vrijdag in de paasweek

‘Gooi het net uit aan de rechterkant van het schip,’ riep Jezus, ‘dan lukt het wel.’ Ze wierpen het net uit, en er zat zo veel vis in dat ze het niet omhoog konden trekken. De leerling van wie Jezus veel hield zei tegen Petrus: ‘Het is de Heer!’

Wij hebben wel eens de neiging om de Heer te gaan zoeken in het buiten-gewone, alsof Hij zich enkel of vooral zou openbaren buiten het alledaagse leven.
Het evangelie van vandaag toont aan dat Jezus zijn aanwezigheid openbaart in het alledaagse, in onze dagelijkse bezigheden, in de gewone dingen van elke dag, in de dingen waarmee we bezig zijn. Dáár mogen we onze netten uitgooien. We hoeven Hem echt niet ver te zoeken. Hij is gewoon daar waar we zijn.

Wie de levenskunst verstaat God aanwezig te weten in de kleine dingen van elke dag, zal deze kleine dingen als grote dingen ervaren, omdat hij ze zal beleven als gekregen God, met de liefdevolle uitnodiging Hem in al die dingen en mensen te eren, en wel in de liefde van Christus.

Onze dagelijkse maaltijden, onze omgang met echtgenoot of kinderen, medezusters- of broeders, onze arbeid thuis of elders, onze zorg voor de medemens, ons gemeenschappelijk en persoonlijk gebed, onze eigen kwetsbaarheid, lijden of broosheid, de pracht van de natuur, onze vriendschap of omgang met zoveel mensen, enz… in dit alles openbaart God zich, geeft Hij vruchtbaarheid, én appelleert lief te hebben.

Ja hoor, Hij is er. Op elk moment, op elke plaatst waar je vandaag zult zijn.

Zie en bemin; evangelie.

Laten wij bidden ...

Vader,
moge uw Geest
ons ziende maken voor Christus
opdat wij in Hem U mogen verheerlijken
door uw liefde te bezingen
naar allen en alles.
Om deze genade bidden wij U,
in Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Een vredevolle vrijdag,
kris

 

Reacties

  1. Jezus is verrezen. Al wat Hij zei en deed, duurt voort. Ook in de lezingen vandaag. In Lucas 5, dus bij het begin van Jezus' openbaar leven, staat al een verhaal over een wonderbare visvangst. Toen zei Jezus al dat ze vissers van mensen zouden worden. Het evangelie vandaag gebeurt na de verrijzenis. Ook hier weer die dubbele bodem: enerzijds uit vissen gaan, het oude beroep weer opnemen omdat Jezus toch dood is en hun avontuur met Hem uit is, anderzijds vangen ze 153 stuks vissen, zoveel als er toen bekende nationaliteiten waren. Of het nu gaat om uit vissen gaan of om het uit prediken gaan, in beide gevallen bijten de vissen niet. Ze zwoegen voor niets. Dan staat Jezus daar die zegt: 'Probeer het eens rechts van de boot'. En zie: een net vol. Johannes heeft het meteen door: 'Het is de Heer'. Petrus springt dan in het water en brengt de vis aan land. Daar is een houtskoolvuur. Dat roept bij Petrus herinneringen op: bij een ander houtskoolvuur in de tuin van de hogepriester had hij Jezus driemaal verloochend. Nu mag hij eten van wat Jezus hem voorzet. Alles wat Jezus al deed in Lucas 5, duurt na Zijn verrijzenis voort. Ook in de eerste lezing: Petrus vertelt over de verrezen Jezus, maar hij wordt met Johannes in de cel geworpen. Tijdens Jezus' leven op aarde gebeurde dat met Hem ook. Ook Hij werd belaagd en vervolgd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan zo intens genieten van de vogels hoe ze met veel zorg een nestje bouwen en de eitjes leggen. Hoe ze de kleintjes eten geven en ze leren vliegen. De lammetjes die met hun wankele pootjes direct proberen te lopen maar toch blijven zoeken naar de mama. Zo kan ik wel doorgaan en dan zie je dat het één groot wonder is. De mens zelf is een wonder. Elk celletje in ins lichaam heeft dient ergens voor. Onbegrijpelijk dat over alles nagedacht is. Dank de Heer met blijdschap.Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Roosje,
      Net als u ben ik verwonderd om al het moois in de natuur, de dieren, de bloemen, de vogels ,enz. en vooral de mens, zoals u zegt , elk celletje in ons lichaam heeft zijn doel,
      en zo zijn er duizenden, ieder orgaan van het lichaam bestaat uit duizenden cellen in verbinding met elkaar en heeft een specifieke functie , daar sta ik dikwijls bij stil ,een mysterie !!!
      Als men daar het werk van de HEER niet in ziet, II men hoeft geen GELEERDE te zijn.
      Laat ons de Heer dankbaar zijn, en zijn werk (NATUUR) met zorg behandelen.
      Celia

      Verwijderen

Een reactie posten