dinsdag in week 29 door het jaar

Het evangelie van vandaag roept op tot waakzaamheid. 

Waakzaamheid heeft te maken met drie zaken.

Enerzijds met de dag van ons sterven. Normaal sterven we als we ‘oud’ zijn. Een jonge mens is daar doorgaans niet mee bezig. Oudere mensen over het algemeen meer. Doch is het voor beide leeftijden belangrijk. Immers, ons sterven zal altijd onverwacht komen. Het kan bij wijze van spreken vandaag nog zijn.
Een trieste gedachte? Ja, toch wel, een mens wilt immers leven, het zit in de natuur van de mens te willen leven, niet dood te gaan. Toch is het iets waar we niet zullen aan ontkomen, het is ons aller lot. In de diepte is dit gebeuren voor een christen echter niet triest. Als gelovigen geloven we immers dat we na onze dood hierboven zullen ontvangen worden in de eeuwige liefde van de Heer.
Vraag is of we er klaar voor zijn. Eigenlijk zouden we zo moeten leven alsof deze dag onze laatste kan zijn. Leven in het licht van de eeuwigheid doet ons immers anders leven. Ons handelen zal gebeuren vervuld van hoop en geloof dat we niet voor niets handelen, maar mét Iemand en voor Iemand. Ons handelen krijgt een eeuwigheidswaarde en zal vervuld zijn van een diepe vrede en vreugde, de deur van de hemel nu reeds op een kier.

Waakzaamheid heeft ook te maken met de aanwezigheid van de Heer vandaag. Immers elke minuut van de dag roept Hij, nodigt Hij uit, trekt Hij aan ons. Waakzaamheid betekent dan je hart afstellen op die aanwezigheid, openstaan voor Christus’ tegenwoordigheid, bereid zijn Gods Liefde in je leven te heten. Zo kan je al je doen en laten laten bevruchten door Gods aanwezigheid, opdat al wat je doet vervuld mag zijn van zijn liefde.
Het is tevens oog hebben voor Jezus in de naaste; Hij die via de andere naar ons toekomt als bedelaar naar liefde. Het is zien en doen.
Het is ook aandacht hebben voor Jezus' aanwezigheid is veelerlei situaties die zich voordoen doorheen de dag. Gewoonlijk beleven we die als zeer vanzelfsprekend. Doch is de Heer er meer in aanwezig dan we doorgaans vermoeden. Doorheen alles wat zich aandient openbaart Hij zich, nodigt Hij uit. De afwas doen, het vegen van de kamer, het schillen van de aardappelen,... het zijn maar voorbeelden.

Waakzaamheid heeft in wezen ook te maken met het maken van onderscheid; onderscheid tussen wat van God komt en wat niet, wat God je aanbiedt of wat het kwade je influistert. Het is onderscheid maken tussen licht en donker, goed en kwaad. En dan kiezen voor het goede, tegen het kwaad in.

Deze drie vormen van waakzaamheid - die in het dagelijks leven naadloos in elkaar overvloeien - zullen vruchtbaar zijn in die mate dat ons leven verbonden is met het leven van de Heer in ons.

kris

Reacties

  1. Paulus of iemand uit zijn kring richt zich in de brief aan de Efeziërs tot alle heidenchristenen. Vóór hun bekering of aanname van het geloof in Jezus, waren zij uitgesloten uit Gods heilsbestel. Dat heil was er tot aan Jezus alleen maar voor de Joden. Jezus heeft het Jodendom opengebroken en Gods heil ook voor de heidenen bestemd. Zo was het aan Abraham al aangekondigd: in uw nageslacht zal heel de aarde gezegend worden. De heidenen die eertijds veraf waren, zonder hoop en zonder kennis van de ware God, zijn in Jezus nu dichterbij gekomen. In het Oud Testament gold een tweedeling: Joden die in God geloofden en al de rest waren heidenen die het heil niet kenden. Jezus is echter vrede komen brengen. Die twee werelden zijn in Jezus één gemaakt. De scheidingsmuur is gesloopt. In Jezus’ sterven en verrijzen is God nu toegankelijk geworden voor alle mensen. Wat een evolutie en wat een bevrijding ook. Heel de mensheid mag steunen op het fundament dat Christus is en daarop verder bouwen. Dat is misschien wel het belangrijkste moment van de gehele mensengeschiedenis geweest. God had zich een volk uitgekozen, maar door Jezus zijn alle volken nu Zijn volk. Maar wij moeten onze lendenen ondertussen wel omgord houden en de lampen brandend. De Heer, onze God, is naar de bruiloft. Hij is bezig met alle mensen tot Zijn kinderen te maken en hen in te zaaien in het Rijk van Zijn liefde. Dat moet ons wakker houden en waakzaam doen zijn, want als we niet opletten, lopen wij het heil dat God ons brengt mis. We lopen zo gemakkelijk aan God voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor zoveel wijze woorden, Woorden om van te leven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten