vrijdag in week 27 door het jaar

Laat ons eerlijk zijn: ons leven ervaren we dikwijls als een strijd, een strijd tussen goed en kwaad, tussen de goede Geest van God en de boze geest die we satan noemen. Het is alsof wijzelf het toneel zijn van die strijd. Die strijd wordt gestreden in ons gewone leventje van alledag. Weinigen zien het, maar vanbinnen is het soms oorlog.


Waar gaat die strijd dan over in het mensenhart ?
Je zou kunnen denken dat je al je energie moet steken is het realiseren van een soort heiligheid, vechten tegen het kwaad om als grote winnaar voor God te staan. Theresia van Lisieux dacht dat ook in de eerste tijd van haar kloosterleven. Het werd een soort obsessie, een voortdurend streven naar, een najagen van haar eigen ik. Tot ze een heel andere weg ontdekte, een weg van overgave, je ik verlaten omwille van Hem. Ze zal deze ontdekking de ‘korte weg’ noemen: in wezen veel eenvoudiger en vooral zoveel minder vermoeiend. In plaats van het eigen streven centraal te stellen zal ze zich nu geven aan de werkzaamheid van God. In deze overgave zal ze alles ontvangen om haar weg te kunnen gaan. Gedaan met eigen krachtpatserij, maar een stille voortdurende overgave aan Gods werking. Het is een weg van innerlijke vrede, een weg van intieme paasvreugde in de Heer.

Komen tot deze overgave is de werkelijke strijd in het mensenhart. Het kwaad zal ons namelijk influisteren dat we alles zelf moeten doen. We zullen merken dat dat niet lukt en we gaan lauw worden, ontgoocheld geraken, we gaan de strijd opgeven, de weg van het gebed vernauwen tot bijna niets meer, enz…

Laten we ons niet verleiden door deze vorm van kwaad. Maar laten we eenvoudig in geloof kijken naar boven: van Hem ontvangen, afsterven aan ons ego. Het is groeien in God opdat Hij u tot groei kan zijn.

kris

Reacties

  1. Heel mooi, Kris, en zo juist: de korte weg, overgave... God doet het, niet ik of wij.

    Paulus schrijft aan de Galaten eigenlijk een soort Haggada, zoals Joodse rabbi’s dat gewoon waren: commentaren op de Schriften. Paulus heeft een gedegen kennis van de Joodse godsdienst. Hij is opgeleid bij Gamaliël, één van de grootste leraars van het Jodendom van toen (zie Hand. 22, 3). Daarom ook heeft hij het beginnend christendom vervolgd. Maar Jezus was sterker. Het viel Paulus hard achteruit tegen de prikkel te slaan, een beeld uit de paardenwereld (vgl. Hand. 26, 14). Nu zoekt hij al zijn heil in het geloof in Jezus. Jezus is de Redder. Ook voor ons. Ook voor de Galaten. Het was een worsteling in de eerste christenheid tussen Thora en Jezus, tussen Wet en geloof. Paulus zegt dat we moeten geloven. Abraham deed dat al. Abraham was de eerste die geloofde in één God, Schepper van al wat is. In Abrahams tijd was er alleen veelgodendom. Wie de Wet niet tot in het kleinste detail onderhoudt, is een vervloekte. Dat zegt het O.T., met name het boek Deuteronomium in hoofdstuk 27 vers 26. Maar Jezus is ook een vervloekte, omdat Hij moest sterven aan een kruis. Dat is dus een ophanging aan een paal. Volgens Deut. 21, 23 is zo iemand vervloekt. Jezus kwam echter het kwaad uit de wereld wegdoen, maar dat namen de leiders van toen niet. Ze vonden dat Jezus zelf een duivel was, o.m. omdat Hij ook op sabbat genezingen verrichtte en nog andere scheefgegroeide gewoontes rechttrok. Zo was het ook met paus Johannes XXIII. Sommige kardinalen vonden toen ook dat de paus het katholieke geloof onderuithaalde, toen hij een algemeen concilie samenriep. Dat was echter niet zo. Ook niet bij Jezus. We mogen God danken omdat Jezus sterker is dan alle kwaad en ons bevrijd heeft van al dat te wettische in geloof en godsdienst. Terecht mogen we Jezus daarin volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heer leer mij en ons ,zich volledig aan U over te laten !
    Niet te steunen op eigen willetje !!!
    Verlos ons van het kwaad !
    Steeds indachtig zijnde"UW Wil geschiede "!
    Dank U Heer !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve Heer,
    Soms zijn wij vol Van ons zelf
    En zien niet meer.
    Te weten dat u vol bent in elk mens
    Die ontdekking heeft zich geopenbaard In een relatie
    U bent vol in mij.
    In Jezus volgen besef ik, dat ik
    ook maar ben een kwestbaar mens.
    Geef mij de genade van de H, Geest in de kracht en wijsheid.
    Om het pad van uw Liefde te gaan. Amen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jezus U bent VOL in elke mens Dat geeft mij en ons de Geest ! De liefde is de Geest !
    Dank aan alle vorige,hier!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten