donderdag in week 27 door het jaar

‘… hoeveel te meer zal de Vader in de hemel dan niet de heilige Geest geven aan wie Hem erom vragen.’ zegt Jezus ons vandaag.


De heilige Geest is de band van liefde tussen de Vader en Jezus. Door het ontvangen en dragen van de heilige Geest mogen ook wij proeven van Gods liefde tussen Hem en zijn Zoon, en daarmee ook tussen Hem en ons, daar wij dragers zijn van de Zoon die zich met ons verenigt.

Deze band van liefde is het grootste wat God ons kan schenken. Hij zal het ook niemand weigeren die er in gebed om vraagt. Veel van wat wij biddend vragen krijgen we niet, of niet onmiddellijk, of niet zoals wij het willen; omdat daar dikwijls heel wat onzuivere beweegredenen in meespelen. Maar Gods Geest, zijn liefde voor ieder van ons, zullen wij altijd krijgen.

Ja, God geeft in zijn goedheid het beste wat een mens zich kan indenken: zijn liefde, zijn Geest.

Moge dit bewust-zijn ons tot vrede stemmen en ons aanzetten biddend voor het aanschijn van de Vader te gaan staan; onze harten geopend vol verlangen naar de Geest. Mogen we alzo deelgenoot worden van de liefdesstroom tussen de Vader en de Zoon, om vanuit Christus’ inwoning Gods liefde te dragen en uit te dragen.

kris

Reacties

  1. De Galaten die christen geworden zijn, worden weer Joods. Zij keren terug naar de Thora en denken dat in het onderhouden van de Wet het heil ligt en de hemel. Eigenlijk vertrouwen zij weer op hun eigen krachten. De Thora was door God wel bedoeld om de samenleving wat menselijk en mogelijk te maken. Maar er was ballast bijgekomen, interpretaties die het onmogelijk maakten nog voor God en voor elkaar te leven, puur menselijke uitleg die verhinderde om nog Gods wil te doen. Dat was ook zo in de tijd toen de H. paus Johannes XXIII het tweede Vaticaans concilie samenriep. Er hing aan het schip van de Kerk zoveel zeewier en ander slib dat het geen Kerk van Jezus meer was. De H. Johannes XXIII wilde een aggiornamento, een bij de tijd brengen van de Kerk en het geloof door terug te keren naar het oorspronkelijk evangelie. Paulus heeft gezien dat Jezus dat ook deed: terugkeren naar het oorspronkelijk doel van de Wet. Als je op sabbat geen aartje uit mag wrijven, als je op sabbat een zieke mens niet de nodige zorgen toe mag dienen, als je zo nauwkeurig de regeltjes van handen wassen vóór het eten en ook anders toe moet passen, dan is dat menselijk niet houdbaar. Dat is ballast, waarin zelfs wetten zitten die de liefde onmogelijk maken. Denk maar aan ‘korban’: je geeft zogezegd je geld weg aan de tempel en dan zeg je dat je niet kunt zorgen voor je bejaarde en behoeftige ouders. Die ballast moet weg. Je wordt niet gered door die wetjes te onderhouden, maar door te geloven en je toe te vertrouwen aan Jezus die voor jou de hemel open heeft gemaakt op het kruis. We moeten leven volgens de Geest. En de H. Geest is liefde. Liefde breekt alle wetten. Niet dat Paulus bandeloosheid propageert, maar de inspiratie is anders. Je leeft niet in angst en in het angstvallig onderhouden van allerlei wetjes, maar door met Jezus te leven in de liefde, vervul je de gehele Wet, zegt Paulus. Vgl. Rom. 13, 10. Neen, de Galaten en ook wij mogen niet terugvallen in het wettische. Dat blijft voor een christen ook nu een gevaar. Maar kunnen we dat wel, leven in de liefde, leven volgens de Geest? Waarschijnlijk niet, net zomin als wij altijd alle regeltjes van de Wet na kunnen komen. Maar we moeten het vragen aan God. Het Onze Vader dient daarvoor, om te bidden om Gods Rijk en om Gods gerechtigheid. Vraag het, zegt Jezus, klop, zoek. En je zal het verkrijgen. We moeten blijven aankloppen aan de deur van Jezus’ Hart. Eigenlijk verhoort Hij ons altijd. Krijgen wij het vandaag niet, dan misschien morgen. Maar voor elke mens komt een ogenblik waar hij of zij wel verhoord wordt. En God geeft altijd Zijn H. Geest, zegt Jezus, als je erom vraagt. Die H. Geest zal ervoor zorgen dat je toch tevreden en gelukkig bent zelfs als je van God bepaalde dingen niet krijgt. Je vraagt bv. mooi weer voor een feest, maar het regent. Welnu, de H. Geest zal je zo vindingrijk maken dat het feest desnoods binnen, en niet in de tuin zoals je het gepland had, toch een heerlijk feest wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het klinkt misschien vreemd in deze context maar ik heb genoten van de lezingen en de prachtige uitleg. Ik voel mij rijk dat dit mij zomaar toevalt op deze druilerige regenmorgen. Hartelijk dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. het is niet verwonderlijk dat mensen steeds weer teruggrijpen op wetten en wetjes. dat geeft controle en controle is macht. je overgeven aan de liefde is verlies van controle, klein zijn en kwetsbaar. gelukkig kunnen we dan bidden om de Heilige Geest die ons zal steunen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten