zondag 30 door het jaar

‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en de Profeten staat.

Wie dit antwoord van Jezus goed leest merkt - tekstmatig gezien - in deze woorden een zekere hiërarchie. De hiërarchie bestaat in de volgorde van de woorden. Dan komt het beminnen van God op de eerste plaats, en dàn het beminnen van de naaste en onszelf. Of beter gezegd: we gaan maar de ander en onszelf werkelijk kunnen beminnen als we God ten diepste beminnen. In de diepte zijn deze geboden inderdaad aan elkaar gelijk.

Wie God bemint, heet Gods liefde welkom. Hij nestelt zich als het ware in Gods liefde. Vanuit deze innige eenheid met God gaan we de naaste beminnen. Niet vanuit een zelfgecreëerde liefde, maar vanuit Gods liefde in ons waarmee we onze menselijke liefde hebben verenigd. We gaan ons zo verliezen in God dat God door ons heen zijn liefdeslied zal kunnen zingen naar allen en alles.

Kom, laat ons God beminnen met heel ons hart, met heel onze ziel, met al onze krachten. Laten we vanuit Hem onze naaste beminnen als onszelf. Moge deze twee geboden harmonieus voortdurend elkaar bevruchten en de grondslag zijn van ieders roeping: liefhebben in Gods naam.

kris

Reacties

  1. Mij valt bij deze tekst van het evangelie steeds op : bemin de ander als jezelf.
    Ik hoor zelden of nooit zeggen : liefde voor een ander begint met jezelf graag
    te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. laten we "Vanuit deze innige eenheid met God' allereerst onszelf gaan beminnen (en dan niet ons ego, maar onze ziel). En dán onze naaste (en dan niet om van die naaste liefde terug te ontvangen, maar onvoorwaardelijk).

      Verwijderen
  2. Zo duidelijk is dat Stefan !!!"ONVOORWAARDELIJK"!
    Dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Stefan, zomaar vrijblijvend : mag de Geest in genade jou begeleiden om met jouw krachtige mooie gedachten en scherpe pen een gedicht neer te schrijven over dat mystieke woord : ON-VOOR-WAARDELIJK of ON-VOORWAARDE(n)-LIJK.
    Wat legt uniek mens-en-kind dat woord - voor onszelf en voor anderen- ...o toch zo gemakkelijk in onze mond en wordt het uitgesproken door onze adem met de vibraties van onze lippen.
    Alle goeds elke nieuwe dag met geliefden om jullie heen in stille gedragen verbondenheid met de Onzichtbare/Aanwezige.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten