vrijdag in week 3 door het jaar

'Het is met het koninkrijk van God als met een mens die zaad uitstrooit op de aarde: hij slaapt en staat weer op, dag in dag uit, terwijl het zaad ontkiemt en opschiet, ook al weet hij niet hoe', zegt Jezus ons vandaag in een gelijkenis.

God is de zaaier. En dikwijls gebruikt Hij de mens om zijn zaad uit te zaaien. Wij mogen zijn instrument zijn.
Het gevaar bestaat er echter in dat een mens prat gaat op wat hij doet, dat hij het zaad – inclusief de vruchten - gaat toe-eigenen. Al snel voelt die mens zich de grote weldoener die toch wel veel goeds doet in deze wereld... En ja… hij praat daar zo graag over...
Dat is jammer, omdat dat veel stuk maakt. De kans bestaat er namelijk in dat je je voeling met God verliest, en hoogmoedig wordt. Je eigent je toe wat God je gaf, en speelt als zodanig een beetje god.
Het liefhebben zelf verliest dan z'n schoonheid, omdat ze wordt uitgehold. Het hart, God, wordt eruit gehaald. Het liefhebben mag uiterlijk dan wel een mooie daad zijn, doch in de diepte is het van z'n schoonheid beroofd.
Het liefhebben verliest op die manier ook veel van zijn genade. Want doorheen het liefhebben wil God dikwijls genezend werkzaam zijn, wil Hij gemeenschap scheppen, verzoening tot stand brengen, mensen aanraken, enz... Het liefhebben heeft dan nog wel enige waarde, maar de échte vruchten zoals God ze geven wilt kunnen er moeilijk komen. Jammer. Een gemiste kans, zowel voor degene die liefheeft, als voor degene die bemind wordt.

Anderzijds… misschien (persoonlijk ben ik daar wel zeker van) is God wel meer werkzaam door hen die liefhebben zogezegd los van Hem dan we vermoeden. Eigenlijk mogen we daar niet over oordelen.

Maar het is goed ook de band van God met ons en in ons te erkennen, te benoemen, te beminnen en te koesteren. Ja, als een hoog Goed.
Mogen we er ons in vreugde en eenvoud aan toevertrouwen.

kris

Reacties

  1. Het zaad dat uitgestrooid wordt, dat zijn de kleine gebaren van liefde, onze manier van leven, geworteld in de Goddelijke liefde. En zoals de 72 leerlingen uitgestuurd werden naar plaatsen waar Hij ook van plan was te gaan, zoals Johannes de Doper aankondigt dat hij voorloper is van Wie na hem komt, zo mogen wij er zeker van zijn dat na onze kleine inzet, Iemand na ons komt die met Zijn genade, Zijn scheppende inspiratie levenskracht en kiemkracht geeft aan het zaad dat wij uitstrooiden.
    Mij treft ook de laatste zin: maar als Hij alleen was met zijn leerlingen, verklaarde Hij hen alles. Dank Kris om zo vaak het 'zetje' te geven om even 'alleen bij Hem' te zijn en zo wat meer uitleg te krijgen, beter te leren verstaan, het evangelie op ons leven te leren leggen.
    Ook met veel plezier het interview gelezen enkele dagen geleden!
    Wivina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Wivina...
    Mooi vind ik, wat ook jij aanhaalt, dat de 72 gezonden worden naar die plaatsen waar de Heer van plan was te gaan. Het is niet zomaar eender waar naar wij gezonden worden. Nee, daar waar de Heer zelf van plan is te gaan. Oproep aan ons om ons te laten leiden door Hem, om aandacht te hebben voor die mensen, die situaties, die plekken waar ook Hij aandacht voor zou hebben, en heeft.
    Dankbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. goed idee om niet zelf voor God te spelen, wie kent de gedachte van God?
    Wie is ooit Zijn raadsman geweest?
    Voorzichtigheid is een kardinale deugd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Soms is het zo moeilijk je te laten leiden door Hem omdat de situatie waar ik in leef momenteel veel pijn doet. Het liefst wil ik dan zo enkel mogelijk andere wegen gaan en heb geen geduld om te wachten en te voelen in hoe Hij mij zal leiden. Het lijkt dan wel dat ik op eigen kracht moet gaan. Waar en hoe is Hij in mijn zware tijd om mij een andere weg te wijzen. Ik heb veel lieve mensen om mij heen die mij helpen, maar kan niet verwachten dat God zich in alles door die ander laat kennen. Zo ook de weg waar ik heen moet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankbaar dat je mensen rondom je hebt die je met veel warmte nabij zijn. Ik zou zeggen: door hen schijn Gods zijn nabijheid. Zoals Hij ook nabij is in je diepste pijn (ook al 'voel' je dat niet altijd'). Ik denk dat Hij ons meer draagt dan we soms vermoeden. Zoals de voetstappen op het strand... weet je wel.
      Ik bid voor je Saskia, dat God je in de diepte mag leiden.
      Van harte, kris

      Verwijderen
  5. Dankjewel Wivina! Dit is voor mij een eyeopener! Hij stuurt ons waar Hij zelf wil komen. Dat betekent m.i. dat alle geloofszaadjes die ik in mijn leven geplant heb en waar ik tot nu toe weinig of niets van zie ontluiken, eens door Hem bezocht worden. Wow. Hij vraagt geen onmogelijke inzet van ons, we hoeven alleen maar te zaaien. Het verder beregenen, verzorgen en beschermen is God zij dank (!) niet aan ons. Zijn last is inderdaad licht en zijn juk is zacht. Wie wil dan geen instrument van Hem zijn!?
    Wat een genade.
    Ine

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten