zaterdag in week 27 door het jaar

We mogen er van uitgaan dat de vrouw uit het evangelie haar woorden riep met een diepe genegenheid voor de figuur van Jezus, én zijn moeder Maria.

Doch wijst Jezus haar, en ons, naar de kern van het echte luisteren. 'Gelukkiger zijn zij die naar het Woord van God luisteren en ernaar leven.', zo zegt Hij.

Naar het Woord van God luisteren is meer dan het lezen van de Bijbel, hoewel het natuurlijk ook dat is. Naar Gods Woord luisteren is Jezus, die het mensgeworden Woord is van de Vader, ontvangen in zijn totaliteit; zowel Jezus als persoon alsook de weg die Hij gegaan is alsook de boodschap die Hij gegeven heeft en geeft.

Echt luisteren is ontvangen en ontmoeten. Je kan in een gesprek met iemand zijn woorden aanhoren maar hem daarom nog niet ontvangen als mens. Echt luisteren naar elkaar is elkaar ontvangen, ontmoeten. Dat is zo tussen mensen, dat is ook zo tussen ons en de Heer.

Luisteren naar het Woord van God wilt dus zeggen: De Bijbel lezen (biddend en studieus), in gebed Jezus ontvangen, Hem ontmoeten, Hem in je toelaten, Hem je goddelijke gast laten zijn, toelaten dat Hij werkzaam is door jou heen. Het is Hem zo toegang geven in het hart van je bestaan dat Hij je kan dragen, vergeven, genezen, optillen.

Luisteren naar Gods Woord is je hele zijn in vuur en vlam laten zetten door Jezus' liefde; en wel zo dat je innig één wordt met die liefde, totaal opgenomen zijn ja-woord tot de Vader.

Laat ons luisteren: Hem ontvangen, Hem ontmoeten.

kris

Reacties

  1. 10 okt
    Alle mensen zitten in de zonde. Dat zegt de Schrift, maar dat is ook de werkelijkheid. De Thora was bedoeld om de samenleving wat mogelijk en menselijk te maken. Maar de Thora was ontaard in onmenselijke interpretaties. Jezus heeft dat rechtgetrokken. Hij is er wel voor moeten sterven aan een kruis. De Wet was een oppasser. Als Jezus komt, is de volheid gekomen, God in Zijn volheid, met name de liefde. Voor Paulus heeft de Wet nu afgedaan. Door Jezus zijn we erfgenamen geworden van de beloften die aan Abraham zijn gedaan. Het heil, de hemel vind je in het geloof in Jezus. Want nu is er eigenlijk geen onderscheid meer tussen Jood en heiden, slaaf en vrije, man of vrouw. We zijn één persoon in Jezus. Ik denk dat paus Franciscus dat in zijn laatste encycliek mooi verwoordt: Allen zijn we broeders. Dat betekent niet dat er geen verschillen zijn, maar deze zijn een uitnodiging tot creativiteit in de omgang met de mensen en de situaties om ons heen. Jezus had ook aandacht voor elke mens. Voor Hem moest je niet volmaakt zijn. Hij kwam niet om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars. Jezus is: God redt. Jezus is de Redder. De vrouw uit de menigte is onder de indruk van Jezus’ optreden en ze prijst Zijn moeder. Jezus wijst haar erop dat Maria niet groot is omdat zij Jezus’ moeder is – dat was puur genade – maar omdat zij naar God heeft geluisterd, ja heeft gezegd en dat haar hele leven lang. Daar ligt ook onze roeping, Gods appél op ons: nl. dat we doen wat God van ons vraagt en gewoon zeggen: ‘Heer, hier ben ik’. Zoals Maria.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vraag me af waarom Jezus niet iets zei in de aard van " Dank dat je mijn moeder zo waardeert ". Hij mocht het zijn moeder gunnen, vind ik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. je zou de tekst "'Gelukkiger zijn zij die naar het Woord van God luisteren en ernaar leven.'" kunnen lezen als slaand op Maria zijn moeder. dat Hij het liefst heeft dat iedereen Maria om die rede dankbaar is, omdat zij dat vanaf het begin gedaan heeft toen ze zei: 'Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord.'.

      Verwijderen
    2. Jezus heeft natuurlijk veel meer gezegd dan wat er in het evangelie staat. dat is ook uit andere teksten duidelijk (bv zijn lezing van de profeet Jesaja in de synagoge. Dat was een hele lezing volgens de joodse liturgische kalender zoals die vandaag nog altijd gebruikt wordt). In het evangelie zoals wij het kennen staan enkele de essentiële uitspraken van Jezus die gebruikt werden als verkondiging/evangelisatie in die tijd.

      Verwijderen

Een reactie posten