zaterdag in week 26 door het jaar

Vandaag zingt de psalmist: ‘Leer mij goed oordelen en onderscheiden.’

Oh hoe belangrijk is dit de dag van vandaag. We leven in een tijd waar vanuit zoveel verschillende hoeken allerlei standpunten en visies ons aan de oren komen. Een veelheid van denkbeelden en meningen verschijnt dagelijks op het toneel. Op zich is dat niet erg. Een christen is immers, als het goed is, geworteld in God, en weet in z’n diepste binnenste doorgaans helder waar het om te doen is in het leven. Dit omzetten in het dagelijkse leven is nog iets anders, maar diep vanbinnen voelt een gelovige wel aan waar het om draait in het leven.

Dat neemt niet weg dat dagelijkse waakzaamheid geboden is. We moeten leren, zoals de psalmist zegt, een goed oordeel te vellen, en onderscheid te maken. Onderscheid tussen, om het wit-zwart te zeggen, wat leugen is en waarheid, wat God vraagt te doen en wat Hij vraagt niet te doen. Je kunt daar over nadenken, praten met anderen, studeren,… op zich goed en belangrijk.

Maar het meest belangrijke is dat we ons in gebed naar God richten om van Hem te ontvangen. En wel zo dat ons geweten een ontmoetingsplaats wordt met God. Hij is het die ons geweten vormt. Hij is het die ons een goed oordeel doet vellen. Hij is het die ons leert onderscheid te maken.

We mogen onszelf niet tot norm maken om te bepalen wat goed en kwaad is, wat leugen en waarheid is. Dat moeten we aan God overlaten. Anders bezondigen we ons wat uiteindelijk Adam en Eva uit de tuin van Eden heeft gedreven, namelijk eten van de boom van goed en kwaad. Nee, dit is echt van God, daar moeten we afblijven.

Lieve mensen, het gaat om gericht blijven op God. Een biddende houding van iemand die arm is van geest, in diepe buiging voor zijn Schepper, nederig, ontvankelijk en leeg, bereid zijnde van Hem te ontvangen.

Ik vermoed dat Jezus onder andere dit bedoelt wanneer Hij vandaag in gebed uitzingt: ‘Ik loof U, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat U deze dingen voor wijzen en verstandigen hebt verborgen, maar ze aan eenvoudige mensen hebt onthuld.’

Laat ons bidden om de gave van innerlijke armoede, de gave van ontvankelijkheid en bereidheid. Ja, moge God ons leven zijn.

kris

Reacties

  1. Goede God, moge ik afzien van mijn oordeel, omwille van het Uwe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als kind, leerde ik de 10 geboden van buiten. Ik ben dankbaar dat ik dat moest doen want ze zijn de basis van de huidige "Rechten van de mens"

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geïnspireerd door het Bijbel citaat :
    Nederigheid is het zien van het weten,
    je bent een kwestbaar mens
    Dienstbaar zijn is de vreugde van geven
    een Goddelijke wens

    Het is de bewustwording van het zijn een kwetsbaar mens
    Zoals Jezus is voorgegegaan als mens, zowel in vreugde als
    verdriet . Jezus nam het kruis , nadat hij had gebeden tot God
    onze Vader. Die hem gaf via de H.Geest de kracht om het kruis
    te aanvaarden. Dat is een waypoint of live,
    Om op weg te gaan en te blijven van “ Ik ben de Weg , de Waarheid en het Leven”
    Dat valt verdorie niet mee , maar in God vertrouwen, sleept HIJ zijn je erdoorheen.
    Amen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten