dinsdag in de Goede Week

Jezus voorspelt aan Petrus dat hij Hem driemaal zal verloochenen. Dit moet Petrus zeer bedroefd hebben. Hij hield immers van zijn Heer. Enkele dagen later inderdaad zal blijken dat hij zijn Heer tot drie maal zal verloochenen.

En hoe zit dat met ons?
Moest Jezus aan ons zeggen dat wij Hem binnenkort zouden verloochenen... we zouden, net als Petrus, ook bedroefd zijn, want we houden toch van Jezus.
En toch...

Jezus verloochenen betekent niet enkel onze vriendschap met Hem ontkennen wanneer men daarachter zou vragen, zoals dat bij Petrus het geval was.
Jezus verloochenen betekent ook niet liefhebben wanneer deze mogelijkheid er was, het betekent ook niet vergeven wanneer dit kon, het betekent ook geen verzoening brengen daar waar dit wel degelijk mogelijk was. Elke keer, op iedere moment, op elke plaats, waar Jezus vraagt Hem te volgen, en waar wij dat niet doen, verloochenen we Hem in zekere zin.

Christelijk leven mag geen vrijblijvend gebeuren zijn. Het kent en vraagt een welbepaalde levensstijl, geënt op het leven van de Heer.

Het leven zit vol oproep. Op oneindig vele wijzen: doorheen mensen, omstandigheden, en zelfs gemoedstemmingen, vraagt de Heer zijn liefde te belichamen, in innige verbondenheid met Hem. Dit zien, en er niet op ingaan, is de liefde, of de Heer, verloochenen. Ook tijdens deze coronatijden roept de Heer ons op creatief te zijn in de liefde wat betreft elkaar tot steun zijn, zorg dragen voor elkaar, troost bieden,...

En laat ons ook bidden. Bidden voor allen die op een of andere manier door het coronavirus getroffen zijn: voor de stervenden, voor de familieleden van de stervenden, voor de mensen in de ziekenhuizen en zij die thuis in quarantaine moeten uitzieken, voor alle verzorgenden, verpleegkundigen en dokters. 

Laat ons waar het leven vraagt lief te hebben, liefhebben. Opdat er geen haan zou kraaien.

kris  (met dank aan Ann die me uitdrukkelijk vroeg de alinea over het bidden eraan toe te voegen)

Reacties

  1. Het tweede lied van de Dienaar van Jahwe (eerste lezing) verhaalt over zijn zending om het volk weer terug te brengen naar God en naar zijn eigen grond. Dat is echter geen politieke roeping, maar een roeping om de mensen weer met hart en ziel naar God terug te brengen door een standvastige innerlijke bekering. Hoewel God Zijn dienaar tot een spitse pijl heeft gemaakt, zal deze toch de indruk krijgen dat al zijn pogingen en zwoegen vergaan in leegte en wind. Ondanks dat weet hij dat God zijn beloning zal zijn. Hij zal niet alleen een zending hebben voor het eigen volk, alle volken zullen Gods heil aanschouwen.
    Jezus moet deze liederen zeker goed gelezen hebben en op Zichzelf betrokken. Ook Zijn leven lijkt uit te lopen op leegte en wind. Jezus weet van Judas: hij zal Hem overleveren. En Sint Jan die ons dat vandaag vertelt, laat ons zien hoe innig Jezus Judas nog liefhad. Hij reikt hem het brood toe, eigenlijk is dat de heilige communie. Jezus komt ook voor Judas. Deze grote liefde van Jezus heeft Johannes mogen voelen toen hij als de exegeet, de vorser van Gods geheimen aan Jezus’ boezem lag. Maar het tragische is dat Judas Jezus’ liefde niet meer aanvaard heeft. Hij ontving wel de communie, maar zijn hart was bezig met andere dingen, met macht en een nieuw rijk: de Romeinen buiten, Israël weer in alle eer en glorie hersteld en hijzelf zwemmend in luxe en weelde als minister in dat nieuwe rijk. Judas’ communie was dan ook niet vruchtbaar, ze bracht hem niet dichter of terug bij Jezus. Integendeel, de satan voer in hem om een boos plan uit te voeren: het verraad. Johannes noteert: ‘Het was nacht’. Niet alleen buiten, maar ook in Judas’ hart en eigenlijk in heel de wereld. Nu breken donkere uren aan. En toch zegt Jezus: ‘Nu is de Mensenzoon verheerlijkt en God in Hem’. Jezus weet dat Zijn uur nu daar is. En Hij zal niet alleen Israël, maar alle mensen verzamelen in Gods heerschappij in Zijn wijd uitgestrekte armen op het kruis. Nu kan Petrus daar nog niet bij, later wel. Petrus meent het goed, maar heeft Jezus ook nog niet begrepen. Ook hij zal Jezus eerst nog driemaal verloochenen voordat hij de opperherder zal worden, Jezus’ plaatsvervanger op aarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. als de haan kraait in de dood zal 'de liefde die je hebt ontvangen en de liefde die je hebt gegeven' het enige zijn wat er toe doet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Stefan, jouw reactie is het antwoord dat ik juist nu heel hard nodig heb.

      Verwijderen
  3. En laat ons ook bidden. Bidden voor allen die op een of andere manier door het corona-virus getroffen zijn: voor de stervenden, voor de familieleden van de stervenden, voor de mensen in de ziekenhuizen en zij die thuis in quarantaine moeten uitzieken, voor alle verzorgenden , verpleegkundigen en dokters.

    Laat ons waar het leven vraagt lief te hebben, liefhebben. Opdat er geen haan zou kraaien."
    Dank je wel Kris en bid ook voor mij opdat geen haan hoeft te kraaien

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Denken en bidden voor de medische staf is mooi en nodig. Vergeten we ook niet (in ziekenhuizen, rusthuizen, verzorgingsinstellingen enz...) het technisch, administratief, onderhouds- en keukenpersoneel. Misschien vergeet ik er nog wel te noemen, want overal werkt daar een heel leger van mensen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten