maandag in week 3 door het jaar

Vandaag zegt Jezus: 'Alle wandaden en godslasteringen, hoe erg ook, kunnen de mensen worden vergeven, maar wie lastertaal spreekt tegen de heilige Geest, krijgt in alle eeuwigheid geen vergeving, want zo iemand is schuldig aan een onuitwisbare zonde.’ 

Een onuitwisbare zonde...  wat mag dat wel voor een zonde zijn?

Het is geen bepaalde zonde zoals wij ons dat voorstellen, want in de zonde komt Jezus naar ons toe om ons te genezen en te vergeven. Het gaat hier over zondig zijn tegen de heilige Geest. Je zou kunnen zeggen: het is zonde tegen zondevergiffenis.

De Geest, die - zoals de Zoon - altijd in God aanwezig is, zouden we kunnen omschrijven als Degene die de Liefde levend houdt. Zonder Geest geen liefde, zou je kunnen stellen. Eigen aan deze liefde is Gods barmhartigheid die Hij in Christus heeft belichaamd. Barmhartigheid heeft te maken met het voortdurend willen schenken van vergiffenis. Wat zou de mens verloren lopen zonder Gods barmhartigheid. Wel, deze barmhartigheid hardnekkig weigeren is zondigen tegen de heilige Geest.

Jezus, die niet gekomen is om te oordelen maar om de wereld te redden, zal zonder ophouden de mens blijven opzoeken om Gods barmhartigheid aan te bieden. Maar Hij laat de mens vrij. De mens kan 'ja' zeggen op Gods aanbieding, maar in zijn vrijheid kan hij ook 'nee' zeggen. Wanneer de mens hardnekkig 'nee' zegt op de aanbieding door Christus van Gods barmhartigheid roept hij een oordeel over zichzelf uit.

Dit speelt zich af tijdens ons aards bestaan. Maar zolang we leven op aarde, zal Christus niet ophouden Gods barmhartigheid aan te bieden, zelfs al zeggen we 'nee'. Jezus kan, als het ware, niet verdragen dat we 'nee' zeggen. Hij zal er álles aan doen om dit 'nee' om te draaien naar een in vrijheid uitgesproken 'ja'.

Zelfs op het moment van ons aards sterven zal Christus - misschien voor de allerlaatste keer - álle hemelse registers opentrekken om ons alsnog over de grenzen van het 'nee' te trekken. Maar ook dan zullen we de vrijheid hebben om 'nee' te zeggen. Ja, een mens kan weigeren zich in Gods barmhartigheid te werpen. Ieder zal de mogelijkheid krijgen om ons te laten omhelzen door God, maar we kunnen ook weigeren.

Wel, mensen, ik vermoed dat dit laatste zonde is tegen de heilige Geest; zonde tegen de liefde. Terwijl God geen veroordeling wil plaats je jezelf in het oordeel. Dat is, wat wij dan noemen 'de hel'. Het zijn zij die niet willen weten van Gods barmhartigheid.

En nogmaals: wat kan God nog méér doen dan aan ieder zijn barmhartigheid aanbieden? Ik ken geen grotere liefde...

Laten wij bidden ...

Vader,
wij danken U om uw barmhartigheid. Mogen we ons - in Christus - als kinderen werpen in uw armen, vergeving en genezing van U ontvangend. Behoed ons ervoor deze Liefde te weigeren.
In Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Een mooie maandag voor u allen,
kris

Reacties

  1. Vader, dank U wel.
    Mag ik bidden voor de mensen die gevangen zitten binnen muren van schuldgevoelens
    omdat ze die openbaring missen van Uw Barmhartigheid. Mag Uw Geest Licht brengen in hun donkere eenzame holen, waardoor ze opstaan, naar buiten komen en van Uw Liefde getuigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Chris, wat leg je de zonde tegen de heilige Geest mooi uit! Ik heb me vaak afgevraagd wat deze inhield. Het weigeren van Gods barmhartigheid en zo jezelf onder het oordeel plaatsen.
    Geprezen zij God om zijn barmhartige liefde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dit bid ik elke avond, met de onuitwisbaarheid van de zonde tegen de Heilige Geest in het achterhoofd:
    'goede Vader, wees nabij aan al diegenen die in eenzaamheid de dood onder ogen moeten komen. mogen zij zich openen naar U, opdat zij opgenomen worden in uw eeuwige liefde, en sterven in vrede.'

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Stefan ik heb deze bede opgeschreven en ook bidden zo mooi

      Verwijderen
  4. Heel mooie en duidelijke uitleg over de Heilige Geest. Top Chris!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten