donderdag in week 23 door het jaar

BEMINNEN ZOALS GOD BEMINT
(Bij Luc 6, 27-38)

In het evangelie van vandaag roept Jezus ons op om te beminnen zoals God bemint: zonder onderscheid en zonder verwachting van wederdienst. Hij vraagt ons om de logica van wederkerigheid los te laten en lief te hebben, ook als het ons niets oplevert.

Hij roept ons ook op om onze zogenaamde vijanden lief te hebben. Laten we niet te snel denken dat dit niet over ons gaat. Natuurlijk betreft dit ook ons, jou en mij. Iedereen komt wel eens in aanraking met mensen die, hoewel we het woord misschien niet graag gebruiken, meer vijanden lijken dan broeders of zusters. Mensen die ons het leven moeilijk maken, mensen die we misschien zelfs liever nooit hadden ontmoet. Dit kunnen mensen zijn in onze verre kennissenkring, maar ook mensen dichtbij in onze leefomgeving. Toch is er ook hier de oproep van Jezus: beminnen, je 'vijanden' zegenen en voor hen bidden. Het is een weg die altijd de deur opent voor verzoening en vrede.

De Bron van dit alles is God zelf: Zijn liefde voor ieder van ons. In die liefde ligt de sleutel tot onze bekwaamheid om te beminnen, zelfs wanneer dat bovenmenselijk lijkt. Het is Gods liefde die ons in staat stelt verder te kijken dan onze gekwetstheid, ons ego of onze menselijke neigingen om wrok vast te houden. Zijn liefde is ons niet enkel tot voorbeeld maar maakt ons ook ten dieptste vrij om te kunnen beminnen.

Jezus nodigt ons uit om deel te nemen aan de goddelijke stroom van liefde, een liefde die altijd de ander zoekt, een liefde die altijd op zoek is naar verzoening en herstel. Wanneer wij beminnen zoals God bemint, vanuit zijn aanwezigheid en genade, worden we in zekere zin medescheppers van vrede.

Laten we daarom bidden om de genade deze liefde werkelijk te ontvangen en tot de onze te maken. Laten we bidden om haar te laten groeien in ons hart en haar uit te dragen naar iedereen die we tegenkomen, de woorden van Jezus indachtig: ‘Wees barmhartig zoals uw Vader barmhartig is.’

Het is een opdracht die ons leven diepgaand kan omvormen als we bereid zijn deze werkelijk te ontvangen.

Wat betreft dit ontvangen: God heeft ons een Helper gegeven, zijn Geest. Vanuit zijn heilige gloed kan de Geest ons van binnenuit in vuur en vlam zetten om Gods liefde zuiver te omarmen. Vandaar het belang van Gods Geest in ons hart werkzaam te laten zijn. Het is echt belangrijk!

Mogen wij zo, met z’n allen, beeld worden van Gods goedheid voor de mensheid.

Laten we bidden 

Vader
geef ons de kracht om te beminnen
zoals U bemint,
zonder grenzen en zonder voorwaarden.
Moge uw heilige Geest in ons wonen
en ons binnenvoeren
in het echte liefhebben.
In Christus' naam.
Amen.

Geliefde mensen, moge Gods liefde onze gids zijn bij al wat we doen en bij ieder die we ontmoeten.
Een mooie donderdag,
kris


Om mee op weg te gaan

Hoe reageer ik op mensen die mij pijn doen of mijn leven moeilijk maken? Anders gezegd: Hoe kan ik mijn gedachten en gedragingen afstemmen op de oproep van Jezus tot onvoorwaardelijke liefde?

Welke concrete stappen kan ik zetten om een ‘medeschepper van vrede’ te zijn in mijn gezin, gemeenschap, op de werkvloer, in mijn buurt, in de parochie, en daarbuiten?

Reacties

  1. God, Vader, ik vraag U, wil U meer en meer het hart van mijn liefde worden. Heilige Geest van God vul opnieuw mijn hart , en opnieuw en opnieuw, zodat het meer wordt als het Uwe. Een gezegende dag toegewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe mooi gezegd! Ja, dit wil ik ook beamen.

      Verwijderen
    2. Ik bid om Gods Heilige Geest. Zonder Hem zal het niet lukken om de onvoorwaardelijke liefde in mij te laten stromen. Amen.

      Verwijderen
  2. https://youtu.be/R7dXFSqjDUE?si=BIZN-TmmEGC5gerP

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten