zo’n deugd doet, wat moet het dan niet zijn wanneer God ons in eigen persoon komt aanraken? Wat een feest voor de ziel, deugddoend voor ons innerlijk. Twee bewegingen die samensmelten: Gods liefde voor ons, ons verlangen naar Hem.

Goddelijke aanraking doet de dood teniet. Niet enkel de fysieke dood, maar ook al wat dood is in onszelf: het toegeven aan neigingen tot zonde, uitgesloten worden door wie dan ook, als ‘onrein’ worden aanzien, een laag zelfbeeld, neerslachtigheid, neiging tot zelfmoord,…

Als God de mens in Christus aanraakt, vindt er genezing plaats. Hij tilt op, geeft waarde, zet je beweging.

Lieve mensen, ga naar de Heer toe. Strek je hand uit, je hart, je hele zijn. Zoals jij vanuit je mens-zijn naar Hem verlangt, zo verlangt Hij vanuit zijn God-zijn naar jou. Laat de ontmoeting gebeuren. Smelt samen.

Wie vandaag eucharistie viert: moge het beluisteren van het Woord, en het ontvangen van de Communie, die samensmelting met de Heer tot gevolg hebben.

Nog dit: het evangelie eindigt vandaag met een opdracht van Jezus aan de mensen die rond het meisje stonden, namelijk dat ze haar te eten moesten geven.
Lieve mensen, laat ons bidden dat de Heer aanrakend onder ons aanwezig mag zijn. Maar laten we daarin ook elkaar tot steun zijn, elkaar voedend, door gemeenschap te vormen en te beleven; gemeenschap in de mooie en diepe zin van het woord. Ook dat is Kerk zijn.

Een mooie en gezegende zondag voor ieder van u.

kris

Reacties

  1. 'die samensmelting met de Heer tot gevolg hebben, schrijf jij, Kris.
    God wil niet dat we samensmelten met Hem. We kunnen dat ook niet. Hij blijft God en wij blijven mensen. Zelfs in een goed huwelijk smelt een mens niet samen met de partner. Ider blijft zichzelf maar wij worden meer verbonden met Hem, worden broers en zussen van Jezus, maar smelten niet met Hem samen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met samensmelten bedoel ik dat wij ten diepste opgenomen worden in Gods liefde. Natuurlijk zullen we nooit delen in God zijn god-zijn, en blijven wij tenvolle mens. Uiteraard. Maar Jezus neemt ons wel op in zijn liefde. Hij verinnigt er ons ten diepste mee. In die zin is christelijk leven deelnemen aan Gods Drie-ene liefde, uiteraard als mens en niet als God.
      Zo lees ik dat bij de grote mystici, en zo denk ik er zelf ook over.
      Van harte, kris

      Verwijderen
  2. vandaag uit wijsheid: 'Alles ter wereld dient om het leven in stand te houden.' laten wij alles ter wereld dienen, want in alles wil God Leven zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede God is Schepper wij zijn schepselen, kinderen van Onze Vader, duidelijk verschil

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als de communie een gewoonte is dan is dat goed. Jezus las ook voor in de tempel zoals gewoonte

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten