29 april - Catharina van Siëna

Vandaag zegt Jezus: 'Ik loof U, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat U deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt gehouden, maar ze aan eenvoudige mensen hebt onthuld. Ja, Vader, zo hebt U het gewild.'

Wanneer Jezus hier spreekt over 'eenvoudige' mensen, dan heeft Hij het niet over mensen die niet gestudeerd zouden hebben, mensen zonder diploma's of mensen met een zogenoemd laag iq. Wanneer Hij spreekt over 'wijzen en verstandigen' heeft Hij het niet over mensen die het ver geschopt hebben in hun leven, mensen met universitaire diploma's, hooggeleerden, ook niet over theologen of zij die hoogstaande functies zouden bekleden in de Kerk.

De 'wijzen' waarover Jezus hier spreekt zijn zij die zichzelf verstandig achten los van hun schepper. Zij zetelen als het ware op de troon van God en vinden dat ze Hem niet nodig hebben. Zij leven en handelen vanuit hun 'ikje' los van de Vader. Ze zijn hoogmoedig, zelfingenomen, verwaand, hovaardig.

De 'eenvoudigen' waarover Jezus vandaag spreekt zijn zij die de levenskunst verstaan te buigen voor de Allerhoogste, in diepe aanbidding voor hun Schepper, wetend dat alle wijsheid en heil van Hem komt, zich bewust zijnde dat de Vader doorheen de Zoon zijn inwoning heeft diep in de ziel van de mens. Van Hem uit mag de mens dan leven, puttend uit Gods oneindige goedheid, om bezielend door Hem zijn liefde te bezingen doorheen het leven van elke dag.

Een gezond boerenverstand, een trouw en stevig gebedsleven en een duidelijke keuze voor het evangelie, zijn drie sleutels om als gelovige 'eenvoudig' door het leven te gaan; fris en blij, de Heer aan je zijde, Hem met je meedragend, vanuit Hem levend.

kris

Reacties

  1. 'O peilloze diepte, eeuwige Drie-eenheid, God, diepe zee! Wat anders hadt Gij mij kunnen geven dan Uzelf? Gij zijt een vuur dat altijd brandt en niet opraakt. Gij verteert met uw warmte iedere eigenliefde van de ziel. Gij zijt het vuur dat iedere koude wegneemt, en Gij verlicht de geesten met uw licht, met dat licht waarmee Gij mij uw waarheid hebt doen kennen.' (Uit de 'Dialoog over de Goddelijke Voorzienigheid' van de H. Catharina Van Siena, in ons getijdenboek vandaag, lectionarium in de paastijd deel 3 - jaar II, blz. 205.)

    Catharina van Siena, dat eenvoudig, ongeletterd meisje, het vijfentwintigste kind in de rij in een veel te groot gezin, een meisje dat niet meetelde, heeft de politieke wereld van toen en ook die van de Kerk helemaal onderste boven gegooid. Paus Gregorius XI deed ze terugkeren naar Rome, maar dan kozen de Franse kardinalen een andere paus, een tegenpaus. Welke toestanden toch, toestanden van ruzie om macht en geld. Wat een verschil met wat Jezus bracht en wat in de eerste christengemeenschappen ook verwerkelijkt werd: een algehele levensgemeenschap in die kleine ‘parochies’ rond Jezus, levend van God, zorgend voor elkaar. Daar werd de broodvermenigvuldiging dagelijkse werkelijkheid. Hoe ver zijn ook wij van dat ideaal afgedwaald. Wat is ons Europa nog? Wat gaat er nog van ons uit? Europa was nochtans het eerste christelijke continent. Nu is het geestelijk helemaal leeg. Mensen leven van weelde en van uitgaan. We moeten natuurlijk niet terug naar de ellende van de Middeleeuwen, maar we hebben geen geestelijke draagkracht meer. We moeten allemaal weer heel eenvoudig worden, één vouw, de vouw van Jezus. En Jezus was een man van 1 min 1, Jezus was een man van delen, een man van geven. Zo ontstaat er volheid. In God is geen spoor van duisternis en dat heeft Jezus ons gebracht: Jezus was een en al transparantie, Hij straalde God gewoon uit. De H. Catharina deed dit ook. Zij had zeer innige, zelfs mystieke ervaringen van Jezus. Dat gaf haar zulke geestkracht. Neen, het was niet meer iets menselijks dat haar dreef, maar Jezus zelf. De lijdende Christus, het bloed van Zijn levensoffer reinigt ons van elke zonde, zegt Sint Jan. Op deze Jezus moeten wij weer leren vertrouwen. Hij moet ons leven worden. In Hem leeft de Vader. Niemand kent God zo goed als Jezus. Europa, word wakker, ontdek je wortels, leef van Christus, dan zal je aan de wereld weer iets te zeggen hebben. En beste mensen, laat deze ommekeer beginnen in je eigen hart: stel het open voor Jezus, de man van 1 min 1. Leef niet voor jezelf, leef voor God en voor elkaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We hebben kleine maar ook grote zonden; moeten wij steeds naar de biecht gaan, om
    van het schuldgevoel af te geraken ?...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat Europa geestelijk leeg is, beste Daniël, spreek ik ten stelligste tegen.
    De laatste 50 jaar zijn in Europa meer dan 300 Nieuwe Kerkelijke Bewegingen geboren uit kracht van de Heilige Geest. Er is een enorme opwekking aan de gang! Heel veel jonge mensen en jonge gezinnen maken deel uit van die Bewegingen. Stilaan is het waar aan het worden wat de huispredikant van het Vaticaan vorig jaar zei: "Hoe komt het toch dat we niet hebben gezien wat de Heilige Geest wil bewerken in deze tijd"? Ja, hoe zou dat toch komen...? Een serieus gewetensonderzoek voor ons allen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag een concrete naam van een nieuwe Kerkelijke Beweging a u b ?

      Verwijderen
    2. Ik had wel zo'n reactie verwacht. Ik hoop dat Europa weer opbloeit. Ik bid daarvoor. Maar ik zie er nog niet veel van. En ik sta daarin niet alleen.

      Verwijderen
  4. Zou het kunnen dat Anton Van Duinkerken in zijn gedicht " DE HERDERS" inspiratie vond bij Mattheus 11, 25; het gedicht begint met
    Omdat eenvoudigen verstaan
    wat door geen ingewikkeld zoeken
    noch lezen in geleerde boeken
    begrepen wordt of nagegaan
    zijn herders toen in uwe stal geknield enz enz ….. een pracht gedicht van Anton Zaliger

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Aan Anoniem van 11.24 uur en Daniël van 14.32 uur
    In Vlaanderen kennen we al ongeveer 50 jaar lang de gemeenschappen Maria-Kefas, Emmanuel, Zaden van het Woord, Jerusalem, Moeder van Vrede, KCV, St-Michielsbeweging, focolare, Egidius enz... (dit alles binnen de katholieke context). Ook binnen de andere Kerken bestaan dergelijke nieuwe bewegingen. Aan de Franse zijde van ons land zijn er meer dan in Vlaanderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank voor het rijke van de geschreven WOORDEN !! Leef niet voor jezelf maar leef voor elkaar!(Daniël !)Al was het maar door een glimach ,als je niet anders kàn! als de jaren voorbij snellen !!!!
    Dagelijks bijbelcitaat brengt : diepte in de stilte !!! en die stilte komt van HEM !!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten