donderdag in week 29 door het jaar

Vandaag een evangelie dat binnenkomt. ‘Vuur ben Ik komen brengen’, zegt Jezus. ‘Verdeeldheid, geen vrede’. Je zou bijna denken dat Jezus vergeten was wat de engelen zongen bij zijn geboorte. Of Jesaja die Hem aankondigde als de ‘vredevorst’. En wat met zijn eigen woorden die Hij sprak tot zij die Hij zond: ‘Als je ergens binnenkomt, laat dan je eerste woord vrede zijn’.

Het evangelie van vandaag is een tweesnijdend zwaard. Het zijn woorden als een vuur die werkelijk vonken slaan. Het zijn woorden die ons uitnodigen in onze spiegel te kijken. We moeten dit doen als kerkgemeenschap, maar ook ieder individueel.

Eigenlijk is dit evangelie een aanklacht op een christendom dat niets mag kosten, dat niet gestoord wil worden, dat leeft van een lieve schijnvrede. Het is een aanklacht op een christengemeenschap die zich verwijderd wil houden van de hete hangijzers in onze samenleving. Het is een aanklacht tegen een vergrijsd christendom dat geen boodschap meer heeft voor deze wereld.

De heilige Geest is met Pinksteren en de dagen daarna niet neergedaald over een groep mensen die massaal op de sofa lagen en daar bleven liggen. Nee, deze mensen kwamen begeesterd naar buiten, ramen en deuren open. En duizenden lieten zich dopen.

We kennen Jezus als iemand die een en al gerechtigheid was, en dat ook predikte. Hij was de laatste die anderen afschreef. Hij probeerde iedereen over de streep te krijgen. Maar Hij was er zich ook ten stelligste van bewust dat Hij het daarmee moest opnemen tegen donkere krachten die zijn boodschap liever niet hoorden, omdat het een boodschap was die sneed in hun leven.

We mogen ons best eens afvragen hoe het komt dat een miljard christenen blijkbaar niet in staat zijn deze wereld te veranderen in de wereld van God. Waar het gaat om de rechten van het ongeboren leven, om ontwapening en milieubescherming, om rechtvaardigheid voor de kleine man, daar zouden wij op de bres moeten staan en zouden wij de bakens moeten neerzetten voor een nieuwe tijd.

Als we zouden delen in het vuur van de eerste christenen, dan zouden we zeker de wereld kunnen verbazen dat het anders kan!

Laten we in onze spiegel kijken. In hoeverre gaan wij persoonlijk, als gezin, als gemeenschap, als parochie, als vereniging, kortom als kerk de weg van Christus, met alle consequenties dat die weg mogelijk meebrengt? Kiezen we ervoor om salonchristenen te zijn, of gaan we werkelijk zeggen en doen waar het over gaat? Ook al zijn er mensen die ons dat niet in dank zullen afnemen…

Ja hoor, altijd in liefde. Maar ook bereid zijnde, en ook dat is liefde, het kruis daarvoor op te nemen.

Kris (met veel dank aan Ambro Bakker aan wiens woorden ik me vandaag liet inspireren)

Reacties

  1. Paulus geeft ons in de eerste lezing een prachtig gebed mee. Ook wij mogen knielen voor de hemelse Vader en dat gebed van Paulus tot het onze maken. Mocht ook ons wezen gesterkt worden door de H. Geest, moge Jezus in ons hart wonen, mogen wij in de liefde leven en in staat zijn de breedte, de lengte, de hoogte en de diepte te vatten van de liefde van Christus. Zo bereiken wij de volheid van Christus die de volheid van God zelf is. God kan zoveel in ons bewerken, veel meer dan wat wij denken.
    Jezus heeft vuur gebracht op aarde. ‘Vier moet branden’, zei Pater Lievens. En de zalige priester Poppe verlangde ‘vlammende zielen rond de Heilige Hostie’. Als wij zouden beseffen wie Christus is en dat Hij echt in het tabernakel aanwezig is, dan zou ons hart ontvlammen van liefde en aanbidding. Maar ons hart is nog zo werelds, wij zijn bezig met zoveel dingen die eigenlijk geen belang hebben. Wij leven in de verstrooiing, nog erger dan de Joden die verstrooid waren in de diaspora. Dat vuur van Christus komt er maar door het doopsel dat Hij moet ondergaan en dat is Zijn bitter lijden en sterven op het kruis. Nog iets dat wij niet kennen. Zondag was ik een film van Zeffirelli aan het bekijken op DVD over het einde van Jezus’ leven. Het was mooi, maar in mijn hart voelde ik een verlangen opkomen naar een luchtiger Tv-programma. Zie je, ik heb dat al vaak meegemaakt: als het gaat over lijden, dan verlangen mijn gedachten naar iets dat blijer is. Daarom brengt Jezus’ vuur ook geen echte vrede op aarde. Jezus bracht op het kruis wel de diepste vrede, Gods shalom. Hij maakte de wereld nieuw, een tweede schepping. Maar op aarde, tussen de mensen, zie je daar vaak niet veel van. De één is voor Jezus, diepgelovig, een ander, zelfs in eenzelfde huisgezin, kijkt van Jezus weg. Heer, red ons uit onze oppervlakkigheid en neem de verdeeldheid weg die soms zelfs in ons eigen hart woedt: enerzijds willen wij U, anderzijds toch ook niet. U bent nog niet onze allereerste liefde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heer,geef mij Uw liefde,opdat ik U en alle mensen met Uw liefde kan liefhebben

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heer, laat Uw liefde de kracht zijn waarmee ik bijdraag aan het realiseren van Uw Koninkrijk hier op aarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. laat Uw kracht Heer mij bezielen vol van Uw Liefde !
    Dank !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten