26 jan - Timoteüs en Titus

Als jullie een huis binnengaan, zeg dan eerst: “Vrede voor dit huis!”, zegt Jezus ons vandaag.

Geliefde mensen,
als de Kerk tot iets geroepen is dan is het misschien wel dát: drager én uitdrager zijn van Gods Vrede.

Allereerst drager. Want je kan maar uitdragen waar jezelf drager van bent. Het gaat om een vrede van het hart, een vrede in het hart, een vrede die haar wortels heeft in het bestaan van God. Het is een vrede die Hij in Christus aanbiedt en waar wij – als het goed is – ons mee verinnigen.

Christus’ vrede heeft wezenlijk te maken met gemeenschap met Hem, in het diepe vertrouwen dat de Vader in Christus je Metgezel is, je goddelijke Vriend die nooit van je zijde zal wijken, de Drager van je leven, de Behoeder van je bestaan, de Trooster van je verdriet, de Schepper van je liefde, de Ziel van je gebed. Christus' vrede is Gods aanwezigheid in u, en uw aanwezigheid in Hem.

Wel, deze vrede mogen we uitdragen. En wel naar állen die God op ons levenspad brengt. Dus niet enkel naar hen die ons sympathiek overkomen, of die wij zelf kiezen als zijnde deel uitmakend van onze vriendenkring. Een van God vervuld mens maakt geen onderscheid tussen mensen wat betreft het uitdragen van vrede. Hij ziet in ieder mens een kind van God en dus waard gezegend te worden met Gods Vrede.

We kunnen Gods Vrede uitdragen door dit letterlijk uit te spreken. Velen van mijn vrienden moslims groeten elkaar met de woorden "Salaam oe' alaykoem", "de vrede van God zij met je". En dikwijls leggen ze dan hun hand op hun hart, alsof ze zeggen: 'ik meen dat wel hé'. Het is mooi om zien. Hun vredesgroet staat zo haaks tegenover de grillen van IS, Bokko Haram, of andere ziekelijke organisaties die zogenaamd leven en handelen vanuit de islam. Heel wat moslims die ik ken zijn zéér beminnelijke mensen, met een groot en warm hart. Het kwetst hen overigens diep dat IS en consoorten de islam en de Koran gebruiken (misbruiken) om hun kwaadaardigheden te rechtvaardigen.

Wij als christenen hebben in onze streken niet echt de gewoonte om een vredesgroet onder woorden naar elkaar toe te uiten. Tijdens de Mis doen we het wel; mooi gebaar overigens. En in Italië doet men het ook, wat terug gaat op Franciscus van Assisi die zijn broeders aanspoorde ieder die zij ontmoetten Gods Vrede toe te wensen: "Pace e Bene", 'Vrede en alle Goeds'.

Elkaar de Vrede toewensen gaat echter veel dieper dan dit doen met woorden. Het gaat om de wijze waarop je bij de ander aanwezig komt, namelijk als een werkelijke broer of zus, niet hoger dan de ander, ook niet neerbuigend, maar eenvoudig als één van hen, en wel vanuit Gods aanwezigheid in jezelf, én wetend dat Christus in het samenzijn met elkaar Gods Liefde wil openbaren. En daar wil Hij u voor 'gebruiken'. Ja zijn liefde die zoveel tot stand brengt, wil Hij door ons heen aan elkaar schenken. En wie zich als instrument van de liefde geeft aan God, schenkt Vrede. Want liefde en vrede zijn als broer en zus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie liefheeft vanuit de Heer geeft vrede. Wie de vrede van de Heer uitdraagt is een liefdevol mens.

Laat ons eens nadenken hoe wij bij elkaar zijn; heel concreet met de mensen ons vandaag gegeven. Hoe kijken we naar de ander, ook naar hem of haar die naar ons gevoel lastig doet? Zien we hen allen werkelijk als kinderen van God, bewoond door Hem, en dus waard bemind te worden? Zijn we bereid de vrede van ons hart te delen met hen waarmee we samen leven, samen werken, samen op de trein zitten, samen de kamer delen in het ziekenhuis, samen in de winkel staan,...?

Het dragen van Christus’ vrede zal ons ook tot engagement leiden. Het is geen vrede die zich mag beperken tot je bidhoekje thuis. Een christen is geroepen Gods vrede daadwerkelijk gestalte te geven in de wereld waartoe hij gezonden is; zowel doorheen gebed, daad als woord. Zout zijn... licht zijn... weet je wel?

Laten we Gods vrede in ons hart koesteren, en laten we haar in eenvoud en met een evangelische glimlach (dus geen nep) uitdragen.

En laten we ook om haar bidden: om Gods Vrede in de Kerk, Gods Vrede in onze gemeenschappen en gezinnen, Gods Vrede tussen landen en volkeren. Bidden we in deze dagen bijzonder voor het conflict in Oekraïne.

Laten wij bidden ...

Vader,
mogen wij uw bedding zijn, stromen van vrede, voor allen die Gij op ons pad brengt, en die wij in gebed dragen. Dat uw vrede het hart moge zijn van Kerk en wereld.
Door Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Een vredevolle donderdag,
kris

Reacties

  1. Goede Vader, wil nabij zijn aan alle daders en slachtoffers van de oorlog in de oekraïne. mag uw liefde zich openbaren in hun harten opdat er vrede komt, voor de levenden en voor de doden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Kris.
    Hoe kijk ik naar de man die koster is in de kerk of altijd heel vooraan zit en mij geen blik
    gunt.
    Vorige week is mijn schoonbroer overleden. Hij draait zijn hoofd van mij weg
    om mij niet te moeten condoleren.
    Ik heb het er verdorie moeilijk mee.
    Ik durf het niet aan mijn kinderen te vertellen, want dan zeggen ze:
    " Daar ziet ge weer wat Kerk is."
    Jongeren hebben het al zo moeilijk...
    Ik ga ook deze man proberen te zien als kind van God
    Proberen zeg ik wel.
    Groetjes
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  3. gecondoleerd Ria, met het overlijden van je schoonbroer, van harte! Het 'proberen' van je is al heel positief, ook als het nog maar gebrekkig is of nog niet helemaal van harte gaat. Het kan groeien.
    Ricky

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. De tranen lopen over mijn wangen.

      Verwijderen
    2. Gods woord, de bijbel , is onze gids in alle omstandigheden. Er staat: Leef in vrede met iedereen voor zover het van u afhangt. Mooie leidraad.

      Verwijderen
  4. Vijanden beminnen, ook die binnen de kerk

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten