maandag na 1 jan

“Blijf dus in Hem, kinderen”, zo lezen we vandaag in de eerste lezing uit de eerste brief van Johannes.

We zijn aan het begin van het jaar, en velen maken dan goede voornemens. Soms spreken we die tot elkaar uit, soms zijn het voornemens die we in de stilte van ons hart bewaren. En dat is het goede aan een jaarwissel. Het is voor vele mensen een nieuwe start, zich voornemend bepaalde dingen waar te maken. En daar dit dikwijls mooie en edele dingen zijn, is dat alleen maar toe te juichen.

Voor wie nog geen voornemen had, of voor wie er nog eentje bij wil: Johannes doet ons vandaag een voorstel, namelijk ‘in de Heer blijven’.
Wie dit dagelijks ter harte neemt gaat - als christen - de mooiste weg die er bestaat. Daarom niet de makkelijkste weg, maar in de diepte edel.
Het zal misschien een geheel nieuwe weg worden, of een vernieuwde weg van een bestaande weg. Alleszins een weg die getekend zal zijn door Christus’ aanwezigheid. ‘In Hem’ leven, betekent immers een levenswandel gaan waar je jezelf aan Hem toevertrouwt, zodat Hij de ziel wordt van je bestaan. In alle graagte zul je toelaten dat Hij je leven richting, gestalte en vorm geeft. Meer en meer zul je de weg gaan die God in zijn Zoon met je wil gaan. Je diepste ‘ik’, dat misschien tot nu toe dikwijls verborgen bleef, zal tot leven komen. Ja, je zult je ware identiteit ontdekken, je oer-roeping: je geschapen zijn naar Gods beeld en gelijkenis.

Je zal dit doen - maak je vooral geen illusies - met vallen en met opstaan, doorheen trouw en af en toe weglopen. Maar als een goede herder zal Christus altijd zijn schapen weer gaan opzoeken om hen terug te brengen naar Gods stal en kudde. God zou God niet zijn moest Jezus dit laatste niet doen. Dat is namelijk liefde, en daar God liefde is, kan Jezus niet anders dan Gods barmhartigheid belichamen.
Dus geen nood wanneer je in jezelf vaststelt dat het even niet lukt, dat je zelfs ontrouw was aan Hem. De Heer zal altijd op je wachten. Meer: Hij zal je komen opzoeken.

Dus, voor wie wil, laten we voor 2023 het voornemen maken ‘in de Heer’ te blijven, deze weg te gaan, daarin te (willen) groeien.

Het zal een jaar worden van 'gehoor geven aan', een jaar van 'ware vrijheid'. En in de diepte een jaar van ‘vreugde’; van diepe paasvreugde, ‘in de Heer’.

Een gezegende maandag,

kris

Reacties

  1. In de Heer blijven, inderdaad, omdat wie de Zoon heeft, ook de Vader heeft. Zonder Jezus geen goed zicht op God. Niemand heeft ooit God gezien, zegt Sint-Jan in de proloog van zijn evangelie, de eniggeboren God die in de schoot van de Vader is - Jezus dus - Hij heeft Hem doen kennen. Hij heeft Hem duidelijk gemaakt, uitgelegd, het zicht op Hem getoond. Er is een dubbel kerugma. Een kerugma is de eerste en korte boodschap van het heil. Er is het kerugma VAN Jezus en er is het kerugma OVER Jezus. Het kerugma VAN Jezus is wat Jezus zelf zegt in de Bergrede. Dat zijn de werken van barmhartigheid. Dat is God en dat is Jezus zoals Zij al aanwezig zijn in elke mens, ook al kent de mens Hen nog niet. Dan is er het kerugma OVER Jezus. Dat is wat de apostelen over Jezus vertellen nadat ze Hem mee hebben gemaakt, dus de boodschap over Jezus' leven, sterven en verrijzen. Dit is de inhoud van onze catechese. Dat nodigt uit tot het doopsel en het sacramenteel leven. Dat is de gewone weg naar Gods heil. Maar ook mensen die nooit van Jezus horen, kunnen gered worden door hun werken van barmhartigheid. Dat is God die al in hen woont, ook al weten ze dat nog niet. Op die weg zijn heel veel mensen. Wij mogen erop vertrouwen dat velen van hen gered worden op een wijze die niet de gewone weg is, maar een weg die alleen door God gekend is. Dit moet ons evenwel niet aanzetten tot luiheid. Integendeel, Jezus kennen is een grote vreugde en vergemakkelijkt de weg naar het heil. Wie met Jezus leeft, wie in Hem blijft, zal veel gemakkelijker de wegen gaan van de barmhartigheid en de naastenliefde. De eucharistie bijwonen, is niet het eindpunt, het is de aanzet tot een leven in dienstbaarheid en naastenliefde. Wij worden door Jezus uitgenodigd om aan de anderen die op onze weg komen, mee te delen wat we zelf van Hem ontvangen hebben in de eucharistie. Dus niet OF ... OF, maar EN ... EN. Eucharistie en liefdevol werken aan een betere samenleving gaan hand in hand.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dààr zijn we ,aangekomen in het nieuwe jaar !!!
    En ja met voornemens welke wij elk appart "goede "voornemens noemen !
    En ,hoe oprecht ook , we vergeten ze soms véél te vlug !
    Geen nood als wij het 'oprecht 'willen doen ,reikt Jezus ons Zijn Hand om weer op te staan !
    Dan stroomt Zijn Vreugde alweer in onze zielen !
    Heer zegen ons allen met Uw VREDE en zéker ook alle goede mensen die ons helpen om in Uw Liefde te blijven door woord en daad ! !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe meer ik probeer te begrijpen hoe minder alles tot mij doordringt. Het is net of ik er niet “bij” kan. Wie mij ziet, ziet de Vader. De Vader en ik zijn één. Dat zijn ook uitspraken van Jezus. Hier staat dat (begrijp ik) we eerst Jezus moeten leren kennen en dan pas kunnen we de Vader zien. Soms denk ik dat het ‘t gemakkelijkste is (niet uit luiheid of mij niet willen verdiepen) gewoon de weg te gaan die ik kan volgen. Goed zijn voor en goed doen aan de mens die op mijn pad komt en proberen mijn relatie met God,Jezus, goed te onderhouden door mee te doen aan alles wat mijn relatie met Hem versterkt. Roosje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. mooi roosje, "gewoon de weg gaan die ik kan volgen." als ik iets wat ik hoor of lees niet meer kan volgen denk ik vaak 'dat is dus mijn weg niet'. en dan komt er altijd wel weer iets wat ik wel kan volgen. en zo gaat dan mijn weg.

      Verwijderen
    2. En ‘wie mij ziet ziet de Vader’ begrijp ik zo: wie naar Jezus leven kijkt en zijn woorden beluistert (wij doorheen de evangelies) ziet en hoort de Vader. Maar ik veronderstel dat jullie,.Roosje en Stefan, dat ook zo begrijpen en ik denk dat dit een voldoende goed begrijpen is.

      Verwijderen
    3. ‘Ik en de Vader zijn één’. Dat kan ik moeilijker uitleggen. Maar ik begrijp het intuïtief zo: ik en de Vader denken hetzelfde, voelen hetzelfde, betrachten hetzelfde, enz. Aan deze uitleg heb ik zelf voldoende.

      Verwijderen
  4. Vanuit de verbondenheid in Jezus Christus met jou, Kris, en alle lezers van deze website wens ik iedereen een gezegend nieuwjaar toe en het verlangen " in de Heer te blijven".

    BeantwoordenVerwijderen
  5. niet waardig zijn Zijn schoenriem los te maken : hoezo, graag uitleg ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp dat op een simpele manier. Ik voel me ook niet waardig om de schoenveters van plausibel Franciscus los te maken en van de velen die ik zeer hoog acht.

      Verwijderen
    2. * moet natuurlijk zijn: paus Franciscus.

      Verwijderen
    3. Hiervoor moet je de joodse gebruiken kennen over het gebruik van een sandaal bij een overeenkomst. Het staat opgetekend in het oude testament '

      Verwijderen

Een reactie posten