woensdag in de Goede Week

Op een van de grootste momenten uit de geschiedenis, daar waar Jezus zichzelf zal schenken in brood en wijn, is het kwaad op z'n sterkst aanwezig. De Heer, en de duivel in Judas... samen aan dezelfde tafel. De Heer, een en al liefde... en Judas, bezeten van zijn boze bedoelingen.

Waar christelijke liefde is, is de duivel nooit ver af. Dat deze laatste mee aan tafel zit, dwingt ons steeds op de hoede te zijn en de houding van innerlijke onthechting aan te nemen.

kris (geïnspireerd aan woorden van Adrienne Von Speyr)

Reacties

  1. Ook dit derde lied van de Dienaar van Jahwe heeft Jezus op zichzelf toegepast. Hij is weliswaar de Zoon, maar Hij is ook een goede leerling. Altijd doet Hij de wil van de Vader. Tot de leerlingen zei Hij in het verhaal over de Samaritaanse: ‘Mijn spijs is de wil van de Vader te doen’ (Joh. 4, 34). En in de broodrede in Joh. 6, 38 zegt Hij: ‘Ik ben uit de hemel neergedaald niet om Mijn eigen wil te doen, maar de wil van Hem die Mij gezonden heeft’. Het derde lied van de Dienaar zegt: ‘In de morgen wekt Hij mij op om te spreken’. Dat heeft Jezus gedaan bij het begin van de schepping. Hij is de Logos, Gods Woord en Hij sprak en alles was. Maar het lied van de Dienaar zegt ook: ‘In de morgen wekt Hij mij op om te luisteren’. Jezus doet niets zonder de Vader, Hij laat altijd Gods wil geschieden. Hij zal dan ook niet terugdeinzen als mensen Hem slaan, ook niet als ze Hem smaden en bespuwen. Hij is zeker dat Zijn Vader bij Hem is.
    Judas ziet het niet zo. Judas ziet het debacle van Jezus’ optreden. Hij was Jezus gevolgd toen Hij zo beloftevol Zijn optreden begon. Hij sprak van een nieuw Rijk, het Koninkrijk van God. Nu zag Judas Jezus Zijn tijd verspillen met het troosten van een wenende vrouw, het nabij zijn bij een lamme of een blinde of met een dinertje bij een belastingambtenaar. ‘Doe verdorie toch voort’, moet Judas gedacht hebben, ‘ik wacht al zolang op dat nieuwe Rijk. Waar is dat vuur van het begin?’ Uiteindelijk gaat Judas over geld. Dertig zilverlingen krijgt hij om Jezus aan Zijn vijanden over te leveren. En toch doopt hij met Jezus de hand in dezelfde schotel, Hij heeft gemeenschap met de liefde gevende Heer. En Jezus blijft hem Zijn liefde aanbieden. Maar neen, Judas wil dat niet meer. Jezus moet de macht grijpen en de Romeinen buitenwerpen. Daartoe zal Judas Jezus dwingen door Hem uit te leveren. Toch kun je Jezus niet dwingen. Jezus doet de wil van de Vader ten einde toe, ook als Hij daarvoor lijden en kruis moet ondergaan. Voor Jezus zal het uiteindelijk niet verkeerd aflopen, ook al sterft Hij op het kruis. Zoals het lied van de Dienaar van Jahwe het zingt: ‘God de Heer zal mij helpen, Hij staat naast mij, mijn verdediger’. Daarvan is Jezus zeker. Voor Judas loopt het niet goed af. Hij zal zich verhangen en daarom was hij beter niet geboren, zegt Jezus. In bijna-doodervaringen hebben mensen die de hand aan zichzelf wilden slaan, meestal niet zulke mooie ervaringen als andere mensen die zich daar totaal aanvaard weten. Toch kan Gods barmhartigheid alles. Judas had toch spijt, ook al was het wroeging. Laten we daarom blijven hopen op een hel die leeg is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ,laten we geloven dat de hel uiteindelijk leeg is.Ik geloof.

      Verwijderen
  2. Waar de liefde aanwezig is, is de duivel nooit veraf. Dat overkwam Jezus, dat loert om de hoek bij elk van ons.
    Heer, leer ons voorzichtig te zijn en te zien wat er te zien is...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo is dàt Marie-Roos ! Laten wij elkaar daarin steunen en bidden dat we niet aan verleidingen toegeven ! In deze tijd van "gedwongen eenzaamheid" "in ons kot" hebben we méér tijd om te bidden ,dichterbij de Heer te zijn ! Maar o wee ,o ach er komen ook gedachten en houdingen die ons ook trachten weg te sleuren van onze "Hemelse Vader "!!!Heer bevrijd ons van ons "EGO" en van "Angst"!!!Dank U Vader !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In deze trieste en grijze tijd -al schijnt de zon- vieren we de laatste dagen van de HEER!
    Doorheen alles schijnt ZIJNLICHT! Blijf ons nabij! Blijf GOD diep in ons !
    dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sluit mij volledig aan bij het gebed van renée, wij hebben het licht van de HEER BROODNODIG..

      Verwijderen
  5. Volledig eens met Jacqueline!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten