dinsdag in week 22 door het jaar

DE GEEST DIE VAN GOD KOMT
(Bij 1 Kor 2,12 / Lc 4,31-37)

Beste mensen, Jezus is op elke sabbat in de synagoge te Kafarnaüm waar Hij het volk onderricht. De mensen komen graag luisteren want Hij sprak met gezag.

Er was onder zijn gehoor een man die bezeten was door een onreine geest, een demon. De man zal gekomen zijn in de hoop dat deze Jezus hem ervan zou kunnen bevrijden.

Er gebeurt al bijna meteen iets wat de aandacht van het onderricht afleidt. De demon die in de man huist is superbrutaal en begint meteen luidkeels te schreeuwen tegen Jezus: Ik weet wel wie je bent, de heilige van God. Dat was wel een heel waar woord, maar niet bedoeld als vrome belijdenis. De demon is sterk in de aanval, spreekt zelfs in de meervoudsvorm. Aaa! Wat hebben wij met Jou te maken, Jezus van Nazaret? Ben je gekomen om ons te vernietigen? Hij schreeuwt het, vanuit zijn angst, met een enorm krachtige houding uit. Hij doet dit, alsof hij de sterkste is en nog geen Jezus het van hem zou kunnen winnen.
Jezus staat erboven, blijft rustig en maakt korte metten met hem, zonder geweld of bravoure. Zwijg en ga uit hem weg!  Met een laatste stuiptrekking van geweld wordt de man op de grond gesmeten en gaat de demon er vandoor, verdwenen in het niets.
De man is nu bevrijd, Hij zal even bij moeten komen van alles wat hij heeft moeten verdragen. Straks zal hij genezen naar huis gaan. Geen enkel spoor van de demon is nog achtergebleven in hem.
Dit alles heeft de gemoederen zo getroffen dat er geen ander onderricht meer nodig is. De mensen zijn verbijsterd rond de kracht die er van Jezus is uitgegaan. Het gebeurde zal de gemoederen nog lang bezighouden.

Demonen, hoe kunnen we dat verschijnsel verstaan? Bestaan ze nog en zo ja, hoe dan? De uiterlijke vorm van de demon zien we niet op dezelfde wijze als wij elkaar zien. Demonen zitten altijd verstopt in de wereld, en komen er in de vorm van zeer kwalijke zaken uit.
Het ergste is, dat demonen zich verstoppen in mensen, in onszelf, in boosaardige gedachten, in daden, in intriges, in oorlogen enzovoort. Het kwaad huist als mogelijkheid in ieder mens.

Hoe vinden we een weg om de demonen geen toegang te geven. Je kunt het in dit verhaal al lezen hoe dit mogelijk is. Jezus gebruikt geen geweld. Hij schreeuwt niet, blijft rustig en zonder krachtpatserij verjaagt Hij de demon. In Hem is een goddelijke kracht aanwezig. Altijd is hij ook verbonden met de Vader en met de Geest Gods die in Hem woont. Als we ons scharen aan zijn zijde, dan zijn we, vanuit onze zwakke positie, sterker dan welke demon ook.

In de brief aan de Korintiërs staat vandaag een mooie zin die ons helpen kan: We hebben niet de geest van de wereld ontvangen, maar de Geest die van God komt (1 Kor. 2,12). Op die Geest die van God komt mogen we altijd beroep doen. We zijn vanuit onze Doop toegerust en sterker dan welke demon ook.

Laten we bidden

Geest van God,
wij zijn gedoopt in de naam van
de Vader, de Zoon en de Geest.
Al zijn we zwakke mensen,
we weten dat U ons kent en bemint,
hoe we ook zijn.
Wees ons nabij als het kwade
in ons leven wil binnensluipen.
Wij hebben U nodig
om het onzuivere te kunnen weerstaan
vanuit onze verbondenheid met U.
Zegen ons met Uw kracht!
Wij danken U!
Amen

Beste mensen, laat ons hart altijd gekeerd staan naar Hem die er altijd voor ons is, juist als we weggetrokken worden bij Hem vandaan.
Een vruchtbare dag toegewenst.
Ricky


Om mee op weg te gaan

Wat versta jijzelf onder een demon? Het is misschien een woord dat je nooit gebruikt, of alleen maar op afstand van je eigen leven. Of huist er ook iets ‘kwaads’ in jou?

Wat doe je als je ‘kwade’ neigingen hebt of eraan toegegeven hebt?

Reacties

  1. De grootste overwinning van de Satan, bestaat erin dat hij ons doet geloven dat hij niet bestaat...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De zin die jij benadrukte Ricky: “wij hebben niet de geest van de wereld ontvangen, maar de Geest die van God komt (1 Kor. 2,12)” is zo prachtig en waardevol om daarvan goed doordrongen te zijn. Ik betrap mij erop dat ik hem vaak gedachteloos heb gelezen. Bedankt voor deze mooie eyeopener.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Als we ons scharen aan zijn zijde, [..] zijn we sterker dan welke demon ook". dat is inderdaad waar ricky, maar mijn ervaring is dat we dat ook heel bewust moeten doen als de demon zich manifesteert. en dat is niet makkelijk, zeker als de demon zich in jezelf openbaart. allways in disguise! weten dat je de kracht hebt is nog wat anders dan hem ook echt gebruiken als hij nodig is... Goede God, leer ons kalm te blijven en te onderscheiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dat geeft rust en vrijheid in mezelf ,als het zaad dat aandacht krijgt



    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een demon is voor mij leven naar het vlees. Dat is leven volgens je instincten. Dat overkomt mij ook en vaak nog vóór ik het me bewust ben. Iemand zegt mij iets dat me niet bevalt en dan, vanuit een buikgevoel, zet ik het hem of haar betaald. Of ik geef toe aan wat zinnelijkheid. Dat zijn dingen die me niet verheffen. Dan kan ik alleen maar naar God gaan en Hem mijn zwakheid toevertrouwen. Ik heb al geleerd dat ik mij niet moet blijven wentelen in mijn zonden, er niet in rond moet blijven draaien. Een blik op het kruis en na een halve minuut weet ik dat de Heer het mij vergeven heeft. Zodra het kan, spreek ik het dan nog eens uit bij een priester in het sacrament van de verzoening. Dan hoor ik uit de mond van de priester dat God het mij vergeven heeft. Dat is echt bevrijdend.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je beste dagen liggen niet achter je… ze liggen voor je!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten