donderdag in week 28 door het jaar

Vandaag weer een ‘wee-jullie-evangelie’. Jezus geeft af op bepaalde mensen binnen de kring van de zogenaamde wetgeleerden en de groep van de Farizeeën die naar uiterlijke schijn schijnbaar een religieus perfect leven leiden, terwijl ze van binnenuit gezien ver van God en zijn liefde staan. En ze sloten zich op in een verleden, en wel op z’n wijze dat er geen enkele openheid was voor iets nieuws.

Mogen we deze evangelies, deze vermanende woorden van Jezus, beluisteren alsof ze ook tot ons gericht zijn… Ja hoor, heel zeker.

Laten we de woorden van Jezus als kerkgemeenschap beluisteren, en daaruit besluiten dat iedere vorm van hypocrisie binnen de Kerk vernietigend werkt. Hypocrisie holt de Kerk uit, het kwetst mensen en het jaagt vele mensen weg.
Als kerkgemeenschap zouden we authenticiteit hoog in het vaandel moeten dragen. Mensen zullen dit opmerken, en velen zullen komen kijken.

Als ik aan authenticiteit als kerkgemeenschap denk, dan denk ik vooral aan een gemeenschap die vanuit de Heer dienend in het leven staat, ieder omarmend, met een bijzondere genegenheid voor wat broos is in onze samenleving. En, zoals paus Franciscus zegt, we mogen geen schrik hebben daarvoor onze handen vuil te maken.

Wat we vooral niet mogen doen is cocoonen, ons terugtrekken binnen onze kleine gemeenschapjes: parochie, gebedsgroepjes, katholieke verenigingen her en der,… Uiteraard is er niets mis mee wanneer je gemeenschap beleeft binnen de parochie, een gebedsgroep, of een vereniging. Maar we mogen ons er niet in opsluiten, integendeel. We moeten naar buiten treden, bij wijze van spreken de straat op. Weg uit onze katholieke comfortzone. De wereld in. Ieder omarmend.

Jezus is duidelijk. ‘Jullie zijn het licht van de wereld, het zout van de aarde’. Met andere woorden: we worden de wereld in gezonden, de Blijde Boodschap belevend en uitdragend, als blijde (niet oppervlakkig bedoeld) mensen; Paasmensen. Als mensen die leven vanuit de verrijzenis van de Heer. Vrede- en vreugdevol dus.

En ja, graag authentiek. Eenvoudig, met een geloof gegrond in het leven van elke dag, met een gezond boerenverstand, dagelijks biddend op de knieën, verbindend, de liefde van de Heer dragend en uitdragend. Zonder al te veel blablabla, zonder met de Bijbel rond de oren te slaan, geen salontheologie. Maar een eenvoudig geloof als het hart van je bestaan, dat je van binnenuit zo graag wilt delen met anderen, doorheen gesprek en leven.

Laten we als kerkgemeenschap een warme haard zijn in deze soms koude wereld.

kris

Reacties

  1. Vanaf vandaag begint de eerste lezing met een lezing van de brief aan de Efeziërs. Deze brief is volgens sommigen niet meer van Paulus zelf. Hij is niet gericht aan een of andere gemeente. Hij is een samenvatting van Paulus’ verkondiging en bedoeld om voor te worden gelezen in alle gemeenten. Het is een samenvattende brief aan alle heidenchristenen, zoals de brief aan de Hebreeën ook een samenvattende brief is voor de joden-christenen. Maar God heeft ons allemaal in Jezus Christus gezegend en uitverkoren. Dat was Gods grote plan dat wij allemaal kind van God zouden worden door en met Jezus. Dat grote plan was lang verborgen gebleven in Gods gedachten, maar nu, in Jezus, wordt het werkelijkheid. Het is wat wij in het Onze Vader bidden: ‘Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel’. In de hemel is God al de Heer, Hij moet het ook op aarde worden. Dat is zijn heilsplan, Zijn liefdesverlangen, dat wij allemaal en het hele heelal in Christus onder één Hoofd worden gebracht, alle wezens in de hemelen – de engelen en de heiligen – en ook alle wezens op aarde. God wil de Heer zijn van ons allen. Hij wil ons Zijn liefde geven. Maar de mensen in Jezus’ tijd en ook vóór Hem, hebben dat niet toegelaten. Zij hebben Gods profeten gedood en het geslacht waarin Jezus leeft, bouwt de graven van die profeten die hun vaderen hadden gedood. Daarom is Jezus’ geslacht verantwoordelijk ook voor de dood van alle profeten en zeker ook voor de dood van de laatste profeet, Jezus zelf, Gods eigen Zoon. De Schriftgeleerden en de Farizeeën waren op Jezus gebeten. Ze zochten een gelegenheid om Hem te vangen en te doden. Ze lieten niet toe dat God door Jezus hun Heer werd. De vraag is altijd: Laten wij ons door Jezus inzaaien in Gods Koninkrijk? Laten wij, zoals Jezus, God werkelijk de Heer zijn van ons leven? De H. Theresia van Avila heeft dat zo laten zijn: ‘Mijn Heer, mijn God en mijn Al. God alleen volstaat’.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een bijkomende uitleg die ik zojuist ontving bij het evangelie van vandaag:
    Commentaar bij het Evangelie van 15 oktober
    door E.H. Alain de Boudemange

    Waarom verwijt Jezus aan Zijn toehoorders dat zij graven bouwen voor de profeten? Is het geen manier om die grote persoonlijkheden eer te betuigen? Door te insisteren op het feit dat het de zonen zijn die de graven bouwen van hen die door hun vaders gedood werden, herinnert Jezus aan het gebruik dat de zonen gewoonlijk doen wat zij hun vaders zagen doen, ook al kan dat tegenstrijdig lijken. De graven bouwen van de profeten is misschien een manier om hen eer te betuigen, maar het is ook een manier om niet naar hen te moeten luisteren en zich bekeren. Over God spreken zonder Zijn woord in praktijk te brengen, over het Evangelie spreken zonder het te beleven, dat is graven van profeten blijven bouwen: wij maken er mooie monumenten van, maar voor dode werken. Wat integendeel op het spel staat, is niet de grootheid belichten van personen uit het verleden, maar in ons leven tot uiting brengen dat deze personen nog leven. Een christen is er niet om het graf van Jezus te bouwen maar om in zijn leven te manifesteren dat Jezus vandaag nog echt leeft!



    bron: Découvrir Dieu - Votre email quotidien de prière


    vert. Maranatha-gemeenschap


    BeantwoordenVerwijderen
  3. Herbal Cure-getuigenis.
    Ik wil gewoon het goede werk van dokter Nelson Salim Herbs waarderen, dat volledig helpt om mijn bloedsuikerspiegel volledig te verlagen en ook helpt bij het normaliseren van mijn hoge bloeddruk. Ik werd doorverwezen naar Dr. Nelson op een radiostation en zijn informatie werd gedeeld met het publiek. Ik kocht zijn kruidengeneesmiddel dat ik via de DHL-service op mijn adres ontving en met zijn instructies gebruikte ik het kruidengeneesmiddel 21 dagen met positieve resultaten. Ik raad dr. Nelson Salim aan aan iedereen die een dringende behandeling nodig heeft voor hepatitis, spieraandoening, herpesvirus, erectieproblemen, prostaatkanker, onvruchtbaarheid, laag aantal zaadcellen, de ziekte van Lyme, enz. Zijn e-mail; drnelsonsalim10@gmail.com
    of via zijn WhatsApp-nummer + 2348116522191.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten