Pasen

'Vroeg op de eerste dag van de week, toen het nog donker was, kwam Maria uit Magdala bij het graf...' zo lezen we vandaag bij Johannes.

Dat woordje 'vroeg' is me altijd zeer dierbaar geweest in dit paasevangelie. Ik lees daarin een oproep om wakker door het leven te gaan; waakzaam en alert, fris en onbevangen, hoopvol en uitkijkend, verwachtend en vooruitziend.

Wie de paasgenade in zich wil dragen zal een wakkere mens moeten zijn, bereid en gereed Hem te ontvangen die u in zich wil opnemen om je deelgenoot te maken aan zijn opstanding.

Leven in de paasgenade wil zeggen: toelaten dat Jezus zijn opstandingslied met, in en door u heen zal zingen, altijd opnieuw, naar allen die God op uw levenspad brengt. Het is je gezonden weten en van harte 'ja' zeggen op deze zending.

Laten we vooral niet denken dat we paasmensen zouden zijn door enkel en alleen 'alleluia' te zingen in de kerk, of in deze coronatijden voor het tv-scherm of voor de computer. Pasen betekent ook je laten raken door de Opgestane in je leven zoals het zich in de alledaagsheid aandient. en wel zo dat het je wijze van zijn ten diepste tekent.

Vanuit Christus’ inwoning, vanuit zijn Pasen, vanuit zijn vrede in je hart gelegd, vanuit je door Hem gezonden weten, zul je de dag doorgaan, zul je bidden, zingen, vreugdevol zijn, liefhebben, dragen, meelijden, afwassen, poetsen, voor je kinderen en huisgenoten zorgen, uit werken gaan, de verwondering levend houden, het goede gesprek voeren, God die ten allen tijd uitnodigt aanwezig weten.

Pasen is je laten opnemen door Christus in het feest van de liefde, in de weg die daarvoor gegaan moet worden: consequent en trouw.

Deze genade, lieve mensen, die ons wordt gegeven in dagelijks leven, wens ik je van harte toe. Laten we er ons voor openen, er ten diepste beschikbaar voor zijn.

Laat ons waakzaam leven, vol liefde voor de Heer, Hem ziende rondom ons, Hem dienend in de ander.

Moge Pasen gebeuren.

Een zalig hoogfeest voor ieder van u.

kris

Reacties

  1. Vandaag mogen wij Jezus’ verrijzenis vieren. De verrijzenis heeft niemand gezien. Je hoort daarover dan ook de reinste onzin en ook op internet lees je daarover de grootste domme dingen. De verrijzenis is echter een gebeuren dat plaats heeft buiten onze aardse geschiedenis. Dat geldt voor de verrijzenis van Jezus, dat geldt ook voor onze verrijzenis waarop we hopen. Jezus heeft van Zijn verrijzenis wel sporen nagelaten en tekenen gegeven. Het eerste teken hebben wij in het evangelie van Johannes zojuist mogen lezen. Het graf is leeg. Dat betekent op zich echter nog niets. Maria Magdalena begrijpt er dan ook nog niets van. Ze denkt dat iemand het lichaam van de Heer weg heeft genomen. Ze gaat het aan de apostelen vertellen. Petrus en Johannes komen op een draf naar het graf. En inderdaad, wat zien zij? Dat het graf leeg is en dat de lijkwade daar prachtig ligt, ineengezakt, en dat de zweetdoek die Jezus’ hoofd had bedekt, op een andere plaats lag, netjes opgerold. Dus geen sprake van een haastig weghalen van Jezus’ lichaam uit de graftombe. Want dan zou Jezus’ lichaam gewoon in de zwachtels en met de hoofddoek mee zijn genomen. Er is hier dus iets meer aan de hand. Jezus is uit de windsels van Zijn dood weggegaan op een zeer mysterievolle wijze. Er is daar geen hand aan te pas gekomen. En de lijkwade van Turijn die wij beschouwen als de wade waarin Jezus heeft gelegen, bevestigt dat: er is daar geen mensenhand aan te pas gekomen.
    Jezus heeft dus een teken nagelaten. Het is zoiets als een kamer waar je op een morgen binnenkomt en wat zie je? Bv. dat de muren zwart zijn gerookt. Dan denk je: ‘Oh, het heeft hier gebrand’, hoewel je de brand niet hebt gezien. Zoiets is ook het lege graf: er is hier iets meer aan de hand. God is hier aan het werk geweest. En Johannes gelooft dat, Petrus nog niet. Het is altijd zo als Jezus, als God tekenen geeft. Sommigen geloven, anderen hebben nooit tekenen genoeg. Tijdens Zijn aardse leven had Jezus wondere genezingen verricht en dan vroegen de Joden om een teken. Maar Hij had zojuist tekenen, ja meer dan één, gegeven!
    Dat is ook in onze tijd nog zo. En zelfs voor onszelf. Ook wij krijgen tekenen van God, een bijzondere ervaring bv. van Gods aanwezigheid, een genezing van een dierbare, de verhoring van ons gebed voor een zeer diepe nood. En dan geloven wij diep, dan zijn we echt dankbaar. Maar een tijd later kan het gebeuren dat wij toch weer aan het twijfelen gaan. Soms hebben wij het gevoel dat God er dan toch niet is. Op zulke momenten is het goed ons die vroegere momenten te herinneren waar wij echt dicht bij God waren en Hij bij ons.
    Met het teken van het lege graf heeft Jezus aan willen duiden dat Hij verrezen was. Toch zullen Zijn verschijningen de doorslag geven. Als Jezus tot Maria Magdalena zal zeggen: ‘Maria’, dan zal zij Hem herkennen. Dan zal ze zeggen: ‘Rabboeni, mijn Heer’. En ook Petrus zal maar echt in de verrezen Jezus geloven als Jezus ook aan hem verschenen is. Dan zal hij met de andere leerlingen zeggen: ‘Wij hebben de Heer gezien’.
    Wij mogen voortaan leven in de nieuwe ordening, die van de verrijzenis. Jezus is niet meer fysiek onder ons aanwezig, maar wel nog lichamelijk, met name in de Kerkgemeenschap, in de gelovigen, in de priesters, in de sacramenten. Laten wij vol vreugde binnengaan in die nieuwe ordening en Jezus ontmoeten in de H. Schrift en in de sacramenten van de Kerk. Laten wij gelovig tot Hem naderen wanneer Hij straks weer tot ons komt in de tekenen van brood en wijn. Zalig Pasen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heer Jezus, dank u dat U ons zo lief heeft dat U onze zonden op u genomen heeft en de straf er voor gedragen heeft. Dank u dat dat U ons zo lief heeft, met een liefde die ik niet kan vatten. Dank u, dat U ons de kans geeft dat wij nu reeds samen met U mogen leven, dat U nu al in het midden van ons leven wil staan. Vader in de hemel, dank U dat U ons zo lief heeft dat U uw innig geliefde Zoon naar de aarde gestuurd heeft opdat wij terug dicht bij U mogen komen.
    Zalig Pasen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een zegenrijke Paastijd voor iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. de opstanding =Pasen ...gebeurt NU !!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De dag is bijna ten einde ...!
    Toch wens ik jullie allemaal "Een vredevolle en vreugdevolle Paastijd "toe!
    Wat er ook gebeure !
    De Verrezene is altijd met ons en kijkt ons liefdevol aan!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten