maandag in week 3 door het jaar

Vandaag zegt Jezus: 'Alle wandaden en godslasteringen, hoe erg ook, kunnen de mensen worden vergeven, maar wie lastertaal spreekt tegen de heilige Geest, krijgt in alle eeuwigheid geen vergeving, want zo iemand is schuldig aan een onuitwisbare zonde.'

Een onuitwisbare zonde...  wat mag dat wel voor een zonde zijn?

Het is geen bepaalde zonde zoals wij ons dat voorstellen, want in de zonde Jezus komt naar ons toe om ons te genezen en te vergeven.
Het gaat hier over zondig zijn tegen de heilige Geest, zonde tegen zondevergiffenis. Het is zeggen dat je Gods vergeving niet nodig hebt.

De toegang tot de hemel staat voor allen open, maar we kunnen hem dus ook weigeren door halsstarrig te blijven zeggen dat we Gods barmhartigheid niet nodig hebben... 
Wat kan God nog meer doen?

kris

Reacties

  1. Koning David wordt koning over heel het Godsvolk. Eerst regeert hij 7,5 jaar over Juda en dan nog 33 jaar over Juda en Israël samen. Dat is een heel leven, 40 jaar en een half. David verovert ook de Davidstad Jeruzalem. God wil immers op de Sion wonen. Dat wordt het centrum van Gods Rijk aan hetwelk David gestalte mag geven. De Jebusieten houden David eerst tegen, maar als God iets wil, kun je Hem niet tegenhouden. Sion wordt de berg van God. En in Jeruzalem, de stad van God, zal Jezus, Gods Zoon en Davids nazaat, ook sterven. Dan wordt God ten volle de Heer op de Sionberg en van daaruit straalt Zijn heerschappij uit over de hele wereld. Jezus moet sterven. Dat wordt in het evangelie van deze maandag ook al duidelijk. De Schriftgeleerden zeggen dat Hij bezeten is door Beëlzebub en dat Hij door de vorst der duivels de duivels uitdrijft. Zij ontkennen niet dat Jezus duivels uitdrijft, zij zeggen alleen dat Hijzelf ook een duivel is. Jezus weerlegt dat. Als de satan verdeeld is, is zijn einde gekomen. In werkelijkheid zien we dat zelfs nu, anno 2022, het rijk van satan welig tiert. De duivel is niet in strijd met zichzelf. De duivel wil het kwaad, de duivel wil de mens kapot. Maar Jezus is sterker. Jezus is niet bezeten door de duivel, Jezus werkt in de zegen en in de kracht van God zelf, de H. Geest. Wie de H. Geest loochent, kan niet gered worden, want de H. Geest is de kracht van God. De Vader heeft een Zoon. Van alle eeuwigheid. En van alle eeuwigheid ontvangt die Zoon het leven en Zijn wezen van de Vader. Die voortdurende beweging van geven en ontvangen en teruggeven, is precies de kracht van God, de H. Geest. God kan maar geven als er iemand is die ontvangt. Een vader is maar vader als hij een zoon of een kind heeft. Zo is het ook bij God. Jezus is de mens geworden ontvangende instantie of dimensie in God. En door die ontvangende instantie zijn wij allen geschapen, is heel de kosmos geschapen, want ontvangen van God. De duivel is degene die niet wil ontvangen, die zijn eigen oorsprong wil zijn. Maar dat is onmogelijk, dat is duivels. De schepping is God niet. Ook wij zijn God niet. Wij zijn schepping van God, met Jezus kind van God.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel vaak heb ik al horen voorlezen dat Jezus geboren is uit de stam van David. Vanmorgen drong het tot mij door dat Jezus al heel lang een menselijke stamboom heeft. Ik heb. daar nooit zo bij stilgestaan en ook niet begrepen dat het
    van grote betekenis is geweest voor de mensheid. Wat is het mooi om steeds weer nieuwe dingen te mogen zien in de bijbel die zoveel betekenen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In één van de concilieteksten (meer dan 50 jaar geleden) staat dat "God de wereld heeft liefgehad met een menselijk hart". Mooier kan toch niet!

      Verwijderen

Een reactie posten