donderdag na 1 jan

Wat liefde is, hebben we geleerd van Hem die zijn leven voor ons gegeven heeft. Daarom horen ook wij ons leven te geven voor onze broeders en zusters.
Zo lezen we vandaag in de eerste brief uit Johannes.

Voor alle duidelijkheid: je leven geven voor je broeders en zusters, betekent niet per se dat je voor hen moet sterven. Hoewel het dat kán zijn natuurlijk. In sommige delen van de wereld wordt je - jammer genoeg - nog steeds vervolgd wanneer je uitkomt voor je geloof of wanneer je op een of andere manier verkondigend optreedt. Soms moet men dat met zijn leven bekopen. Martelaarschap noemt men dat van oudsher.

Maar je leven geven voor je naasten betekent ook je eigen leven leggen in het leven van de Heer - het uit handen geven dus - opdat je zijn liefde zou zijn; zowel in blijde en vrolijke momenten alsook tijdens die momenten dat liefde echte kruis-liefde kan worden.

Onlangs hoorde ik van een echtpaar waarbij de man een goed half jaar geleden de diagnose kreeg van ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose); een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aanspoort. De goede man is op enkele maanden tijd zienderogen achteruit gegaan en nu blijkt dat de dokter hem hooguit nog een jaar geeft alvorens hij zal overlijden. Beiden zijn hier kapot van. De man is nog relatief jong en ze hoopten nog vele jaren in liefde samen te leven. Maar die vele jaren zullen er waarschijnlijk niet komen.
Maar hoe aandoenlijk was het te horen met wat voor een liefde zij haar man beminde, ondanks de pijn van wat zij als koppel, en hij als zieke, te dragen hebben. Dit is geen liefde gestoeld op oppervlakkige blijheid. Dit is verre van romantiek. Die is kruis-liefde.
Heel veel tijd steekt zij nu in het zorgen voor haar man. En wat doet zij dat teder, met zoveel zachte liefde.
Beiden zijn christen en weten zich gesterkt door de Heer, zo vertelde ze me.
Mooi is ook de stilte waarmee en waarin zij haar man bemint: zij doet dat niet opvallend, zonder lawaai. Maar bijzonder toegewijd.
Kleine goedheid die groot is.

Beslist zijn er duizenden of zelfs miljoenen mensen die zorgend voor een naaste in het leven staan. Zij geven hun leven. Hoe schoon is dat!

Wat liefde is, hebben we geleerd van Hem die zijn leven voor ons gegeven heeft. Daarom horen ook wij ons leven te geven voor onze broeders en zusters. 

Een gezegende donderdag,

kris

Reacties