Heilig Hart Jezus - A

Vandaag horen we Jezus zeggen: ‘Ik loof U, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat U deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt gehouden, maar ze aan eenvoudige mensen hebt onthuld. Ja, Vader, zo hebt U het gewild.’

Het heeft geen enkele zin om aan je buurman te zeggen dat Jezus Christus de eschatologische theofanie is die op ontologische wijze de intentionaliteit voedt van onze onderbewust en interpersoonlijke relaties.

Laat ons eenvoudig zijn en spreken, niet hoogdravend, maar vanuit onze Gods-relatie, drinkend aan het Hart van Jezus, bron van levend water.

Als onze woorden de gewone man in de straat niet kunnen raken, moeten we ons vragen stellen wie of wat we dienen…

kris

Reacties


  1. God is eindeloos goed. God heeft een hart voor de mensen. Dat hart hebben we mogen zien in het mens geworden hart van Jezus.
    Het boek Deuteronomium is eigenlijk een liturgisch boek, dat werd voorgelezen in de vieringen van het Joodse volk om het Gods grote daden in herinnering te brengen, om het dan aan Gods geboden te doen denken en om God te loven voor Zijn Wet en om de kracht te vragen die Wet te onderhouden. Het Joodse volk is Gods uitverkoren volk. Het was niet groot, maar God heeft gesproken met heel de liefde van Zijn hart tot het hart van dat kleine volkje. God was met dat volkje. Hij heeft het uit het slavenbestaan van Egypte weggebracht, Hij heeft een verbond met dat volkje gesloten, een liefdesverbond. En als het volk de stipulaties van dat verbond nakomt, is God vol erbarmen altijd door, tot in het duizendste geslacht, in eeuwigheid dus. Als iemand zijn voeten veegt aan dat liefdesverbond, ja, dan staat hij er niet goed voor. God straft, maar die persoon straft eigenlijk nog meer zichzelf, want hij maakt van de samenleving een stort. De stipulaties van het verbond wilden juist een menselijke samenleving tot stand helpen brengen.
    Maar het was altijd hetzelfde liedje: de mens was niet trouw, de mens liet niet toe dat God zijn Heer was. En toen, in de volheid der tijden, zond God Zijn Zoon. Deze Zoon, Jezus, deze toonde Gods liefde en Hij beleefde die liefde, Hij was die liefde van God. Jezus bracht ons het leven, precies wat de Thora wilde: dat de mensen leefden! Jezus heeft het volk van Israël opnieuw in willen zaaien in Gods liefdesheerschappij. Daarin lukte ook Hij niet. Jezus deed het dan maar zelf en voor ons allemaal: daar op het kruis, door het offer van Zijn leven. Sint Jan die dat van nabij mee heeft gemaakt, Sint Jan die met Jezus’ moeder onder het kruis stond, kan niets anders meer dan verkondigen dat God liefde is, niets dan liefde. Dat heeft hij in Jezus gezien. En bovendien schonk God ons Zijn H. Geest, opdat wij allen zouden leven in de gezindheid, in de liefde van Jezus. Wie dat kan erkennen en er zich aan toe kan vertrouwen, woont in God en God woont in hem.
    Dat volkje van Israël kon na Jezus’ sterven en verrijzen eindelijk tot een zegen worden voor heel de mensheid van alle tijden. Zo had God het al aan Abraham beloofd.
    Toch blijven al deze liefdesgeheimen verborgen voor de wijzen en de verstandigen van deze wereld. Kinderen, eenvoudigen van hart, armen van geest daarentegen kunnen erin komen. Maar de Vader heeft alles in de handen van de Zoon gelegd. Jezus ken je maar als de Vader je trekt, en tot de Vader kom je maar door te schouwen naar Jezus.
    Kunnen wij klein zijn voor God? Kunnen wij in Jezus’ hartenwonde de liefde van de Vader aanschouwen? Kunnen wij met de heilige Lutgardis, met de heilige Margaretha-Maria, met de heilige zuster Faustina ons laten omhelzen door Jezus’ liefde? Als je moe bent en uitgeput, zelfs uitgeblust, ga dan maar staan onder of voor Jezus’ kruis. Kijk naar Zijn geopend hart. En schuil daarin. Ga in dat hart wonen. Werp er je zonden in en je kwetsuren, heel je geschonden zijn. Dan zal je rust vinden, verlichting van je zorgen, verkwikking voor je gewonde bestaan. Daar bij het kruis zal je leren hoe zacht van aard en hoe nederig van geest God is. God is geen tiran, geen boeman, God is Iemand die van je houdt. Zou dat geen rust brengen in je onrustig hart? Heel mijn wezen smacht naar U, mijn God, tot het rust vindt in Uw hart.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Zoals een hert verlangt naar water....zo verlangt mijn ziel naar U!"

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heer dank U voor de uitnodiging : " Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal Ik jullie rust geven.
    Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht "

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten