donderdag in week 11 door het jaar

Het christelijk gebed is een geheimnisvol leven met God, een deelnemen aan de kern van zijn wezen, aan zijn goddelijke, drieëne Liefde.

In het gebed mogen we aanzitten aan de tafel van de Drieëne God, mogen we drinken van zijn Liefde zoals een kind drinkt aan de borst van zijn moeder.

Heel bijzonder uit zich dat in de woorden die de Heer ons zelf aanleert in het 'Onze Vader'. Doorheen dit gebed neemt Hij ons op in zijn ja-woord tot de Vader opdat we zelf Gods liefde zouden worden.

Het is goed het 'Onze Vader' doorheen de dag in de stilte van ons hart met regelmaat te prevelen, te zingen, te overwegen. Je kan er expliciet tijd voor maken, maar dat hoeft niet. Wanneer je wandelt, fiets, op de trein zit, met de auto rijdt, bij de bakker aanschuift,… ten allen tijde en overal kunnen we het bidden, zingen.

Meer dan we vermoeden brengt dit gebed ons in Gods leiding over ons leven.

Ik ken iemand die van dit gebed leeft. In de zin van: hij beluistert er heel het evangelie in: haar boodschap, haar oproep. Hij bidt het Onze Vader misschien wel honderd maal per dag, of meer zelfs. Voor hem is het een gebed van het hart geworden, meer dan een gebed met de lippen. Het Onze Vader draagt hem, leidt hem, behoedt hem.

Suggestie: bid het met regelmaat. Zing het als het kan. Laat een het lofprijzing zijn op Gods aanwezigheid, de gaven die Hij schenkt, de oproep die Hij doet.

Moge het Christus zijn die in ons bidt.

kris

Reacties

  1. Paulus vertelt wat over zichzelf. Het kan overkomen als een pochen of snoeven. Dat is het nochtans niet. Paulus wil alleen zeggen dat al wat hij doet voor de kerken in Achaïa gemeend is en gedragen door veel liefde voor God en voor de mensen. Ook wij zouden er blij om moeten zijn dat we met onze enige Bruidegom, Christus, zijn verloofd. Laten we alles doen voor Jezus en door Jezus voor God. Dat deed Paulus ook. En Jezus keert nog eens terug op ons bidden. Als je bidt, moet je niet veel zeggen. Alleen wat in het Onze Vader staat. Als we zeggen: ‘Onze Vader in de hemel’, dan zijn we onmiddellijk bij God. En dan volgen drie gelijkaardige beden: ‘Vader, Uw Naam worde geheiligd’. Gods Naam is ontheiligd door onze zonden. Dat was al in Israël zo. Lees maar Ezechiël 36 en 37. Ook nu kennen veel mensen God niet. Hij is niet hun Heer. Laten wij daarom vragen: ‘Onze Vader, word weer de Heer van ons en van vele mensen’. Dan komt ook Zijn Rijk, want Gods Rijk bestaat er juist in dat God de Heer mag zijn van de mensen. En dat is ook Zijn wil: dat alle mensen in Christus onder één hoofd worden gebracht om in en met Jezus God de Heer te laten zijn over hun leven. Zie Ef. 1, 10. Dan bidden wij ook nog om al wat we elke dag nodig hebben. Niet alleen ik, maar WIJ, alle mensen. Ook bidden wij om de vergeving van onze schuld en dat ook wij anderen vergiffenis kunnen schenken. Tenslotte: ‘Vader, geef dat we niet toegeven aan de bekoring of ten onder gaan in de beproeving, maar verlos ons en heel de wereld van alle kwaad’. Het is goed het Onze Vader te bidden met Jezus. Of beter: laten wij aan Jezus vragen dat Hij het bidt in ons. Dan wordt het een krachtig gebed, omdat God dan in ons bidt tot God.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. verlos ons van het kwade

    verlos ons uit de macht van al onze vijanden
    en van allen die ons haten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En Jezus leidt ons naar de Hemel waar Zijn en onze Vader Zijn Woning heeft ! Opene wij daartoe de deur van ons hart !
    Nogmaals hartelijk dankjewel !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik heb in de loop van jaren een eigen versie van het 'Onze Vader' gemaakt dat ik, naast het origineel, dagelijks bid. het gaat zo:

    goede Vader,
    ik houd van U met heel mijn hart, met heel mijn ziel,
    met al mijn kracht, met al mijn verstand,
    ik keer mij tot U, met lichaam en geest
    en zie af van mijn wil, omwille van de uwe
    ik ontvang U in al wat tot mij komt
    en aanvaard al wat is en mijzelf
    zoals U het gewild heeft
    ik laat mij leiden,
    doorheen alle pijn, doorheen alle angst
    op de weg van Uw liefde
    zo helpe mij Jezus Christus,
    uw Zoon, onze Heer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat mooi Stefan. Het is hetzelfde Onze Vader maar met prachtige begripvolle woorden. Ik wil het graag ook gebruiken. Dank je wel.

      Verwijderen

Een reactie posten