Witte Donderdag

Vandaag zegt Jezus tot Petrus, en tot ieder van ons: ‘Als Ik je voeten niet mag wassen kun je niet bij mij horen.’

Dit gaat tegen alle wereldse logica in. God zelf knielt voor de mens om de voeten te wassen, om hem te reinigen. Dat kan Christus omdat Hij een en al Liefde is. De Liefde gaat nooit boven de ander staan, maar treedt de naaste tegemoet als een mindere. Dat is Liefde. Zo is God. Wie deze daad van de Heer niet toelaat, zo zegt Hij, kan niet bij Hem horen. Hij zal nooit Jezus’ deelgenoot kunnen zijn.

In de biecht gebeurt precies hetzelfde. Daar knielt de Heer voor de biechteling. Doorheen de priester geeft de Heer de absolutie en neemt de biechteling in zich op.

Het is dus in de reiniging dat Christus ons in zich opneemt. De reiniging bestaat erin je te laten genezen van de hoogmoed, om je als een nederige te laten opnemen door Christus in Hemzelf.

Vanuit deze reiniging mogen wij dan elkaar de voeten wassen. Jezus zegt immers: ‘Ik heb een voorbeeld gegeven; wat Ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen.’ Het is, verenigd met de Heer, dienend in het leven staan; altijd als een mindere, bereid zijnde neer te knielen voor iedere medemens.

De bron om al voetwassend door het leven te gaan vinden we terug in de eucharistie waarvan we de instelling vandaag gedenken en vieren. Oh wat een geschenk aan de Kerk: de Heer zicht- en tastbaar onder ons. Heerlijk toch. Wat een creativiteit van God om zo in zijn Zoon onder ons aanwezig te zijn. Geniaal! Geen mens die zoiets zou kunnen bedenken.

Laten we van de eucharistie houden, zoals de Heer doorheen het Brood van ons houdt. Laten we met een innige liefde naar Hem kijken, naar Hem verlangen, Hem ontvangen.

De eucharistieviering … wat een feest! Een hemels gastmaal hier op aarde waar de Heer ons in zich opneemt, en ons in staat stelt lief te hebben zoals Hij de mensheid bemint.

Want daarover gaat het: eucharistische mensen worden in het dagelijks leven, ons gevend in de liefde van Christus aan allen die God op ons levenspad plaatst, en voor de mensen waarvoor we bidden.

Ik wens ieder van u een mooie Witte Donderdag.

En aan de priesters onder ons: een hartelijke dank om jullie ja-woord!!
Laten we allen samen voor hen bidden!

Laten wij bidden ...

Heer Jezus,
levend aanwezig is de eucharistie,
en op deze wijze levend Hart van de Kerk,
open ons hart voor dit groot geschenk
ons door de Vader geschonken.
Maak ons doorheen deze zelfgave van U
tot gemeenschap in U,
opdat we het feest mogen verstaan en beleven
te leven in uw liefde,
door elkaar voortdurend de voeten te wassen.
Tot meerdere glorie van God,
Vader van ieder van ons
én de hele mensheid.
In uw naam.
Amen.

Een zalige Witte Donderdag gewenst,
kris

Reacties

  1. mij verwondert deze keer dat we vandaag bij Johannes lezen over het prachtig symbolische gebaar van Jezus' voetwassing, dat bij de andere evangelisten niet beschreven wordt, maar dat we over het laatste avondmaal bij Johannes, ondanks zijn zeer gedetailleerd beschrijving van de laatste dagen, helemaal niets lezen, terwijl dat bij alledrie de synoptici, die zich op een gezamenlijke bron baseren, juist wel nadrukkelijk verteld wordt.
    er zullen beslist genoeg theologen zijn die daarvoor een passend lijkende verklaring hebben. mij vertelt het vooral dat Jezus, toen al, voor zijn omgeving veel gezichten had. allen liefdevol en wijs maar toch ook allen weer net anders. laten we de veelvormigheid van het christendom omarmen en het 'zeker weten', wat ons vaak verdeelt en scheidt, zoveel mogelijk achterwegen houden.
    een goed paastriduüm gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten