donderdag in week 30 het jaar

 Vandaag horen we Jezus zeggen: 'Hoe vaak heb Ik je kinderen niet bijeen willen brengen zoals een hen haar kuikens onder haar vleugels hoedt, maar jullie hebben het niet gewild. Jullie stad wordt aan haar lot overgelaten. Ik verzeker jullie: jullie zullen mij niet meer zien, tot de tijd komt dat je zult zeggen: "Gezegend hij die komt in de naam van de Heer!"'

Ja, gezegend die komt in de naam van de Heer... Verlangen wij niet allemaal naar zulke mensen? Mensen die komen in naam van God, mensen die ons komen vertellen en voorleven wat het betekent in Gods liefde te leven... Mensen die verwijzen naar de bron van ons bestaan, het einddoel van ons leven, het middel om lief te hebben... Mensen die vredebrengers zijn, verzoening tot stand brengen... Mensen die aanzetten tot het schenken van vergeving, die gekwetste relaties weer tot heling brengen... Mensen die eenvoudig en echt spreken over Gods aanwezigheid, over God die genade, kracht en moed geeft aan hen die zich aan Hem schenken... Mensen die een hart hebben van vlees en bloed, een vrede-vol hart, een hart dat lief heeft, dat vrede schenkt, dat beeld is van God.

Verlangt de wereld, ieder van ons, niet naar zulke mensen?

Wel, die mens mag en kan jij zijn. Je hoeft daarvoor niet ‘heilig’ te zijn. Je hoeft je niet te min te voelen. Ieder van ons, ook jij, vindt God de moeite waard in dienst te nemen in zijn wijngaard. Het is een kwestie van dit te geloven, en je toe te vertrouwen aan zijn aanwezigheid in Christus. Bemin vanuit Hem, leef in Hem, en ga… Het moet niet volmaakt zijn, maar ga. Ga naar de ander, in Gods zijn naam.

'Ga' moeten we in deze dagen daarom niet letterlijk verstaan. COVID-19 verplicht ons binnen te blijven. Maar laten we 'gaan' door te bidden, door betrokken te zijn op de wereld, door - het werd hier al gezegd eerder deze week - mensen op te bellen, te e-mailen, berichtjes te sturen, brieven te schrijven. Laat weten dat niemand alleen hoeft te zijn, dat je aan hen denkt, dat je met hen meegaat. Wees creatief in de liefde. 

'Ga' in Gods naam. De mensen hebben je nodig.

kris

Reacties

  1. De brief aan de Efeziërs besluit heel krachtig: Zoek uw kracht bij de Heer en Zijn almacht.
    Dat is het beste wat we kunnen doen, want uit onszelf kunnen wij zo weinig. We willen wel wat goed is en wat God wil, maar altijd is daar weer het tekort schieten, ons falen. De duivel is een kwaad beest, zeer listig. Daarom moeten wij als een krijger, een soldaat ons werkelijk bekleden met een wapenrusting alsof wij tegen een vijand ten strijde trekken. Die vijand maakt zichzelf wel onzichtbaar. Daarom is de strijd des te moeilijker. Onze lendenen moeten omgord zijn met de waarheid. Als de lendenen omgord zijn, dan hebben we vastheid om ons middel. Wat is onze vastheid? Vast staan in de waarheid die Christus bracht: God is de Heer van ons leven en wij zijn Gods teergeliefde kinderen. Kun je dan nog kwaad doen? Neen. Ons harnas moet de gerechtigheid zijn, niet onze gerechtigheid, maar de gerechtigheid die Christus ons gaf uit pure genade: Hij heeft op het kruis onze verzoening bewerkt met de levende God en alleen door ons geloof hebben wij die gerechtigheid ontvangen. Onze voeten moeten geschoeid zijn met stevige schoenen, nl. de ijver voor het evangelie van de vrede. Wij willen ons inzetten om de vrede die Jezus ons bracht, die algehele shalom met God, onze medemensen en met heel de kosmos, uit te dragen overal in de wereld. Daarvoor hebben we inderdaad stevige schoenen nodig, want de weg die wij voor de vrede moeten gaan, kan lang zijn. De blinde zanger Jules Decorte zong het al in mijn jonge tijd: ‘Ik zou wel eens willen weten: Waarom zijn de mensen zo moe? Misschien door hun jachten en jagen of misschien door hun tienduizend vragen. En ze zijn ook al zo lang onderweg naar de vrede toe, daarom zijn de mensen zo moe’. We hebben van God ook een schild gekregen, dat is ons geloof. Als ons geloof oprecht is en ons vertrouwen op God sterk, dan vermogen de pijlen die de Boze op ons afschiet niets. Ons geloof stoot gewoon de aanvallen van alle kwade machten af. Ons hoofd krijgt zelfs een helm, dat is het heil dat Christus bracht, een algehele redding uit zonde, kwaad en dood. En ons zwaard is de H. Geest. Dat is het Woord Gods dat de H. Geest ons steeds opnieuw te binnen brengt. Zo staan we sterk, de vijand vermag niets meer tegen ons. Maar dit alles moet wel gepaard gaan met een sterk gebedsleven, zelfs met nachtwaken en met smekingen om de Boze buiten te houden.
    Heb je gemerkt in het evangelie dat ook Jezus met deze wapenrusting uit is gerust? De Farizeeën zijn Hem een ogenblik gunstig gezind. Ze waarschuwen Hem voor de moordplannen van koning Herodes. Maar Jezus is niet bang. Waarom zou Hij dat zijn? Hij is in de handen van Zijn Vader. Hij blijft duivels uitdrijven en genezingen bewerken en de voltooiing komt voor Hem maar op de derde dag. Hij weet dat Hij niet buiten Jeruzalem om zal komen en ondertussen vermag die vos Herodes niets tegen Hem. Want het is Jeruzalem dat de profeten doodt. Jezus heeft nochtans geprobeerd Jeruzalems kinderen te verzamelen onder Zijn, ja, onder Gods vleugels. Zij hebben echter niet gewild dat God de Heer werd over hun leven. Jezus kon hen niet inzaaien in Gods Koninkrijk. Daarom worden zij verstrooid, hun stad wordt onbewoond achtergelaten, omdat God hen in Zijn Zoon niet onder één Hoofd kon brengen, zoals de brief aan de Efeziërs het bij het begin zei in Ef. 1,10. Nu zal Jeruzalem Jezus niet meer zien tot op Palmzondag, wanneer Hij op een ezeltje als een dienende Messias de hoofdstad binnen zal rijden. Dat zal echter de laatste test zijn, de laatste proef op wat de leiders van het volk met Jezus zullen doen: Hem aanvaarden of niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat is het toch fijn om op deze manier de dag te beginnen. Door de verklaringen van Kris en Daniël worden de lezingen nog duidelijker. Ik ben een bevoorrecht mens dat ik die woorden mag begrijpen. Ik werd deze ochtend ook gegrepen door psalm 144. Waarom vrezen of ongerust zijn in de wetenschap dat Hij mijn burcht en vesting is.
    Dank u Heer voor deze gaven die via anderen tot mij komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede morgen Roosje ! Ik ben totaal eens met jouw !
    Zo'n voordeel dat we hebben om de dag te beginnen met wijze en aanmoedigende woorden gericht op "Leven mét God !
    Mijn bedenking vandaag is ook over "wapenuitrusting"! (ook anders gezien )
    Zich ontdoen van ons pantser van ikzucht en angst...
    om zo "naakt" =zonder onze eigen weg te gaan onder Zijn Vleugels" Zijn Weg" te volgen !
    Dag na dag al biddend ,smekend ,met vallen en opstaan, de kronkelende weg blijven gaan Met o.a. als wegwijzers Pr. Daniël en Kris !
    Verbonden met die onzichtbare draden van zijn Liefde!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Jacqueline. Alleen door vallen en opstaan kunnen we tot Het Grote Doel komen. Ik heb mij geassocieerd met de Karmel en ook daar wordt gesproken over de wapenrusting Gods waarmee we ons moeten bekleden. Het is vooral bedoeld om je te beschermen tegen de gevaren die van buiten komen.

      Verwijderen
  4. Beste Kris, veel dank voor je inspiratie weer! Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt voor mijn woordje straks in de Eucharistieviering.
    Vrede voor jou en je gezin!
    Fer

    De teksten die de kerk ons vandaag aanreikt zijn erg geladen. Geladen met geweld. Paulus spreekt in termen van strijd en raadt ons een gordel om de heupen aan, een harnas, een schild en een helm.

    Psalm 144 begint met:
    Geprezen zij de Heer, mijn rots,
    die mijn handen oefent voor de strijd,
    die mijn vingers schoolt voor het gevecht.

    En in het evangelie van Lucas wordt Jezus door zijn leerlingen gewaarschuwd voor Herodes die Hem wil doden. Jezus blijft echter vastberaden op weg naar Jerusalem gaan, ook al voorvoelt hij zijn verschrikkelijke einde.

    En dat op een dag waarop in Frankrijk weer twee gruwelijke aanslagen zijn gepleegd, vergezeld van de kreet: Allah akbar.

    Gelukkig wordt ons als gelovigen niet zomaar een strijd voorgehouden. Bij alles worden ons deugden, waarden, krachten voorgehouden. Paulus noemt de waarheid, gerechtigheid, de inzet voor het evangelie van de vrede, de verlossing en de geest. Wat er ook op ons afkomt aan dreigend gevaar, we moeten en mogen onze kracht zoeken in de naam van de Heer. En dat alles met het perspectief om uit te blijven zien naar gezegende die komt in de naam van de Heer.
    Spiegelen we ons bovenal aan het laatste. Misschien kunnen we zelf voor anderen gezegenden zijn die komen in de naam van de Heer.
    voorleven wat het betekent in Gods liefde te leven… verwijzen naar de bron van ons bestaan… vredebrengers zijn, verzoening tot stand brengen… aanzetten tot het schenken van vergeving, heling brengen in vastgelopen relaties, eenvoudig en echt spreken over Gods aanwezigheid, over God die genade, kracht en moed geeft aan hen die zich aan Hem schenken…

    De wereld snakt naar mensen die geschapen zijn naar Gods beeld en gelijkenis en daarnaar leven. Dat kan een hele strijd zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Fer.
      Blij je via deze weg te 'horen'.
      Dank je wel voor je warme woorden, ter inspiratie ook.
      Diep verbonden, kris

      Verwijderen
  5. Herbal Cure-getuigenis.
    Ik wil gewoon het goede werk van dokter Nelson Salim Herbs waarderen, dat volledig helpt om mijn bloedsuikerspiegel volledig te verlagen en ook helpt bij het normaliseren van mijn hoge bloeddruk. Ik werd doorverwezen naar Dr. Nelson op een radiostation en zijn informatie werd gedeeld met het publiek. Ik kocht zijn kruidengeneesmiddel dat ik via de DHL-service op mijn adres ontving en met zijn instructies gebruikte ik het kruidengeneesmiddel 21 dagen met positieve resultaten. Ik raad dr. Nelson Salim aan aan iedereen die een dringende behandeling nodig heeft voor hepatitis, spieraandoening, herpesvirus, erectieproblemen, prostaatkanker, onvruchtbaarheid, laag aantal zaadcellen, de ziekte van Lyme, enz. Zijn e-mail; drnelsonsalim10@gmail.com
    of via zijn WhatsApp-nummer + 2348116522191.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten