maandag in week 4 door het jaar

Vandaag beluisteren we een ontmoeting tussen God en het kwaad, tussen Jezus en een bezetene. Het is een indringend verhaal waarin het geweld van het kwaad en de verlossing van Jezus zich in volle glorie manifesteert.

Op het eerste zicht is het een merkwaardig verhaal. Doch wie het verhaal ten diepste binnenlaat zal er al vlug achter komen dat het een verhaal is dat gaat over u en mij.

Het kwaad huist in ieder van ons. Klinkt cliché, maar het is wel een feit. Wie zegt geen last te hebben van het kwaad mag zich bij Maria Onbevlekt Ontvangen scharen. Maar bij mijn weten staat zij daar tot op heden alleen, liefdevol met haar Zoon in haar armen.

Jezus komt ons kwaad tegemoet, zoals Hij naar de bezetene toegaat in het verhaal van vandaag. Jezus wacht niet tot de zondaar naar Hem komt. Nee, Hij vertrekt alvast, de zondige mens tegemoet. Da's goed nieuws voor ons. Wees dus waakzaam, want Hij kan er ineens staan. Dit kan Hij doen op velerlei wijzen: je aansprekend in je gebed, doorheen het Woord uit de schrift, doorheen een medemens, zich openbarend in een situatie, je aanrakend in de eucharistie, je vergevend in een biecht, en zo meer. God is heel creatief als het daarop aankomt. Aan ons Hem te willen verwelkomen. Waakzaamheid!

Het kwaad in de bezetene kwam in opstand, zo lezen we vandaag. Oh dat is zo waar. Laten we eerlijk zijn, we koesteren soms het kwaad, willen het niet loslaten (wel in intentie maar niet in de daad). Ieder van ons heeft zo van die plekjes waarvan we liever niet hebben dat de Heer er zich mee komt moeien. Het zijn duistere plekjes waar we ons bij momenten graag in terugtrekken, er ons in wikkelen, wetend (en daar is de mens merkwaardig in) dat dit hem wegtrekt van de Heer, weg van de waarheid, weg van de liefde. Zoals Paulus zegt: 'Wat ik verlang te doen, het goede, laat ik na; wat ik wil vermijden, het kwade, dat doe ik.' (Rom. 7, 19)

Al goed dat Jezus groter is dan onze koppigheid. In zijn goddelijke liefde komt Hij naar ons toe om ons aan te raken, om op zijn woord het kwaad te verdrijven. Ja, ondanks onze innerlijke opstand.

En dan, lieve mensen, komt de keuze. De bezetene in het verhaal van vandaag had kunnen weglopen. Maar dat deed hij niet, integendeel. Hij ging Jezus tegemoet, met heel het legioen kwade geesten die hij in zich meedroeg. Dat geldt dus ook voor ons. Wij zijn in de mogelijkheid weg te lopen van de Heer. Wij kunnen kiezen ons hart gesloten te houden voor Jezus. Wij zijn vrij de weg van het 'ja' te bewandelen of de weg van het 'nee'. Wie kiest voor de weg van het 'nee' kiest tegen de verlossing, tegen de bevrijding, tegen de opstanding; hij kiest voor de leugen. Wie kiest voor het 'ja' kiest voor het leven, voor God, voor de liefde, voor de opstanding; hij kiest voor de waarheid.
Vraag is: zijn we als persoon bereid de verlossing van de Heer toe te laten?

Weet dat Jezus macht heeft over het kwaad in elk mensenhart. Hij heeft de macht over diep ingewortelde gewoontes en dagelijkse neigingen tot kwaad. Maar we moeten het Hem laten doen. We kunnen het niet zelf.

Mogen we innerlijk arm worden, Hem welkom heten tot in de diepste grafspelonken van ons hart. Moge Hij ons aanraken, ons optillen in zijn licht, ons ten diepste genezen.

En getuig. Ja, getuig zoals de bezetene na zijn verlossing moest getuigen onder de mensen waar hij woonde. Het was een opdracht die hij van de Heer kreeg. En Jezus geeft die opdracht ook aan de meesten van ons. Getuig door uw wijze van leven: wees de barmhartigheid van de Heer naar je medemens, heb je naaste lief zoals Jezus u liefheeft, vergeef zoals God u vergeeft, wees teder en sterk, zacht en moedig.

Ja, de wereld mag aan ons zien dat God bestaat, en dat Hij verlossend aanwezig is.

Goede God,
Gij roept ons tot vrijheid, maar dikwijls zijn wij gebonden door het kwaad en zoeken enkel wat ons behaagt. Bevrijd ons van elke vorm van kwaad, doe ons leven in uw Zoon, en schenk ons de moed van uw barmhartigheid te getuigen.
Door Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Een mooie maandag voor ieder van u,
kris

 

Reacties

  1. Dankjewel Kris ,
    deze Evangelie is alweer zo duidelijk uitgelegd door jou !
    En wat Paulus schreef in zijn brief aan de Romeinen (7 ,19),
    dàt gebeurt bijna dagelijks bij mij !
    Maar toch telkens weer "opstaan" en vertrouwend naar Hem terugkeren !
    Hij die ons verlost van ons kwaad !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Via een e-mail die ik kreeg vroeg iemand zich af wie eerst naar wie ging. Ging de bezetene naar Jezus toe, of ging Jezus naar de bezetene toe? In mijn woordje laat ik uitschijnen dat Jezus naar de bezetene toeging, terwijl het evangelie laat uitschijnen dat de bezetene in eerste instantie naar Jezus toeging.
    Wel, interessant om in gedachten te houden is dat Jezus heel bewust het land van de Gerasenen ging opzoeken, heel waarschijnlijk tegen de zin van de leerlingen. Het was niet enkel een gebied dat bekend stond als 'heidens' maar de bevolking van daar was niet opgezet met Israël en al zeker niet met de God van Israël. Een beetje vijandig gebied dus.
    Dát gebied ging Jezus bewust opzoeken. 'Ik ben niet gekomen voor de gezonden, wel voor de zieken'... herinneren we ons zijn uitspraak.
    Eenmaal daar aangekomen loopt dan inderdaad de bezetene naar Jezus toe.

    Dit op ons leven leggend, denk ik dat wij ons ook vaak op ‘heidens’ grondgebied begeven, bang als we zijn uit onze comfortzone te komen. Maar (en dat is het mooie van het evangelie) als we dan merken dat Jezus zich ook in onze comfortzone komt moeien... dan verschieten we misschien in eerste instantie maar anderzijds zal dit ook een zeker licht doen schijnen over onze duisternis en lopen we in die zin naar Hem toe uit ‘dorst’ naar ‘genezing’.
    Zo lees ik dat verhaal een beetje…
    Een mijmering ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het blijft een moeilijk evangelie, Kris. Maar voor mij toont het aan dat in Jezus de ultieme confrontatie aanbreekt tussen God en het kwaad. Maar Jezus kan het aan, omdat God altijd groter is en omdat in elke mens ook altijd meer steekt dan wat we van hem of haar zien. 'Plus est en vous', las ik hier gisteren, zoals Gruuthuuze het zei.

      Verwijderen

Een reactie posten