woensdag in week 1 door het jaar

Het moet fantastisch geweest zijn om te zien hoe Jezus wonderen deed, hoe Hij mensen genas van hun lichamelijke kwalen, hoe Hij vergeving schonk in Gods naam, hoe Hij de mensen onderwees, hoe Hij met zondaars omging,...

Maar wat velen niet wisten, beluisteren we in de volgende zin: Vroeg in de ochtend, toen het nog helemaal donker was, stond Hij op, ging naar buiten en liep naar een eenzame plek om daar te bidden. 

Jezus had die momenten van gebed nodig. Los van eender welke mens wilde Hij, moest Hij, af en toe alléén kunnen zijn met de Vader. In het gebed trad Hij als het ware in het leven van de Vader, en nam de Vader Hem in zich op. Niet dat buiten die uitdrukkelijke gebedsmomenten de Vader meer verwijderd zou zijn van Jezus, maar schijnbaar zijn die expliciete momenten van gebed van fundamenteel belang.

Te snel wordt er gezegd dat 'mijn gebedsleven mijn goede werken zijn'. Daar is natuurlijk iets van. Bedoeling is dat we de geest van het gebed levend houden tijdens onze bezigheden. Maar het zogenaamde ‘expliciete gebed’ gaat vooraf aan het 'biddend in het leven staan'.

Het is zoals de eerste twee geboden, waarvan de Heer zegt dat ze één zijn: 'Bemin God bovenal, en uw naaste als uzelf.' Deze geboden zijn dus één, en toch dragen ze een zekere hiërarchie in zich. Wij kunnen maar onze naaste en onszelf écht beminnen als we ook God beminnen. We beminnen onszelf en de ander vanuit de inwoning van God.
Zo is het ook met het gebed. Het ‘expliciete gebed’ en het 'gebed in het leven' zijn één, doch zit er een hiërarchie in verborgen. Wij kunnen maar écht biddend in het leven staan, wanneer wij het 'uitdrukkelijk gebed' onderhouden.

Moeder Theresa wordt dikwijls geprezen om haar goede werken. Terecht. Maar we mogen niet vergeten dat zij iedere ochtend voor zij de straat opging al meer dan twee uur op haar knieën zat vóór het Heilig Sacrament.

Een mooie woensdag,

kris

Reacties

  1. De laatste jaren van mijn werkzame leven verzorgde ik de patiënten van de verkoeverkamer. In die tijd waren de mensen vaak nog diep in slaap omdat er nog weinig andere vormen van verdoving gebruikt werden. Vóór ik over de drempel van de verkoeverkamer stapte vroeg ik altijd of God mij wilde helpen om alert te mogen zijn en geen fouten te maken. Dat gaf mij heel veel kracht omdat ik voelde dat Hij
    naast mij stond. Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mooi voorbeeld roosje. God is altijd bij ons, denk ik, in ons 'diepe weten' en helpt ons, waar we ook zijn, het goede te doen. ons gebed helpt ons steeds weer en meer om daar bewust van te worden. daarvoor moeten we soms wel even stil staan 'op de drempel', of, zoals Jezus, weer even de woestijn in gaan, waar het voor hem ooit begon.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En als er aan de deur gebeld wordt of de telefoon rinkelt, een klein gebedje: Kom Heilige Geest.
    Duizend gelegenheden...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten