Palmzondag

Vandaag, op Palmzondag, lazen we het hele passieverhaal van Jezus. We hoorden hoe Hij waardig zijn geest gaf als Koning. Uit liefde voor ieder van ons is Hij deze weg gegaan. Al wat wij in ons hebben van kwaad nam Hij daar op het kruis in zich op, om door deze totale zelfgave ons de volle redding te schenken met Pasen.

Maar vóór dit gebeuren zich voltrok, leidde Hem een kleine ezel naar Jeruzalem, de stad waar het offer zich zal voltrekken. Men rolde mooie stoffen voor Hem uit, men juichte Hem toe met zang en groene takken. Het moet Hem zeker hebben ontroerd.

Maar... Hij weende ook. Hij wist immers hoe weinig mensen er Hem écht zouden volgen op zijn liefdesweg. Waar waren al deze mensen toen Hij daar hing op het kruis?

En wij…
Zijn wij bereid Hem te volgen, met Hem mee te gaan, tot onder het kruis, om verenigd met Hem te kiezen en te handelen, en dit met alle mogelijke consequenties die deze weg met zich kan meebrengen?

Laat wij bidden ...

Goede Heer,
schenk ons die heilige moed
die ons de kracht geeft
U te volgen tot onder het kruis,
om vanuit de kruisgenade
de weg van Gods liefde te gaan.
Ga deze weg met ons Heer,
in ons, door ons.
Kom Heer Jezus, kom.
Amen.

Zegen over deze Passiezondag,
kris

Reacties

  1. Na het lezen van heel dit lijdensverhaal, kunnen wij niets anders meer doen dan stilvallen en zwijgend mijmeren en... aanbidden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Loven en danken omdat Jezus door zijn liefde tot op het kruis de wereld heeft verlost...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag spreekt mij de vastberadenheid van Jezus aan. Doelbewust zet Hij de stap, weloverwogen, wel wetend dat nu zijn uur is aangebroken, het uur van de waarheid, van het verheerlijkt worden door de Vader in zijn lijden en kruisdood. Gans zijn openbaar leven vroeg Jezus de mensen die in Hem de Messias herkenden om te zwijgen, Hem niet bekend te maken, nu is het uur aangebroken Hem openlijk te belijden als de Messias, de Komende in de Naam des Heren. Hij doet het niet vanuit hoogachting, maar deemoedig, nederig, gezeten op een ezel, een lastdier, want Hij is het die al onze zondenlast op zich zal nemen en deze de Vader zal opofferen, afgeven op het kruis, het reinigend door zijn eigen Bloed. Nu laat Hij zich toejuichen, maar binnen zes dagen op Goede Vrijdag zullen ze Hem uitjouwen en verwerpen. Jezus heeft er weet van, Hij weet waartoe, Hij is bereid tot het uiterste toe!
    Jezus, uw houding maakt mij stil en beschaamd. Hoe laf ben ik soms, hoe klein menselijk, er wel graag bij als alles goed gaat, maar als het offer zich aandient, als de liefde daadwerkelijk moet worden stoot ik op mijn eigenliefde die ik zo moeilijk loslaat, opoffer. Jezus, moge ik deze week met U de weg gaan van de zelfverloochening, bereid het kruis te aanvaarden en dragen met U, sterven met U, dan zal ik met Pasen een nieuw mens zijn in U.
    Deze week wil ik goed naar Jezus kijken, het aan mij laten gebeuren en groeien in bereidheid met vallen en opstaan.
    Enerzijds overkomt mij een huivering, een het ontzien van deze week, de last en de zwaarte ervan, anderzijds bewust dat het de mooiste dagen zijn van het liturgisch jaar. Aan mij de keuze, ga ik ervoor met Jezus, of vlucht ik weg ik mijn eigenliefde en zelfbehoud? Wil ik of wil ik niet? Jezus ik vertrouw op U, uit mezelf kan ik het niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Uit liefde voor ieder van ons is Hij deze weg gegaan. Al wat wij in ons hebben van kwaad nam Hij daar op het kruis in zich op, om door deze totale zelfgave ons de volle redding te schenken met Pasen. En dit begrijp ik dus helemaal niet. Heel Zijn leer vind ik ruim de moeite om te volgen en te beleven maar (zie hierboven) dit gedeelte begrijp ik echt niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. palmzondag is een heel bijzonder feest voor mij. het houdt mij een spiegel voor: we juichen en zijn blij met onze grote helden die we graag op een voetstuk plaatsen. en zo doen we dat ook graag met Jezus. maar waar blijven we uiteindelijk als onze held door tegenstrevers van zijn door ons vervaardigde voetstuk wordt getrokken?
    heel jammer dat op palmzondag nu ook steeds direct de passie-teksten worden gelezen. we zullen eerst die blijheid moeten beleven om pas na die blijheid te horen te krijgen en te moeten ervaren dat de vreugde die we voelden de vreugde des mensen is, en niet die van Christus, wiens vreugde groter is als die van mensen, maar juist weer heel menselijk: want ook verbonden met het diepe lijden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://www.youtube.com/watch?v=PrbYBoaEt-o&ab_channel=RafMeylaers
      een leuk filmpje van de palmprocessie in hoegaarden. even écht palmpasen beleven!

      Verwijderen
  6. Jij Teresia verwoordt wat ik ook 'belééf' telkens weer in de Goede week ... en dat is al véle jaren zo
    Innig verdriet om wàt de Messias Jezus heeft doorgestaan en ... 'nog 'voor mijn zonden
    Al wil ik Hem navolgen ,liefhebben ,ook mijn naasten al wil ik ook mij verzetten tegen onrecht !
    Bij het voorlezen van Zijn lijdensweg vervulde mijn hart zich met een groot verdriet om wàt Hij moest lijden ook door mijn schuld !
    Bijna tot tranen toe !
    Ja ik vertrouw ook dat Hij mij verder zal dragen en zo Zijn Weg, Waarheid en Leven te volgen en te zijn ! Laten we Hem telkens doen verrijzen Hem aanwezig wetend diep in ons 'zijn 'en in ons hart ! Ik wens jullie allen een diepe en mooie beleving van de Goede week!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten