maandag in de Goede Week

Judas Iskariot wil de heilige uithangen maar dat is puur voor de schijn. In werkelijkheid is hij een dief, een verrader. Achter de schone schijn schuilt een kwaad hart. Iets dat bij ons allemaal wel eens voorkomt: goed doen opdat de mensen ons hoog zouden inschatten. Of om zogezegd met ons geweten in het reine te zijn, terwijl we diep vanbinnen… Ach, we weten het wel.

Maria daarentegen nam een kruikje zeer kostbare olie, ze zalfde de voeten van Jezus en droogde ze met haar haren af. De geur van de olie, zo staat er, vulde heel de ruimte. Met de olie gaf Maria in gehele toewijding zichzelf aan de Heer. Hem had ze lief, Hem wou ze dienen, aan Hem gaf ze zichzelf. Ze had immers de vermaning goed begrepen die Jezus enige tijd terug aan haar zuster Marta gaf dat zij, Maria, het beste deel gekozen had… weet je nog?

Hoe gaan wij in deze dagen van de Goede Week met onszelf om? Houden we onszelf krampachtig vast, levend voor de mooie schijn? Of durven we dit alles los te laten, ons schenkend aan de Heer, opdat Hij de weg met ons kan gaan die Hij wil gaan?

Net als Judas zijn we allemaal een stuk geknakt riet, zoals de profeet Jesaja dat vandaag uitdrukt. We zijn geknakt door twijfel of ongeloof, geknakt door anderen, geknakt door lauwheid, of door eigen zonden. Het geknakte breekt God niet af, integendeel. Hij zal het ondersteunen, tot het weer sterk wordt. Zoals het vlammetje dat dreigt te doven. Met zorg zal Hij de kleinste vlam voorzien van de nodige bescherming. Het beetje Wind dat het nodig heeft om weer een sterke vlam te worden, zal Hij schenken.

Wat lauwheid en zonde betreft: meer dan wijzelf weten, weet Jezus hoe nee-woorden het vuur in de mens doven. Toegeven aan luiheid en kwaad verwijdert de mens steeds meer van God. Met alle gevolgen van dien voor hemzelf, de Kerk, de samenleving.

Voor hen, voor ons allen, zal Hij de weg gaan van het kruis. Nederig en gehoorzaam zal Hij afdalen tot in de donkerste duisternis om al degenen die van hun Schepper vervreemd zijn geraakt (om welke reden ook) weer op te tillen, om in Hem te verrijzen.

De reden van dit gebeuren ligt in het feit dat God liefde is, en dat Jezus, als Zoon van God, de zending heeft deze liefde te schenken aan de mensheid.

De Goede Week staat in het teken van deze liefde. Moge we er ons met z’n allen ten diepste aan toevertrouwen.

Laten wij bidden ...

Vader,
dank om uw grote liefde
die Gij doorheen Jezus
aan ons getoond en geschonken hebt.
Wat zouden we zijn zonder U?
Neem ons – in Christus – op
in uw reddende aanwezigheid
en leer ons ‘ja’ te zeggen tot U,
Jezus’ kruis omarmend,
van het kruis ontvangend.
Kom heilige Geest.
In Christus’ naam.
Amen.

Een mooie maandag,
kris

Reacties

  1. - Jezus vervult al wat geschreven staat in het O.T. Ook de liederen van de lijdende dienaar van Jahwe. Hij wordt ondersteund door Zijn hemelse Vader. Hij leeft vanuit de H. Geest. Hij brengt Gods gerechtigheid op aarde. Zonder roepen, zonder veel ophef. Hij breekt niet wat broos is. Hij is gewoon gerechtig, rechtvaardig. Hij doet recht aan God en aan de mensen. Hij brengt Gods Koninkrijk. Hij is door God geroepen als teken van Gods verbond met de mensen. Hij wordt zelfs een licht voor alle volken. Blinden mogen zien, gevangenen vinden weer vrijheid.
    - Zes dagen vóór Pasen is Jezus in het huis van Lazarus. Maria zalft Hem. Judas kan het niet appreciëren. Het is voor hem een verkwisting. Maar zijn zienswijze is die van een verrader. Op onze dagen hoor ik veel mensen zeggen: 'Mijn godsdienst, mijn geloof is nu goed-zijn voor de mensen, zieken en bejaarden bezoeken'. Naar de kerk komen ze niet meer. Veel mensen geven graag iets voor een goed doel., maar voor het onderhoud van kerken en eredienst staan ze niet meer in. Geloof is nochtans de twee: God eren en de mensen dienen. Johannes Chrysostomus (+ 407) moest de christenen oproepen niet zoveel uit te geven voor het opsmukken (met goud) van kapitelen en kolommen in de kerken. Zij moesten meer oog hebben voor de armen. Nu moeten wij het wat omgekeerd zeggen: ook een kerk mag wat kosten. Het mag sober zijn, maar ook mooi. Maria, Lazarus' zus, had het begrepen, Judas niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten