woensdag in week 25 door het jaar

GODS KRACHT
(Bij Lc 9, 1-6)

Onderstaande overweging is naar woorden van J. Bots, sj

Jezus riep de twaalf bij zich en gaf hun macht en gezag over alle demonen, en de kracht om ziekten te genezen. Daarna zond Hij hen uit om het koninkrijk van God te verkondigen en zieken te genezen. Hij zei tegen hen: ‘Neem niets mee voor onderweg, geen stok, geen reistas, geen brood en geen geld, en ook geen extra kleren.

Opvallend aan dit evangelie is dat de evangelist meer aandacht besteedt aan het feit dat Jezus zijn leerlingen macht, gezag en kracht verleent, dan aan de inhoud van hun verkondiging. Dit is niet zonder reden. Hij wil benadrukken dat de leerlingen geen macht uit zichzelf hoefden te hebben. Nee, Jezus verleent hen die. Het is de kracht van God - Geestkracht, de kracht van de Allerhoogste, de heilige Geest.

Macht, gezag, kracht. Het Griekse woord waarmee wonderen in het evangelie worden aangeduid, is meestal 'dynamis', wat kracht betekent. Maar het gaat niet om een kracht gebaseerd op menselijk kunnen; het is een handeling waarin Gods kracht werkzaam is. Het is deze goddelijke kracht die genezend en opbouwend binnenbreekt in het lichaam, de geest en de menselijke samenleving.

Deze kracht ligt voor ieder van ons binnen handbereik in het gebed en de daarbijhorende Bijbellezing, én in de eucharistieviering. Maar de kunst is om die kracht daadwerkelijk te vinden. Zoals het in het evangelie staat: 'Neem niets mee voor onderweg, geen stok, geen reistas, geen brood, geen geld, en ook geen extra kleren.' Dit symboliseert dat we ons moeten ontdoen van onze eigen kracht en zelfvoorziening. Want, zoals Paulus schrijft: 'Het Koninkrijk Gods bestaat niet in woorden, maar in kracht' (1 Kor 4,20). De kracht van God!

Bidden is eigenlijk jezelf verwarmen aan het vuur van God. Ieder Woord van God is een vuur. Bidden is jezelf ophouden onder de zon van zijn goddelijke liefde. Het is die liefde ontvangen, met het vertrouwen dat Hij je alles zal geven wat je zelf tekortkomt. Dus niet proberen te produceren uit eigen kracht, verstand, wil of gevoel, maar in alle leegte en armoede de kracht van God ontvangen.

Laten we bidden

Heer,
zon van ons bestaan,
verwarm ons met uw genade,
verleen ons uw kracht, uw gezag, uw macht,
opdat U door ons heen
al weldoende moogt rondtrekken,
vergevend en genezend, bevrijdend en reddend.
Beziel ons met uw heilige Geest
en help ons onszelf aan U te geven.
Alle dagen van ons leven.
Amen.

Geliefde mensen, mogen we vandaag rusten in Gods kracht, zodat zijn aanwezigheid door ons heen mag werken.
Een mooie woensdag,
kris


Om mee op weg te gaan

Draag ik die innerlijke leegte in mij die mij in staat stelt te leven vanuit de kracht waarmee God mij bewoont?

Hoe ben ik persoonlijk vandaag de dag geroepen om het evangelie te verkondigen?

Reacties

  1. Die innerlijke leegte tracht ik wel te vullen van bij het ontwaken met gebeden 2 x per dag mediteren (,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dit heel moeilijk, me innerlijk leeg te maken... het moet-isme duikt snel op in mijn hoofd. Mijn dagen zijn precies tekort, ik wil zoveel doen, in het verenigingsleven, in het gezin, in het koor... ik voel de gejaagdheid van het leven en eigenlijk wil ik dit niet. Ik wil tot rust komen in gebed en nadien tot actie overgaan.
    Het evangelie verkondigen doe ik door woord en daad... alles rustig aanpakken, wat op me afkomt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten