zaterdag in week 25 door het jaar

LEEGTE VERSUS VERVULLING
(Bij Pred 11, 9 - 12, 8)

Lucht en leegte, zegt Prediker, alles is leegte.

Met deze woorden zet Prediker ons aan tot nadenken over het leven. Alles wat we opbouwen, verwerven of nastreven, blijkt vluchtig te zijn. Zoals een damp die even verschijnt en dan oplost in de lucht, zo vergaat schijnbaar het aardse leven. Heeft er dan niets een blijvende waarde?

Toch wel. Prediker nodigt ons uit om verder te kijken dan wat zichtbaar en vergankelijk is. Niet de roem, het bezit of oppervlakkig genot brengen ons vervulling, maar een diepere, blijvende realiteit. Hij wijst ons op de relatie met God, die ons leidt naar een diepere vervulling.

Wat is dan die diepere vervulling? Het is de liefde – maar niet zomaar welke liefde. Het is de liefde die zijn oorsprong vindt in God zelf. Een liefde die de ander centraal stelt, die uitnodigt om de ander te zien door de ogen van Christus. Het is de liefde die ons oproept om in waarheid en trouw te leven, waarbij we niet langer onze eigen belangen op de eerste plaats zetten, maar ons laten vormen door de ander waardoor Christus ons vormt.

Vanuit de aanwezigheid van de Heer in ons, mogen we de Heer ontmoeten in de ander. En wel zo dat de ander het beste in ons naar boven haalt. Dit is geen abstracte gedachte, maar geschonken genade. In de oproep van de ander tot liefde openbaart God zich als zowel Gever als bedelaar. Het is aan ons om dit alles in liefde te omarmen.

Het vraagt om een bewuste overgave aan de Heer, zodat Hij door ons heen kan bidden en leven. Vanuit deze verbondenheid zullen we ons uitgenodigd weten om onze eigen verlangens te overstijgen en te kiezen voor het welzijn van de ander, net zoals Hij ons liefheeft en zich voor ons heeft gegeven.

In een wereld waar alles vluchtig lijkt, blijft de liefde die in Christus geworteld is, standhouden. Het is deze liefde die ons naar de eeuwigheid leidt, die niet vergaat zoals de dingen van de wereld, maar altijd blijft bestaan – omdat ze verbonden is met de Eeuwige zelf.
Met dank aan Prediker.

Laten we bidden

Heer Jezus,
In een wereld vol vluchtigheid komenj wij naar U toe, verlangend naar de diepere vervulling die slechts in U te vinden is. Help ons om voorbij het oppervlakkige te kijken en te leven vanuit de liefde die U in ons hart hebt gelegd. Maak ons gevoelig voor de noden van anderen, zodat wij U in hen mogen ontmoeten en het beste in onszelf kunnen ontdekken. Dank U, Heer, dat U ons verbindt met de eeuwige liefde die nooit vergaat. Amen.

Geliefde mensen, een mooi weekend voor julle allen.
Met een genegen groet,
kris


Om mee op weg te gaan

Wat zijn de vluchtige en vergankelijke dingen in mijn leven waar ik eigenlijk teveel waarde aan hecht?

Hoe kan ik mijn dagelijkse routine aanpassen om meer ruimte te maken voor God?


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

Reacties

  1. Na de tekst gelezen te hebben (prediker). Geef mij de moed en inzicht de ander te ontmoeten zoals Jezus. Laat het oorverdovende lawaai in mijn dagelijks ritme de ruimte vinden om de medemens te vinden en daadwerkelijk er te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten