vrijdag in de 3e paasweek

Vandaag lezen we in de eerste lezing over de roeping en bekering van Paulus.

Paulus zou vandaag hoog scoren op het rapport dat Kerk in Nood zou opstellen wat betreft het schenden van de basisrechten inzake godsdienstvrijheid. Wel, die Paulus krijgt van God een soort genadeslag. Hij bekeert zich, en wordt een verkondiger om U tegen te zeggen.

Lieve mensen, laat dit een voorbeeld en troost zijn voor allen die leven met een gevoel van schuld betreffende misstappen die zij in hun leven begaan hebben. Velen van ons vechten daarmee, en denken dat God met hen nog weinig kan of zelfs wil.

Het is goed om je zonden in te zien, je op de borst te kloppen, te knielen voor God met je hoofd omlaag, thuis of ergens achteraan in een kerk. Maar dit mag geen blijvende houding zijn. God wil dit niet.
Tracht je berouw gezond te beleven, dat wil zeggen: ‘in’ God. We kunnen te biechten gaan waar de Heer sacramenteel je zonden zal vergeven, waar Hij je diep komt aanraken en oprichten. We kunnen ook in alle oprechtheid gewoon om vergeving vragen. Hoe dan ook, Hij zal je altijd ontvangen en van je berouw een springplank maken tot ware bekering. Hij zal tegen je zeggen: ‘Je was altijd, en je zal dat altijd zijn, mijn geliefde. Kom in mijn dienst’.
En diep vanbinnen, groeiend doorheen gebed en gewaarwording, zal je ervaren dat God je inderdaad in zijn dienst brengt, dat Hij je vraagt en draagt, dat Hij je nodig heeft.

Je zult ervaren dat je – ondanks je verleden – genade krijgt Gods werk te doen. Je nee-woorden achterlatend zal je gewaar worden dat Christus je trekt in zijn eigen ja-woord tot de Vader. Van Hem zul je leren, van God zul je getuigen.

Daar God liefde is, ben je voor Hem nooit verloren. Als dát geen Blijde Boodschap is.

Laten we bidden

Vader,
velen van ons dragen een diep gevoel van schuld in zich wat op termijn echt dodend kan werken wanneer men dit draagt los van U. Omhels ons – in Christus – met uw mantel van barmhartigheid, genees ons met de warmte van uw vrede, raak ons aan met de tederheid van uw liefde.
En roep ons dan. Maak ons ontvankelijk voor uw roep. Neem ons in uw dienst. Moge wij doorheen ons ja-woord getuigen worden van U, groeiend in uw liefde, van dag tot dag, in Christus.
Om deze genade bidden wij, in zijn naam.
Amen.

Met een hartelijke groet,
kris

Reacties

  1. Wat gebeurt er als een kind tijdens het spel valt en zich pijn heeft gedaan, een geschaafde knie heeft opgelopen of een buil op het voorhoofd? Gaat het dan meteen op consultatie bij de huisarts of naar de spoed?
    Maar nee toch, het kind gaat naar zijn mama en daar vindt het troost, een plakkertje, een zoentje en desnoods aan de hand van de mama een doktersvisite. Als we zelf vallen, is het ook goed om naar onze Hemelse Mama te gaan, Haar onze fouten toe te vertrouwen en Zij zal er stellig voor zorgen dat je aan Haar hand weer dicht bij de Grote Heelmeester, haar Zoon en haar God, kan komen.
    In vele Maria-bedevaartplaatsen staat vaak een lange rij mensen aan te schuiven voor een biechtgesprek... dat is echt geen toeval...het is Maria die ons bij Jezus brengt op een zachte, vriendelijke manier. Weet dat je er nooit alleen voor staat, onze Hemelse Moeder staat altijd klaar om ons te helpen, hoe diep we ook gevallen zijn... Zij brengt ons terug bij de Vader want zoals Kris het zegt, voor God ben je nooit verloren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zeg je mooi Wivina,
      Maria brengt ons inderdaad als haar kinderen naar haar Zoon. Hoeveel mensen hebben al niet de weg (terug) gevonden naar de biecht door hun toewijding aan haar.
      Als een goede Moeder brengt ze ons voortdurend in de barmhartigheid van de Vader. Mooi toch.

      Verwijderen
    2. Hoe mooi Wivina.
      Dit gaat echt van woord naar leven.
      Dat mis ik zo vaak in de eucharistieviering
      en vooral in die eentonige preken die gaan van WOORD naar WOORD.
      Heel erg bedankt.
      Groetjes
      Ria


      Verwijderen
    3. He heel deugddoende teksten die elkaar aanvullen. Hartelijk dank

      Verwijderen
  2. Vanmorgen bleef ik steken bij het volgende woord van Jezus Het is niet het brood dat uw voorouders aten; zij zijn gestorven, maar wie dit brood eet zal eeuwig leven.’ Was het eeuwig leven dan niet voor hen bestemd? Dat kan ik mij niet voorstellen. God sluit niemand uit toch? Ik neem aan dat het zo niet bedoeld is maar er staat wel dat zij zijn gestorven in tegenstelling tot de mensen die zich laten voeden met Hem, door Hem en in Hem. Roosje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hi roosje, ik vindt het ook vaak geen makkelijke, die johannes. veel meer dan de andere evangelisten lijkt hij in termen van 'wij' tegenover 'zij' te spreken. het helpt misschien als je zijn woorden als metaforen leest. met de tegenstelling tussen de voorouders en de nieuwe volgelingen van Jezus draagt hij een 'nieuwe boodschap' uit. hier zou je het brood wat de voorouders van God te eten kregen als het manna kunnen lezen wat de joden kregen in de woestijn. daarmee konden zij overleven in het aards bestaan. het brood wat God in de persoon van Jezus aanbiedt is brood wat ons verbindt met het 'ware' diepere leven: eeuwig leven in Gods Koninkrijk. dat was in het Joodse denken een grote stap:. je bewust te worden van het feit dat je, in het hier en nu van je eigen wezen, verbonden bent met de eeuwigheid. ('Mijn koningschap is niet van deze wereld'). in mijn ogen was dat natuurlijk altijd al het geval, ook bij de voorouders dus, maar waren ze zich daar niet bewust van. Godsbeelden zijn altijd in beweging....
      er zullen wellicht veel andere benaderingen zijn, zo begrijp ik t een beetje.

      Verwijderen
    2. In verband met het manna dat de voorouders hebben gegeten... Na hun dood moesten zij wel wachten op de Verlossing die Jezus bracht met Zijn offer aan het Kruis om gered te worden. Na de Verrijzenis is Jezus 'neergedaald ter helle' waar hij de wachtende rechtvaardigen heeft bevrijd naar het eeuwig leven. Wij hebben dank zij Jezus Kruisdood meteen toegang tot het eeuwig leven. Zo begrijp ik het althans, maar ik ben geen theoloog...

      Verwijderen
    3. Bedankt Stefan . Is inderdaad een manier van lezen.

      Verwijderen
    4. Bedankt Stefan, ik heb veel aan jouw opmerkingen.Ik lees heel graag in de bijbel. Maar wij lazen als kinderen de bijbel praktisch niet. Er werd gezegd dat wij die niet goed konden interpreteren. Later zijn wij daar ook meer in gaan lezen . Mijn geloof is mij heel veel waard en door mijn geloof kon ik alles accepteren ik ben een dankbaar mens. Roosje

      Verwijderen
  3. Vandaag Paulus, hij die het geloof in Jezus Christus, de Verrezen Heer wilde uitroeien door de Christenen te vervolgen en ter dood brengen, wordt juist door ‘De Verrezen Heer’ gegrepen. Zijn duisternis wordt door ‘Het Licht van Christus’ vernietigd en met hulp van de Christenen die zijn vijanden waren wordt hij geleidelijk tot het ware licht, het ware geloof gebracht. Zo wordt hij van Saulus ‘de vervolger’, de ware Paulus en ‘verdediger van het geloof – verkondiger van de Blijde Boodschap dat Jezus Christus de Verrezen Heer is!’. Dat is voor mij nog een sterker teken van Gods goedheid en barmhartigheid door de verrijzenis zelf van Jezus zijn Zoon.
    Jezus, Brood tot eeuwig leven, sterk mij in mijn geloof in U. open mijn ogen voor uw licht. Verlicht ook in mijn leven wat nog duister is. Voedt mij met Uzelf. Laat mij U aanschouwen, aanbidden en beminnen in de H. Hostie. Doordring mij geheel en al met uw Zijn!
    Zo doorheen de dag bewuster leven in Gods Aanwezigheid en nabijheid. Mijn leven in Hem door de H. Communie, door mijn Doopsel waar ik kind van God werd.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten