zondag 26 door het jaar B

OP WEG NAAR HERSTEL
(Bij het evangelie van deze zondag)

In het licht van de recente onthullingen rond seksueel misbruik binnen de Kerk komen de woorden van Jezus krachtig naar voren: “Wie een van de geringe mensen die in Mij geloven ten val brengt, zou beter af zijn als hij met een molensteen om zijn nek in zee gegooid werd.” Deze uitspraak onderstreept de ernst van de schade die wordt aangericht wanneer onschuldige levens worden beschadigd.

Net zoals de reeks 'Godvergeten' heeft ook het bezoek van paus Franciscus aan ons land deze wonden opnieuw blootgelegd. Paus Franciscus' moedige en empathische ontmoeting op vrijdagdavond met de slachtoffers heeft velen diep geraakt. Hij huilde mee met hen die hun pijn jarenlang in stilte hebben gedragen. Voor het eerst voelde het alsof iemand binnen de Kerk niet alleen luisterde, maar ook écht begreep. Het feit dat de paus de Kerk opriep om zich te schamen en nederig vergiffenis te vragen, biedt hoop op iets nieuws. Paus Franciscus stond niet boven het leed, maar daalde af in de pijn van de gekwetsten. Een leiderschap dat niet alleen woorden spreekt, maar ook het hart laat spreken!

Tegelijkertijd zijn er de daders, die in hun begeerte, hun zwakte en hun afstand van God vreselijke keuzes hebben gemaakt. Jezus waarschuwt hen, maar ook ons streng: 'Als je hand je ten val brengt, hak hem dan af: je kunt beter verminkt het leven binnengaan dan in het bezit van twee handen naar de Gehenna gaan, naar het onblusbare vuur.' Anders gezegd: Als iets in ons leven ons afleidt van het goede, moeten we dat zonder aarzelen verwijderen. Want hoe laag kan een mens vallen wanneer hij zich laat leiden door het kwaad? Seksueel misbruik is een diep verraad aan onschuldigen. En het is absoluut gerechtvaardigd dat de samenleving, en zeker ook de Kerk, hier een streng oordeel over uitspreekt. Jezus deed het ook in geen mis te verstane woorden. Als Kerk zouden we Hem hierin, in zijn naam, moeten volgen.

Toch zijn wij als christenen ook geroepen om niet te vergeten dat ook daders, net als slachtoffers, mensen zijn die God nodig hebben. Hoe moeilijk het ook lijkt, we kunnen enkel hopen en bidden dat zij op een dag tot eerlijk berouw komen. Berouw dat niet slechts de lippen raakt, maar doordringt tot de kern van hun ziel. Dat zij hun weg naar God hervinden en zich bekeren van hun daden, in nederigheid en waarheid.

Moge dit gebeuren door Gods genade, zodat gerechtigheid en barmhartigheid hun werk kunnen doen. Dat wij als gemeenschap niet alleen de wonden van de slachtoffers erkennen, maar ook blijven bidden voor de innerlijke genezing van allen die in duisternis hebben geleefd. In Christus is geen daad te groot om vergeving te ontvangen, mits het hart zich werkelijk tot Hem keert.

Laten we bidden

Goede God,
wij bidden voor al degenen
die de wonden van seksueel misbruik dragen.
U kent hun pijn, hun verdriet en hun angst.
Heer, omring hen met uw liefdevolle aanwezigheid
en moge ze diep vanbinnen heling vinden.
Moge uw genade hen vervullen,
zodat ze zich veilig voelen in U.

Geef hen de moed om hun verhaal te delen,
en laat hen weten dat ze niet alleen zijn.
Herstel hun waardigheid en geef hun hoop
op een toekomst vol licht en liefde.

Laat ons, als gemeenschap, opstaan
om hen te ondersteunen en te beschermen.

Dit bidden wij in naam van Jezus,
uw Zoon en onze Broer.
Amen.

Geliefde mensen, benieuwd wat paus Franciscus zelf nog gaat zeggen in zijn homilie vandaag in het Koning-Boudewijnstadion.
Ik wens ieder van jullie alvast een mooie zondag toe.
Alle Goeds, kris


Om mee op weg te gaan

Denk voor jezelf eens na over waar jij de duisternis meer hebt omarmd dan het licht. Hoe kun je radicaal afstand nemen van de dingen die je wegtrekken van God en zijn liefde?

Ben je een slachtoffer van seksueel misbruik? Overweeg dan om een brief aan God te schrijven. In deze brief kun je je pijn, je worstelingen en je verlangen naar herstel verwoorden. Koester deze brief als een diep gebed.

Reacties

  1. Laat ons bidden dar een bezielde voorganger als onze huidige paus de kracht mogen hebben nog even vol te houden. En laten we luisteren naar zijn woorden en daden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeer dankbaar voor alles wat de Paus ons heeft toegesproken en vooral voor de daden die hij heeft gesteld.
    Laat ons proberen hem te volgen,dan zullen wij so-wie-so Jezus volgen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten