maandag in week 10 door het jaar

Vandaag horen we Jezus zeggen: ‘Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien.’

Inderdaad, wie zuiver van hart is mag zich geluk-zalig prijzen. Zij zullen God zien.

Wat betekent het ‘zuiver van hart zijn’?
Wat houdt dat in ‘zij zullen God zien’?

Zuiver van hart zijn zij die leven in het hart van God, die hun thuis hebben in Hem. Het zijn zij die toelaten dat God door hen leeft, degenen die arm zijn geworden opdat God God kan zijn. Het zijn zij die geleerd hebben instrument te zijn van de liefde, penseel in de handen van God. Het zijn zij die dragers zijn van Gods goedheid, uitdragers van zijn vrede. Het zijn zij die leven naar Gods beeld en gelijkenis, verenigd met Christus: hun centrum, hun Al.

Ja, zij zien God. Zij staan als het ware als een gebed zonder ophouden voor het aanschijn van de Vader, badend in zijn liefde, drinkend van zijn goedheid. Zij zien God in zichzelf, in elke broer en zus, in heel de schepping, en in zovele situaties waar Hij naar ons toekomt. Zij ontvangen en geven, zij groeien en doen groeien, Christus barend voor allen en alles.

Laat ons de weg van de zuiverheid gaan. De wereld heeft daar recht op.

kris

Reacties

  1. De mens is kwetsbaar. We hebben het in deze Coronatijd weer goed ondervonden. Al onze kunde en rijkdom ten spijt, alles werd anders: mensen gingen dood of werden ziek, een economie die altijd maar groeide, slonk ineen. Ons klimaat lijdt ook onder onze nooit ophoudende honger naar meer. Zo was het ook ten tijde van Elia. Het was een tijd van rijkdom en weelde: kudden, vlees en melk, vruchtbare gronden. En toen kwam een grote droogte, drie jaar lang. Wat is de mens? Het leven is een wankel evenwicht hier op ons aardbolleke. Elia kwam koning Achab daaraan herinneren. Jezus ook. Maar Jezus houdt ons een alternatief voor. Dat zijn de zaligsprekingen. Gelukkig ben je pas echt als je je niet voor laat staan op je kunnen, maar op je armoede van geest. Dat is geen zwakzinnigheid, dat is echte geestkracht: je grenzen kennen en je kunnen openen voor God en Zijn Rijk. Je mag daar best ook eens treurig bij zijn, want God zal je troost zijn. De zachtmoedigen zullen het land bezitten. Dat zeiden al de psalmen in het O.T. De echte heersers zijn zij die zachtaardig zijn en geen geweld gebruiken. We moeten smachten naar de gerechtigheid. God zelf zal ons verzadigen. Onze gerechtigheid ligt niet in eigen verdiensten, in het onderhouden van de Thora, maar in het geloof in Jezus Christus die op het kruis alles weer goed maakte voor ons. Als je goed bent en barmhartig, zal God dat ook voor jou zijn. Zelfs de anderen om ons heen zullen ons waarderen om onze goedheid. Als we zuiver zijn van hart, zullen we God zien. We moeten niet denken dat wij het weten, ook niet hoe de wereld in mekaar steekt (bv. door onze evolutieleer). Eigenlijk gaan we nooit weten vanwaar het allemaal komt. Als we dat erkennen, zullen we God aan het werk zien zelfs in de evolutie die we menen te ontwaren in het heelal. Wie vrede brengt, is een Godskind. Want God is vrede. En ja, je kunt om al die dingen vervolgd worden. Maar de profeten kenden ook al dat lot. Maar groot is dan ons loon in de hemel. Wie leeft in het spoor dat Jezus getrokken heeft, die zal zijn loon ontvangen van God zelf. Meer nog: God zelf zal onze grote beloning zijn, groter dan we kunnen bevroeden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het deed mij pijn dat er opgekomen werd voor de rechtvaardigheid van alle rassen en volken terwijl daarna geplunderd werd en vernielingen aangericht werden bij mensen die onschuldig zijn. Ik kan dit niet begrijpen. Wat is de mensheid ver verwijderd van alles wat Jezus ons leerde over zachtmoedigheid en liefde. Ik zou de moed verliezen als God ons niet had gezegd dat Hij zich nog steeds met ons bezig houdt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. simpelweg : dank voor de woorden van de drie voorgangers !
    zalig zij die zuiver van harte zijn dit wil zeggen :dat God in hen leeft !zij zien Hem in elkeen !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten