donderdag in week 9 door het jaar

Jezus antwoordt op de vraag van een Schriftgeleerde wat van alle geboden het belangrijkste gebod is :
'Het voornaamste is: “Luister, Israël! De Heer, onze God, is de enige Heer; heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht.” Het op een na belangrijkste is dit: “Heb uw naaste lief als uzelf.” Er zijn geen geboden belangrijker dan deze.'

Luister Israël... dit gaat vooraf aan al het andere: luisteren, zwijgen, stil worden, de leegte koesteren, arm worden van geest,… enkel de Heer. Kijken naar Hem; diep in jezelf, de ander, de schepping. Vertoeven bij Hem, in zijn aanwezigheid, bij zijn Woord. God God laten zijn, jij zijn kind, door Hem gebaard. Luister Israël… Luisteren in de Geest met de minne van een op God verliefde.

Onze God is de enige Heer... Hem het centrum laten zijn van je leven, het hart van je bestaan, de enige, de altijd grotere, de niet grijpbare, de ene en ware God. Enkel Hem aanbidden, niets of niemand anders, enkel God. Hij, je alfa en omega, je oorsprong en doel, je diepste motivatie, de ziel van je bidden en doen, de kern van je bestaan, het levend hart van je liefde. God, onze enige Heer…

Heb de Heer lief met heel je hart, met heel je ziel, met heel je verstand, met heel je kracht... God liefhebben met je hele zijn in je ziel als tabernakel. Gebed zonder ophouden. Vanuit Gods inwoning warmte leggen in je daden; verankerd in zijn liefde. Je verstand als bron van inzicht en wijsheid, kennis van wat is, Hem prijzend in heel het zijn. Met al je krachten die je in je draagt, 'ja' zeggend in het ja van de Heer.

Het op een na belangrijkste is dit: Heb uw naaste lief als uzelf... Jezelf liefhebben en waarderen, je roeping beminnen en koesteren, haar hoog achten als de weg van je diepste gehoorzaamheid. Om geen enkele andere reden dan van de ander te kunnen houden, je leven voor hem te geven, vanuit de Liefde die jou bemint.

Er zijn geen geboden belangrijker dan deze... Liefhebben… het hart van ons christen-zijn. Beminnen tot het uiterste, met en in en door de Heer. Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen, Eucharistie; weg van liefde. De Heer ons voorgegaan. Hij gaat met ons mee.

Kom, verliefde ziel, vlij je neer tegen de Heer. Leef, ga, bemin. Ja zing, en vier het leven. In Hem.

kris

Reacties

  1. Goed en mooi gezegd, Kris. Laten wij leven in de liefde van en voor God. Laten wij vanuit Zijn liefde ook mekaar graag zien. Dat is 'Jezus in gedachten houden', zoals Paulus het zegt aan Timotheüs. Dan leven of beginnen wij althans te leven zoals Hij, dan krijgt Hij gestalte ook in ons leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "God beminnen boven alles" en "je naaste als jezelf".
    Ik heb moeite met de opdracht de naaste te beminnen als jezelf.
    Wie bemint er eigenlijk zichzelf ? Dat begint met jezelf in waarheid te waarderen. Ik zou dat
    willen kunnen & doen... Maar zover ben ik niet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. KRIS,jij bent gelukkig in je home waar de bewoners naar de taal van JEZUS de WAARHEID. verkondigt wordt
    De WAARHEID IS één ,er kunnen elementen in zijn!
    En die 3 elementen! Ze zijn onafscheidbaar BEMIN GOD,!
    BEMIN JE NAASTE!
    BEMIN JEZELF!











    EN GOD .......'IS'..................(...meester ECKHART)



    marieroos, probeer jezelf te BEDANKEN !!!!!! uit genegeheid

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten