woensdag in week 4 door het jaar

Streef ernaar in vrede te leven met allen en leid een heilig leven; wie dat niet doet zal de Heer niet zien. Zo lezen we vandaag bij Paulus in zijn brief aan de Hebreeën.

Waar Jezus in de Bergrede vorige zondag nog zei 'Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien', zegt Hij nu zij die niet streven om in vrede te leven met allen God niet zullen zien.

Wat betekent dan dat 'zien' of 'niet zien' van God?

Het mag duidelijk zijn dat het hier niet gaat over het zien van een goddelijke gestalte, noch over een visioen van een verre toekomst, of wat dan ook. Het gaat over een gewaarwording binnenin; een bewustzijn dat je leeft in en vanuit God. Het is dus geen zien met de ogen, maar een beleving van het hart.

Het is de beleving van Gods Pasen, van de ervaring opgenomen te zijn in de opstanding van Christus, én je gezonden weten van daaruit te leven. Het gaat over een warme gloed diep in ziel die je van binnenuit enthousiasmeert de liefde van God gestalte te geven vanuit een innige verbondenheid met Christus.

Dát is het innerlijk zien van de Heer.

Dit 'zien' speelt speelt zich af in je eigen persoon. Uit vrije wil engageer je je immers voor God, en kies je om penseel te zijn in zijn handen. Gods vreugde als gevolg van uw eenheid met Hem wordt je dan ook in genade aan jou persoonlijk gegeven.
Maar tegelijk reikt het veel verder dan je eigen persoontje. Je bent namelijk deel van die grote gemeenschap waardoor God zich zo graag belichaamd wil zien. Tot die gemeenschap is Hij met Kerst afgedaald om één van de onzen te worden, met die diepe liefdevolle missie ons allen te bevrijden van al die dingen die een belemmering vormen om God te 'zien'. Met Kerst plaatste Hij zich in het hart van de grote mensengemeenschap, waar de Kerk haar zending in heeft; namelijk zich met Hem verenigen om drager en uitdrager te zijn van Gods vrede. Dit 'doen' is God 'zien'.

Mooi hoe er staat 'Streef ernaar...' Puur menselijk gezien blijft het altijd een streven, een trachten. Dit wijst op groei, op 'op weg zijn', op steeds weer opstaan. En meer dan wie ook weet Jezus hoe we puur vanuit onszelf tot zo weinig in staat zijn. We hebben hulp nodig van hierboven; 'genade' zeg maar. We hebben niet enkel de oproep nodig, maar ook de innerlijke kracht die ons gegeven wordt. Het is een levenslange opdracht innerlijk arm te worden om Gods kracht te laten werkzaam zijn. Hem welkom heten in ons eigen onvermogen opdat zijn kracht ten volle werkelijkheid kan worden...
Ja, een levensopdracht.

Laten we in eenvoud en in sterk gezond geloof, in dankbaarheid en diepe stilte, ons hart openen voor Hem. Moge Hij ons Al zijn. Moge onze vereniging met Hem - ons liefde-vol leven - een 'zien' zijn van God; áls individu én als Kerk.

Laten wij bidden ...

Heer van alle leven,
mogen wij U 'zien' door - verinnigd met U - Gods liefde te zijn. Moge we wereld ook aan ons 'zien' dat Gij bestaat.
In zijn naam.
Amen.

Moge ieder van u vandaag God veelvuldig 'zien'.
Een vredevolle woensdag,
kris

Reacties

  1. Heel mooi, Kris.
    De mensen in Nazareth begrepen Jezus niet. Wij ook soms niet, ik ook niet. Uit het boekje 'Vertroostingen' van Dr. De Wachter - waarvan het tweede gedeelte veel lieflijker klinkt dan de eerste hoofdstukken, ook wat betreft de troost die religie kan brengen - onthoud ik dat je een mens nooit echt kunt kennen. Hoe zouden wij dan Jezus kennen, vraag ik mij af. En God? God is altijd groter en ook elke mens is altijd méér dan wat wij van hem of haar zien. De grootste troost in ons lijden kunnen wij bij Jezus vinden en bij Zijn hemelse Vader, ook al kennen we het hemelse nooit echt. Misschien moeten wij God en de hemel ook niet begrijpen, maar beminnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het niet zien van de Heer heeft ook betrekking op het leven na de dood, de hemel....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zich bevrijden van 'angst 'en 'zelfzucht '... onze pastoor herhaalt deze woorden dikwijls !
    Kijken en navolgen wat Jezus ons aanleert en alle heiligen !
    Als ik klein was dacht ik oprecht ook zoals de 1 ste christenen 'al zingend vanuit de catacomben naar de hongerige leeuwen te gaan want ik was Christen '!
    Ondertussen weet ik tot de dag van vandaag dat het leven een strijd is élke dag weer om te leren écht lief te hebben ,mezelf en anderen te aanvaarden léven met in en door hem en wéten dat we "onvoorwaardelijk" bemind worden !
    Dankjewel Pr. Daniël en Kris (spijtig dat we je prachtig gezin niet meer zien ,maar dat begrijp ik wel !)
    Dat belet me niet te lachen en dankbaar mijn leven te aanvaarden ...ook met dat vleugje humor !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. God is overal, waarom zou je Hem dan niet zien?
    Jezus zegt: "wat je aan de minste der Mijnen doet, doe je voor Mij"

    BeantwoordenVerwijderen
  5. TALITA KOEM !! DR.GLORIA POLO. Geelektrokuteerd door de bliksem, haar 24 jarige neef stierf. Te beginning of life and my spirituel death
    I was at the Gates of Heaven and Hell

    J’AI VU LE CIEL ET L’ENFER de mes yeux :
    ELLE meurt foudroye par un eclair , 3 H face a DIEU

    OOK IN DE JONGEREN ZENDER, CAREMENT BIEN van ALberto Malouf
    Prachtzender voor jongeren adolescenten veel getuigenissen en gebed!

    Sr Emmanuel kent dit verhaal ook, en Vicky en Jackov
    En LUZ de Maria, tweemaal,
    En Soeur Fabienne van de serie La DIVINE MISERICORDE. Presidente internationale pour la division de la Misericorde DIVINE , Nihil obstat! Veel Soeur Faustine!
    DIEU lui a montre….

    Au NOM du Pere qui me cree, au nom du Fils qui me sauve, au nom du Saint-Esprit qui m’
    Illumine, sous le tendre regard de Notre Reine et Mere, Notre Reine-Souveraine et sous la Protection du saint , Saint-Joseph.
    Ainsi soit-il.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten