woensdag in de 3e paasweek

Bij de tussenzang horen we vandaag de psalmist zingen: ‘Kom en zie de werken van God, zijn daden vervullen de mens met ontzag.’

Wat zijn die werken van God? Wat zijn die daden die de mens vervullen met ontzag? Wel, wie het Bijbelcitaat van vandaag bekeken heeft mét haar foto (je ziet ze ook nog eens hier onderaan), die ziet wat de werken van God zijn: zijn liefde door ons heen. Dát is het werk van de Heer, dát is zijn almacht, dát is zijn zijn. Er is geen enkele andere wijze waarop Hij zichzelf incarneert in de wereld. Het is het antwoord van de mens op Gods appél om zijn liefde te belichamen doorheen ons denken, ons spreken, ons handelen; en wel in naam van Christus.

Het is ook niet wegkijken of weglopen van de schande van het kruis, maar je engageren om het kwade te beantwoorden met het goede. De oorlog in Oekraïne, de diepe kloof tussen de rijken en de armen, het vele machtsmisbruik onder welke gedaante ook, … om maar enkele voorbeelden te noemen. Het zijn zaken waarin Christus vanaf het kruis smeekt om goedheid en liefde. En laten we dit vooral niet romantisch verstaan. Een christen is geroepen en gezonden het onrecht niet enkel te benoemen, maar er ook tegenin te gaan, en wel met de liefde van de Heer. Geen haat, geen wapens, geen leugens, niets van dat alles. Wel gebed, dialoog, diplomatie, engagement, harten en huis geopend. Enfin, we weten het.
Niet dat we met z’n allen op de barricade moeten gaan staan. Maar we mogen niet wegkijken. En we moeten vooral zelf heel consequent trachten het evangelie handen en voeten te geven in ons dagelijks leven. Mild en liefdevol, niet oordelend, met een grote dosis geduld. Maar wel consequent.
En graag in de vrede van Pasen.

Laat ons de liturgie, waar we als gemeenschap terecht tijd aan besteden, en schoonheid in leggen, handen en voeten geven in de huizen waarin we wonen, in de straten van onze samenlevingen, in de dorpen en steden van onze wereld.
En laten we daarin altijd, naar het voorbeeld van de Heer, een bijzondere genegenheid koesteren voor de armen, en voor al wat broos is.

Laten wij bidden ...

Vader,
moge de wereld uw grote werken zien
wanneer zij naar de Kerk kijkt.
Ja, mogen wij instrument zijn
van uw mateloze goedheid.
In Christus, onze Heer.
Amen.

Een liefde-volle woensdag voor ieder van u.
kris

Reacties


  1. Het moest erop uitlopen: Jezus openbaart zich als het brood des levens. ‘Ik ben het brood des levens’, zegt Hij. ‘Ik ben’ is de Oudtestamentische Godsnaam. Jezus is de Emmanuel, God-voor-ons. En hoe is Hij dat? Als de goede herder, als het licht van de wereld, als de weg, de waarheid en het leven. Ook als het brood des levens. Wie tot Hem komt, krijgt geen honger meer. Hij vervult immers onze diepste levenshonger. Een mens leeft van verlangens. Wij hopen op altijd maar beter. Jezus vervult dat oerverlangen. Wie in Hem gelooft, komt uit bij de Vader, het doel van ieder mensenleven. De Vader geeft ons aan Jezus en Jezus werpt niemand buiten. Hier horen wij weer wat ik eergisteren al zei: Jezus’ spijs is de wil van de Vader doen. En de wil van de Vader is niet zozeer dat wij ons lijden en onze tegenslagen aanvaarden. De wil van God is dat alle mensen gered worden, d.w.z. thuiskomen bij Hem. De zalige priester Poppe zei: ‘De wil van God is God zelf. Je mag Gods wil aanbidden, zoals je het H. Sacrament aanbidt’. Heel juist. Want de wil van God is dat allen op de laatste dag met Jezus opstaan uit het graf. Niemand weet hoe het heelal ontstaan is. Alle theorieën, ook die van de big bang, leggen het niet uit. Zo weet ook niemand hoe de verrijzenis in mekaar zit. Maar zoals het heelal er wel is, is ook de verrijzenis een realiteit. Het mooie van de Kerk is dat ze altijd voortdoet, zoals Jezus het zelf ook al deed. Als de Kerk vervolgd wordt, gaan de christenen zoals in de eerste lezing elders heen, maar ook daar verkondigen zij de verrezen Heer. De Kerk, ook de katholieke Kerk, groeit nog elke dag. Misschien niet bij ons, maar wereldwijd. Ook nu nog geneest Jezus vele mensen van hun verlammingen, van hun angsten, van hun bezeten-zijn door ongezonde energieën. In Medjugorje bv. kan je getuige zijn van schreeuwende mensen uit wie demonen weggaan. Dat zijn geen fabeltjes, maar ook zonder dat kan Jezus mensen een gezonde kijk op het leven geven en hoop op een heerlijke toekomst. Jezus is verrezen. Daarom is ons geloof in God, tevens hoop op God (1 Petrus 1, 21).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de werken van God: zijn liefde door ons heen. amen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten