Bekering Paulus

Nadat Paulus een slag van de hamer – bij wijze van spreken – had gekregen en de stem van Christus had gehoord en herkend, stopte hij met vervolging en werd volgeling. Afstand nemen van het kwaad, de Heer herkennen en Hem volgen… dat noemt men bekering.

We zijn niet Paulus, en de meesten van ons zullen niet tegen de grond gesmakt worden door God zelf om tot bekering te komen.
En toch… Velen van ons hebben al momenten gekend in hun leven dat ze tegen een muur liepen, en niet zachtjes. Omstandigheden in het leven kunnen daartoe bijdragen. Gewoonlijk zijn we op die momenten heel sterk met onszelf bezig; mijn wereldje, mijn verdrietje, mijn ikje. Dit laatste maakt ons dikwijls innerlijk doof voor een mogelijk roepen van God.

Ik denk dat God ons meer ‘klopjes’ geeft dan we doorgaans vermoeden. Maar we steken die klopje al snel op het leven, alsof God er niets mee te maken zou hebben.

We moeten natuurlijk voorzichtig zijn. We mogen God niet te snel aanduiden als de regisseur van alle klopjes die we als persoon of als mensheid meemaken. Neem de huidige pandemie, of een oorlog tussen volkeren… Dit regisseert God niet. Laten we aub komaf maken met dit soort godsbeelden. Deze dingen zijn een gevolg van een wijze van leven. Wat niet wilt zeggen dat God afwezig zou zijn in deze zaken. God is in alles aanwezig. Als mensen bijvoorbeeld lijden door oorlog of pandemie, is Hij de lijdende bijzonder nabij; zeer zeker. Maar zijn aanwezigheid zal ook van die aard zijn dat Hij doorheen deze zaken de mensheid zal oproepen anders te gaan leven: stoppen met oorlog voeren en werken aan verzoening, de schepping eerbiedigen, enzovoort. Net zoals bij Paulus is het ook hier van belang Gods nabijheid te herkennen en gehoor te geven aan zijn roep tot bekering.

Of God nu sommige klopjes geeft (zoals bij Paulus), of als de kloppen een gevolg zijn van onze wijze van leven, van belang is dat we moeten leren God horen in zijn aanwezigheid wanneer we dergelijke heftige dingen meemaken. Aanwezig is Hij, altijd,met al zijn liefde, daar mogen we zeker van zijn. 

Bij al wat er gebeurt zouden we, als persoon, als Kerk, en als mensheid, de vraag moeten stellen: Is God hier iets aan het zeggen? Is Hij misschien iets aan het vragen? Doelt Hij op een innerlijk bekering van mij, van ons?

Natuurlijk spreekt God, en roept Hij, ook op vele andere manieren, en niet enkel in de heftigheden van het leven. Het komt er vooral op aan dagelijks een innerlijke waakzaamheid aan de dag te leggen om zijn roep te kunnen horen. Om er gehoor aan te geven, bereid zijnde afstand te nemen van het kwaad, om opgenomen in Christus, dat leven te leiden dat God voor ons droomt.

Laten we bidden om de gave van onderscheid, en alertheid.

kris

Reacties

  1. Sint-Paulus heeft Jezus vervolgd. Hij heeft de beginnende Jezusbeweging de kop in willen drukken. Maar God heeft hem van zijn paard gegooid en als hij geen paard had – wat waarschijnlijk het geval was – God heeft hem onderste boven gegooid. God heeft hem binnenste buiten gekeerd. Oh, Paulus was zo vol van zichzelf. Hij wist het. Hij was een farizeeër. Hij zou het doen. Hijzelf zou de hemel verwerven door alle voorschriften van de joodse Thora te onderhouden. Jezus had zich niet gehouden aan de Thora. Jezus was een vervloekte geworden, iemand die opgehangen was aan een paal. Daarom moest die Jezusbeweging maar eens stoppen, met geweld onderdrukt worden. Het moest uit zijn met in Jezus te geloven. Het kwam erop aan de Wet te onderhouden. Tot in het kleinste detail. Maar Jezus is sterker dan Paulus. Hij werpt Paulus’ zekerheden omver. Paulus mag Jezus zien, de gekruisigde die verrezen is. En Paulus begeeft. Hij wordt een getuige van Jezus, een echte apostel. Wat mogen wij dankbaar zijn voor deze ommekeer bij Sint-Paulus. Paulus zal nu met de elf uitgaan over de hele wereld en Jezus verkondigen. Hij zal duivels uitdrijven, de nieuwe taal spreken van Gods liefde, hij zal slangen opnemen. Dat is het serpent van het begin, de leugenaar van het begin. Paulus zal ons Jezus brengen en met Jezus de verlossing van onze zonden. En niets zal ons nog kwaad kunnen doen. Zelfs dodelijk vergif kan ons geen kwaad meer doen. Laat de wereld maar haar leugens en haar hoogmoed en al haar onreinheid over ons uitgieten, het deert ons niet meer, omdat Jezus in ons leeft. En dan is zelfs een dodelijke ziekte geen hinderpaal meer om voor God te leven en voor de anderen om ons heen. Men kan ons nog wel lichamelijk dooddoen. Maar onze geest leeft in eeuwigheid, omdat Jezus in ons leeft, Hij die verrezen is en die leeft vanuit de kracht van God, zoals wij gisteren hoorden. En de kracht van God is de H. Geest, de liefdeband tussen Vader en Zoon, tussen Hem die de Gever is en Hem die de ontvangende is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amen !
    Dankjewel om de aanmoediging ...te beseffen dat Christus lééft in ons en zoals Paulus
    "onze kar draaien "!
    Het "ikje" doen verdwijnen en léven met in en door Hem !
    En worden zoals HIJ die met Zijn Geest in ons leeft !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. verlangen

    wanhoop was er, eenzaamheid
    het zoeken was er en verdwalen
    onrust was er, er was waanzin
    angst, verwarring, dood was er,
    er was duisternis en er was stilte,
    en een moment van ‘t diepste zwart
    en er was niets

    en toen was er verlangen
    er was uw beeld, er was uw hart
    er was ontroering, aangeraakt
    er was ook troost en er was vrede
    dat wat was en altijd zijn zal
    en het voelde aan als liefde
    en het dacht als alles weten
    en ik wist en ik had lief
    U was hier in mij geboren
    zijn enig kind
    s r

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat mooi Stefan. In een paar regels is zoveel gezegd en het voelt doorleefd. Mag ik het doorsturen? Hartelijk dank,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank, Stefan, wat wondermooi. Toch een mooi feest hé vandaag? De ommekeer van ik naar jij, van 'ik moet het doen' naar 'Hij doet het in mij', van prestatie naar genade.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Paulus mag Jezus zien, de gekruisigde die verrezen is.
    Hoe is dit concreet gebeurd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. concreet, kan je lezen in de handelingen van de apostelen, en verder

      Meer weten we ook niet, je kan en moet ook niet alles weten

      Verwijderen

Een reactie posten