Palmzondag

Vandaag, op Palmzondag, lazen we het hele passieverhaal van Jezus. We hoorden hoe Hij waardig zijn geest gaf als Koning. Uit liefde voor ieder van ons is Hij deze weg gegaan. Al wat wij in ons hebben van kwaad nam Hij daar op het kruis in zich op, om door deze totale zelfgave ons de volle redding te schenken met Pasen.

Maar voor dit gebeuren zich voltrok, leidde Hem een kleine ezel naar Jeruzalem, de stad waar het offer zich zal voltrekken. Men rolde mooie stoffen voor Hem uit, men juichte Hem toe met zang en groene takken. Het moet Hem zeker hebben ontroerd.
Maar... Hij weende ook. Hij wist immers hoe weinig er Hem écht zouden volgen op zijn liefdesweg. Waar waren al deze mensen wanneer Hij daar hing op het kruis...

En wij…
Zijn wij bereid Hem te volgen, met Hem mee te gaan, in zijn naam te kiezen en te handelen, en dit met alle mogelijke consequenties die deze weg van liefde met zich kan meebrengen.

kris

Reacties

  1. Na de lezing van het lange verhaal van Jezus’ passie, past eigenlijk alleen nog een diepe stilte en een dankbaar aanbidden. Jezus heeft Zijn leven voor ons gegeven. Hoe kwam Hij daar eigenlijk toe? Beste broeders en zusters, Jezus bracht ons het Koninkrijk Gods. Dat betekent dat Hij de mens terug onder Gods heerschappij wilde brengen, een heerschappij die echter niets dan liefde is. Daarvoor was Hij rondgetrokken heel Israël door, drie jaren lang. Daartoe had Hij twaalf apostelen uitgekozen om Hem te vergezellen en om hen te onderrichten in Zijn leer. Deze blijde boodschap van Gods Koninkrijk werd echter niet aanvaard door de mensen. Zelfs Zijn leerlingen konden er zich niet altijd in vinden. Dat je moet leven in liefde en dienstbaarheid, dat hebben ze niet altijd goed verstaan. Eén van hen, Judas, kon er zich helemaal niet in vinden. Hij wilde een Jezus die een staatsgreep pleegde en de Romeinse bezetters het land uitwierp. Daarvoor heeft Judas Jezus verraden, in de hoop dat Hij nu wel de macht zou grijpen. Maar niets van, dat deed Jezus niet.
    We zijn deze viering begonnen met het evangelie van Jezus’ blijde intocht in Jeruzalem. Dat was een intocht van een koning, maar niet van een aardse koning op een fier rijpaard, neen, Jezus kwam Jeruzalem binnen op een ezeltje, heel nederig, als iemand die dient. Die intocht was een testcase: Zou Jeruzalem, de hoofdstad waar de leiders woonden, zouden zij Jezus’ boodschap aanvaarden of niet? Zou God nu werkelijk de Heer mogen zijn over Israël? Een ogenblik leek het erop. De groene twijgen en palmtakken met de vele hosanna’s leken een gunstig voorteken. Lang heeft het echter niet geduurd. Vandaar dat wij op deze zondag van de lijdensweek ook Jezus’ lijdensverhaal hoorden. De leiders van toen hebben Jezus niet aanvaard. Zij wilden eigenlijk God niet als hun Heer. Wat heeft Jezus dan gedaan? Als het niet anders meer kon, als het besluit van de overheid vaststond om Hem te kruisigen, dan heeft Jezus deze lijdensweg heel bewust op zich genomen om zo, plaatsvervangend en in ons aller naam, God de Heer te laten zijn van Zijn leven ten einde toe. Maar omdat Hij het deed voor ons allemaal kon God zo ook de Heer worden van alle mensen. Dat is het wat deze lijdensweek betekent, daarom noemen wij deze week ook de Goede Week, omdat Jezus in ons aller plaats, tot in Zijn bitter sterven toe, God de Heer heeft laten zijn over de hele schepping. Maar dan begint ook iets heel nieuws, iets dat uit zal lopen op de verrijzenis. Wat Jezus daar voor ons deed op het kruis, dat bracht verlossing voor ons allemaal, verlossing van zonde en dood. En dat duurt voort. Altijd. Jezus’ verrijzenis zal Gods bevestiging daarvan zijn. Maar dat is voor zondag die komt, Paaszondag.
    Beste broeders en zusters, ik zou u en ook mezelf nog uit willen nodigen in de week die komt vaak aan Jezus’ lijden te denken. Lees de lijdensverhalen, doe de kruisweg, gaande of zittend, overweeg de droevige mysteriën in uw rozenkransgebed. Wees Jezus in Zijn bitter uur zeer nabij en voeg al je eigen lijden bij het Zijne. Dan zul je voelen dat ook Hij jou zeer nabijkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nog een maal
    ging hij daar
    hij komt eraan
    alleen
    op een ezel
    waar
    roepen van blind dove mensen
    schreeuwen
    juichen
    is hij het
    echt
    van woord
    van daad
    van doen gerechtigheid
    erbarm u hosanna
    hoop en verwachting
    gaan voorbij

    wie is hij
    dan toch
    voor jou
    voor mij

    terugkeer naar gewone leven
    heimwee blijft

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "En wij…
    Zijn wij bereid Hem te volgen, met Hem mee te gaan, in zijn naam te kiezen en te handelen, en dit met alle mogelijke consequenties die deze weg van liefde met zich kan meebrengen."

    Dank je Kris om die vraag te stellen. Wat zou ik; wat zouden wij gedaan hebben als Jezus vals beschuldigd...Wat gebeurt er als je zelf; als iemand vals beschuldigd wordt. Dan gebeurt hetzelfde als met Jezus gebeurde... de persoon in kwestie staat grenzeloos alleen
    Heer Jezus, dank omdat U door dezelfde eenzaamheid hebt willen gaan...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. een mooi gebeuren als mensen hun mantels op de grond leggen... In zekere zin ook een 'gewooon' gebaar telkens als een koning of keizer ontvangen werd in de stad. Gewoon buitengewoon. Buitengewoon gewoon. zo is onze God.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Elk jaar ...en dàt zijn er al vélen word ik even stil bij 't horen van de lezingen van Palmzondag!
    Nu ik in "mijn kot" alleen was heb ik me laten gaan en écht bitter geweend over mijn zonden ,zoals Petrus !
    Hoe zou ik ook in zijn plaats gereageerd hebben ? !
    Ik wil in deze "Goede Week 2020 "het méér bewust beleven !
    En in de toekomst met Zijn Geest ...écht beminnen !Dat is mijn gebed ,dat is mijn verlangen !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. "Jezus blijf ons nabij
    om te lijden
    zoals Jij!
    smeken om de Geest!!!"
    ....dat is mijn verlangen !"

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten