maandag in week 29 door het jaar

Het evangelie vandaag eindigt met: 'Zo vergaat het iemand die schatten verzamelt voor zichzelf, maar niet rijk is bij God.'

Waar zijn we soms mee bezig in ons leven... Inderdaad, met het vullen van onze voorraadschuren, op allerlei vlak. Dat is niet rijk zijn bij God, leert het evangelie ons vandaag.

Rijk zijn bij God betekent leven in Hem, gehoor geven aan wat Hij vraagt, leven vanuit zijn genade. Het is arm zijn van geest om rijk te zijn van Hem. Het is leven aan Gods zijde, Hem als Vriend in je dragen, je door Hem laten bevruchten, Hem het levend centrum van je bestaan laten zijn.

Wie zo leeft is rijk in God. Zijn liefde zal hij immers putten uit de liefde van God in hem gelegd. Hij zal zich een penseel weten in de handen van de Heer, zich verlatend op Hem, Hem de Creator laten zijn van zijn bestaan.

Puur menselijk gezien is dat quasi onmogelijk. Maar geen nood: we zijn bewoond; bewoond door God zelf. In zijn Zoon zal Hij met ons de weg van het liefhebben gaan. In Jezus zal Hij ons de genade verlenen deze weg te kunnen gaan.

Laten we ons geven aan de Heer. Moge wij van Hem zijn, instrument van zijn liefde.

Christen zijn … geen makkelijke weg.
Maar in de diepte zo mooi, en leven-gevend.

kris

Reacties

  1. Zonder Jezus leven wij zonder God in de wereld. En leven zonder God maakt dat we vaak ook leven zonder onze medemensen, zonder echt rekening met hen te houden en zonder hen recht te doen in hun mens zijn. De heidenen die door Paulus’ prediking tot het geloof in Jezus zijn gekomen, leven nu in de liefde. Zij zijn ten leven opgewekt hoewel zij dood waren door hun zonden. Hadden wij Jezus niet leren kennen, dan leefden ook wij in de zonde. Zelfs nu, na ons doopsel, gebeurt het dat wij ons eigen gedacht doen en God en de medemens vergeten. Maar altijd kunnen wij rekenen op Gods barmhartigheid en genade. God verlaat ons niet. Wij mogen in ons leven de goede daden verrichten die God voor ons bereid heeft.
    De man in het evangelie heeft geen geluk. Zijn broer heeft zich heel de erfenis toegeĆ«igend. Nu wil hij dat Jezus tussenkomt. Maar Jezus is niet daarvoor op aarde. Jezus komt ons God brengen en hoe onrechtvaardig die broer van die man ook is, Jezus wijst erop dat geen enkel bezit ons leven veilig kan stellen. Alleen God kan dat. De rijke landman had dan ook zijn oogst moeten verkopen en zelfs voor een deel weg moeten geven aan de armen. Nu wil hij profiteren en niets meer doen. Ja, nu moet hij niets meer doen, hij gaat gewoon dood. Hij had het volgend jaar weer moeten zaaien en God zou hem ook dan een nieuwe oogst hebben geschonken. Als een mens denkt er te zijn en uit te rusten, leeft hij of zij niet lang meer. Zo’n mens heeft geen doel meer. Zo’n mens gaat gewoon dood. Voortdoen, hoe weinig we ook nog kunnen, dat is de boodschap. En delen, blijven delen, blijven leven in verbondenheid met God en met de medemens. Dat is leven!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten