maandag in week 30 door het jaar

SAMENKLANK VAN HART EN HANDEN
(Bij Lc 9, 49-50)

Wanneer Johannes het vandaag heeft over iemand die in Jezus’ naam demonen uitdreef, maar niet deel uitmaakt van hun kring, reageert Jezus met een openhartige oproep: 'Verhinder het niet! Want wie niet tegen jullie is, is voor jullie.' Dit onderstreept een belangrijk principe: Gods Geest is werkzaam op vele plaatsen en in vele harten, ook daar waar wij het misschien niet verwachten.

Als Kerk doen we veel goeds in de naam van Christus. We voelen ons gezonden en gedragen door zijn nabijheid. Maar laten we ons bewust zijn van het feit dat er buiten onze gemeenschap ook talloze mensen zijn die zich inzetten voor liefde en gerechtigheid. Vrome moslims, joden, spiritueel bewogen mensen uit welke hoek ook, en zelfs atheïsten kunnen, net als wij, de waarden van medemenselijkheid en naastenliefde belichamen.

We mogen niet te snel oordelen over anderen die zich geen christen noemen. God werkt op verschillende manieren. In het huis van de Vader zijn immers vele kamers (Joh 14, 12). Het is aan ons om de handen te reiken naar al die vele anderen die ook trachten het goede te doen, om samen met hen te werken aan een wereld waar het goed is om leven voor iedereen.

En dan hebben we nog die andere woorden van Jezus, waar Hij zegt: 'Niet iedereen die "Heer, Heer" zegt, zal het koninkrijk van de hemel binnengaan, maar alleen wie handelt naar de wil van mijn hemelse Vader' (Mat 7, 21). We mogen niet te snel denken dat onze gebeden en onze roep om de Heer ons automatisch toegang geven tot de hemel. We roepen 'Heer, Heer' en bidden met hart en ziel, en dat is van groot belang. In het gebed geven we de Heer immers alle ruimte om ons van binnenuit te vormen en te leiden. Toch ligt het echte bewijs van ons geloof in onze daden (Jak 2, 26). Het gaat niet om de lippenstift van ons geloof, maar om het volbrengen van Gods wil op aarde. We worden uitgenodigd om niet alleen te bidden - hoe belangrijk ook -, maar ook om actief deel te nemen aan Gods werk van liefde en rechtvaardigheid.

Terug naar het evangelie van vandaag: laten we onze roeping als christenen serieus nemen en tegelijkertijd het goede omarmen dat buiten onze gemeenschap gebeurt. Mogen we samenwerken met alle mensen van goede wil overal op aarde. Zo kunnen we met z'n allen, ieder vanuit zijn eigen plek, bijdragen aan een wereld waarin de liefde van God weerklinkt, ongeacht de achtergrond of overtuiging van degenen die deze liefde belichamen.

Laten we ons hart openstellen voor de werking van de heilige Geest, die ons leidt in onze weg van geloof en ons verbindt met anderen, zodat we samen kunnen bouwen aan een wereld van liefde en hoop.

Laten we bidden

Heer,
dank U voor de werking van uw Geest
die ons verbindt met allen die goedheid nastreven.
Help ons om met open harten te kijken
naar anderen en allen te verwelkomen.
Moge U ons leiden in Gods wil.
In uw naam.
Amen.

Geliefde mensen, mogen we steeds met een open hart verbinding zoeken met anderen, om samen te werken aan een wereld vol liefde en rechtvaardigheid. Moge de heilige Geest ons daarbij leiden.
Een mooie maandag!
kris


Om mee op weg te gaan

Heb ik oog voor het goede om mij heen, ook buiten mijn eigen kleine kring? Kan ik dat, in het licht van God, omarmen en ondersteunen?

Hoe blijf ik trouw aan mijn eigen roeping als christen in een wereld waar goedheid vanuit vele hoeken van de samenleving zichtbaar is?

Reacties

  1. Ik probeer in onze het verenigingsleven, in het koor, in de parochiale samenkomsten... het goede te zien bij zoveel vrijwilligers, elkaar respecteren, samenwerken waar het kan... dit schept echt een verbondenheid en doet zo'n deugd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Welke meerwaarde heeft gelovig zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel.
      Als gelovige weet je je bewoond.
      Je weet je gezonden.
      Je weet je gedragen.
      Je ja-woorden hebben een eeuwigheidswaarde.
      Je vindt vreugde in God.
      Het lijden - als weg van liefde - heeft betekenis, in Christus.
      Dus een meerwaarde ? Zeer zeker !

      Verwijderen
    2. Wat hou u tegen? Als u leeft volgens de uitnodigingen van Jezus komt het u zelve en de andere ten goede!

      Verwijderen
  3. Als je in vraag stelt of gelovig zijn een meerwaarde heeft, ben je dan wel gelovig?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Volgens mij ben ik gelovig maar ik zou graag de waarde van het geloof aan anderen doorgeven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten