maandag in de Goede Week

Judas Iskariot wilt de heilige uithangen maar dat is puur voor de schijn. In werkelijkheid is hij een dief, een verrader. Achter de schone schijn schuilt een kwaad hart. Iets dat bij ons allemaal wel eens voorkomt: goed doen opdat de mensen ons hoog zouden inschatten terwijl we diep vanbinnen… ach… we weten het wel.

Maria daarentegen nam een kruikje zeer kostbare olie, ze zalfde de voeten van Jezus en droogde ze met haar haren af. De geur van de olie, zo staat er, vulde heel de ruimte. Met de olie gaf Maria in gehele toewijding zichzelf aan de Heer. Hem had ze lief, aan Hem gaf ze zichzelf, Hem wou ze dienen. Ze had immers de vermaning goed begrepen die Jezus enige tijd terug aan haar zuster Marta gaf dat zij, Maria het beste deel gekozen had, weet je nog…

Hoe gaan wij in deze dagen van de Goede Week met onszelf om… Houden we onszelf krampachtig vast, levend voor de mooie schijn, of durven we ons los te laten, ons schenken aan de Heer opdat Hij de weg met ons kan gaan die Hij met ons wilt gaan.

Net als Judas zijn we allemaal een stuk geknakt riet, zoals de profeet Jesaja dat vandaag uitdrukt. We zijn geknakt door anderen, door eigen lauwheid, of zelfs zonde. Het geknakte breekt God niet af, integendeel. Hij zal het ondersteunen, tot het weer sterk wordt. Zoals het vlammetje dat dreigt te doven. Met zorg zal Hij het kleinste vlammetje voorzien van de nodige bescherming. Het beetje Wind dat het nodig zal hebben om weer een sterkte vlam te worden, zal Hij schenken.

Wat lauwheid en zonde betreft: meer dan wijzelf weet Jezus hoe nee-woorden het vuur in de mens dooft. Toegeven aan luiheid en kwaad verwijdert de mens steeds meer van God. Met alle gevolgen van dien voor hemzelf, de Kerk, de samenleving.

Voor hen, voor ons, zal Hij de weg gaan van het kruis. Nederig zal Hij afdalen tot degenen die het meest van hun Schepper vervreemd zijn, om helemaal onderaan de ladder elk geknakt rietje te sterken. Elk klein vlammetje (door lauwheid of zonde) zal Hij aanwakkeren.

De reden ligt in het feit dat God liefde is, en dat Jezus, als Zoon van God, de zending heeft deze liefde te schenken aan de mensheid.

De Goede Week staat in het teken van deze Liefde.
Moge Jezus’ genade ons ten diepste bevruchten.

kris

Reacties

  1. Vandaag horen wij het eerste lied van de Dienaar van Jahwe. Het is het eerste van vier. Deze liederen gaan eigenlijk over Israël dat de dienaar is van Jahwe om aan de wereld zegen en gerechtigheid te brengen. Tegelijk voorziet de profeet een bijzondere persoon die deze taak nog meer op zich zal nemen. Voor ons is dat Jezus geworden. Hij is Gods Uitverkorene; Gods Geest rust op Hem. Hij zal de gerechtigheid van God laten zegevieren, maar niet schreeuwend en bulderend. Heel geleidelijk, heel voorzichtig, allen sparend zal Hij licht brengen in onze duisternis en ons bevrijden uit ons vastzitten in de ongerechtigheid, in de zonde die altijd is een losgeraakt zijn van onze wortels: God en de anderen om ons heen. In het laatste boek van kardinaal Sarah lees ik veel over Europa dat zich zijn joods-christelijke wortels niet meer herinnert. En daarom sterft het volgens de kardinaal ook uit, het heeft geen identiteit meer, het heeft niets meer te zeggen.
    Jezus is in het huis van Martha en Maria. Ook Lazarus is er weer bij. Jezus heeft hem uit de dood opgewekt. De zussen zijn Jezus daarvoor zeer dankbaar. Maria zalft Jezus’ voeten met een zeer dure parfum. Dat zint Judas niet. Hij spreekt over de armen, maar eigenlijk had hij dat geld liever in zijn eigen zakken gestopt. Als iemand meer geeft om geld of om wat ook en dat boven zijn relatie met Jezus plaatst, dan zal zo iemand Jezus loslaten, overleveren. Dat zal Judas ook doen. Jezus zelf ziet in die balseming een vooruitgrijpen op Zijn aanstaande begrafenis. Neen, we houden Jezus niet altijd lichamelijk bij ons. Geestelijk wel. In deze Coronacrisis moeten de gelovigen de lichamelijke aanwezigheid van Jezus missen: geen eucharistie, geen communie, tenzij geestelijk. Toch blijven wij verenigd met de Heer. Maar niet allen zien het zo: ook de opgewekte Lazarus moet verdwijnen. Die beweging van leven die Jezus brengt, moet dood. Ook na Pasen, na Jezus’ eigen verrijzenis zullen de Joodse leiders dat verrijzenisgebeuren in de doofpot willen steken en zeggen dat Jezus’ leerlingen Zijn lichaam gestolen hebben uit het graf. Mocht Jezus’ beweging van leven voor ons echt leven brengen, leven met God en in verbondenheid met elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. AMEN !!!
    En in deze "stillere tijden "beleven wij ook meer hoe weinig we ons kruis kunnen en willen dragen ! Hoe weinig we aan onszelf "afsterven "om zoals Jezus 't ons heeft gezegd en voorgeleefd !!!
    "Vader niet mijn wil maar Uw Wil geschiedde !"De anderen hoger achten dan jezelf !
    Nederig je lot aanvaarden van zo dikwijls niet begrepen te zijn !En toch doordrongen zijn van wat Jezus op 't Kruis zei :"Het is volbracht !"
    Laten we ons in deze "corona tijd "zelf verheugen voor deze stilte deze afzondering ,
    het brengt ons met lichaam én geest dichter bij Zijn Geest van Waarheid !
    Laten we vooral met respect en innig medeleven denken aan zij die getroffen zijn met 't verlies van een geliefde,de zieken zelf en laten we écht dankbaar zijn en ervan getuigen voor" alle verzorgers "!!! Zegen ons allen Heer!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Hoe gaan wij in deze dagen van de Goede Week met onszelf om… Houden we onszelf krampachtig vast, levend voor de mooie schijn, of durven we ons los te laten, ons schenken aan de Heer opdat Hij de weg met ons kan gaan die Hij met ons wilt gaan."

    Heer, toon mij de Weg Van het Leven en leer mij die Weg begaan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Blijven we wachten tot de ander zich verontschuldigd tov ons, terwijl we zelf de schuld dragen.
    Blijven we krampachtig aan ons eigen gelijk vasthouden of is het niet beter samen met Jezus ons kruis te dragen en het naast zijn kruis te planten en te bidden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heer , schenk ons die genade,: ons los te laten van wat U niet bent ! DE LIEfDE! dàt bent U!
    Dank !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten