dinsdag in week 9 door het jaar

Wanneer iemand overleden is, durven wij nogal eens snel zeggen: 'Ach, hij (of zij) is nu bij haar man (of vrouw). Ze zullen nu samen gelukkig zijn in de hemel bij God'. Vraag is of ze inderdaad als man en vrouw (als gehuwd koppel) daar in de hemel zijn.

Wanneer twee mensen huwen, beloven ze elkaar trouw 'tot de dood ons scheidt', zo zegt ons de huwelijksliturgie.

In de hemel is er een heel andere orde wat betreft dat samen-zijn. In de hemel zijn we als engelen, leert Jezus ons vandaag. Daar gaat het over een blijvende gemeenschap met en in de Vader. We weten absoluut niet hoe dat er concreet zal uitzien. En eigenlijk is dat ook niet belangrijk. Eén ding weten we zeker: We zullen ontvangen worden in die diepe barmhartigheid die de Vader zo eigen is. Het is een eeuwig leven waarnaar we mogen verlangen, een eeuwig leven dat ons beloofd is.

Wie nu (hier dus op aarde) de Heer ten diepste volgt, zal diep in zijn hart reeds een voorsmaakje proeven van dat eeuwig leven, in de zin dat hij zich bewoond zal weten, geleid naar datgene wat hem te wachten staat.

Een mooi vooruitzicht. Toch ?

kris

Reacties

  1. Na de beproeving van gisteren over het al dan niet betalen van de belasting aan de keizer, vandaag weer een poging om de Heer klem te rijden. Altijd dat op de proef stellen van onze Heiland. Nu komen ze met een onmogelijk verhaal over een vrouw die met zeven mannen getrouwd is geweest. Er kan dan toch geen opstanding uit de doden zijn, want met welke man moet die vrouw dan samenleven in de eeuwigheid? Jezus toont weer meesterlijk aan dat ze op een dwaalspoor zitten. Ze kennen noch de Schrift noch de macht van God. In de hemel is er geen huwelijk meer, want daar is ook geen voortplanting meer nodig. Daar ben je als de engelen die alleen nog bezig zijn met de schoonheid van God. Daar zal je wel weten dat je dierbaren er ook zijn, maar het is als met een verliefd koppeltje. Dat kan op bepaalde momenten mekaar in de ogen kijken. Op andere momenten kijken ze, zij aan zij, naar een film, een toneelstuk of een voetbalmatch. Dan weten ze zich gelukkig bij elkaar, maar ze kijken samen naar iets buiten hun twee. Zo is ook de hemel: zij aan zij kijken we met heel de mensheid naar God. Ook in de eerste vijf boeken van de Bijbel – en de Sadduceeën erkenden geen andere Bijbelboeken dan deze Pentateuch – ook daar, met name in het boek Exodus, spreekt God tot Mozes over Abraham, Isaac en Jacob, en voor God zijn deze mensen niet dood, maar levend. Hij is – ‘Ik BEN’ – de God van Abraham, Isaac en Jacob, niet: ‘Ik WAS…’

    Onze doden bestaan eigenlijk niet meer. Zo bestaat ook God eigenlijk niet, zegt Gerard Bodifee. God IS. 1 + 1 = 2, dat bestaat ook niet. Wat wel bestaat is: 1 appel plus 1 appel = 2 appels. Maar de formule 1 + 1= 2, dat bestaat niet, dat IS. Onze doden bestaan ook niet meer, maar ze ZIJN , ze zijn in God. God roept hen voortdurend weer in Zijn diepste wezen te binnen. Hij her-inner-t zich hen zonder ophouden. Een document in onze pc of een woord of een foto in een boek, dat zie je ook niet meer als de pc afstaat of als het boek dicht is. Maar altijd kan je het boek of de pc weer openen. God doet dat met ons en met onze doden onophoudelijk. Wij zijn altijd in Hem, onze doden ook. Alleen God kan dat. Timotheüs moet zich dan ook niet schamen voor het evangelie, zegt Paulus. Wij ook niet. Jezus zegt niets dat onredelijk is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben niet bezig met de vraag hoe het hiernamaals er uit zal zien. Wel kan ik niet nalaten
    in een hiernamaals te geloven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo denk ik er ook over Marie-Roos. Ik vertrouw op Zijn Woord: “Geen oog heeft gezien, geen oor heeft gehoord...” Hoe het zal zijn, ik wacht het af. Vol vertrouwen op Zijn Woord.

      Verwijderen
    2. Zelf denk ik dat God er is voor levende niet voor doden. Ik weet niet of er leven is na de dood. Waar ik voor bid is leven hier op aarde. Niet levend dood zijn hier op aarde, en daar helpt Jezus me elke dag mee. Hij leert me liefde geven en liefde krijgen van de andere. Heer blijf ons nabij amen.

      Verwijderen
    3. Eigenlijk ben ik heel nieuwsgierig naar de Hemel ,de Overkant ,het Hiernamaals.Maar hier en nu is ook heel belangrijk.

      Geloof Hoop en Liefde zijn de drie Goddelijke deugden.Je zou zeggen dat de liefde de grootste is ,maar dat is niet zo,Geloof is de hoogste deugd,als we dat verliezen verliezen we ook de hoop én de liefde,dus geloven dat het Woord van God waarheid is,en dat Jezus ons is voorgegaan om de hemel te openen die gesloten was ,dank U Jezus.Wij geloven.

      Verwijderen
    4. Geloof Hoop en Liefde mooi geschreven, zelf nooit zo gezien. God is liefde. Inderdaad een goede doordenker eerst Geloof zonder geloof geen hoop geen liefde. Dank voor het delen Heer blijf ons nabij.

      Verwijderen
  3. "Als de ziele luistert spreekt het "Al "een taal dat leeft !"G.Gezelle

    Ons aards lichaam wordt tot stof ... onze ziel stijgt "ten Hemel" waar onze aardse geliefden "in Zijn Geest van Liefde "vertoeven !

    Zo zal 't met ons allen gebeuren bij ons afscheid hier op aarde ! Verenigd in God in Zijn Liefde (zonder onderscheid te maken) ...allen op dezelfde wijze beminnen !

    "Hoe kan het leven Hemel zijn met U ,o Kern van alle leven !" F. Timmermans

    En als we 't stil maken bij gebed en meditatie ...diep verbonden met Hem die in ons hart en onze ziel" IS" ,kunnen wij soms een glimp gewaar worden van dat Hemelse !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klare toekomsttaal ....Het geve ons de HELDERHEID van EEUWIG (hoe lang is dat ?) in de kern van God te zijn !
    Gratias ago !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten