vrijdag in de tweede paasweek

Hij valt amper op, maar zijn aanwezigheid is van fundamenteel belang: de jongen met de vijf broden en de twee vissen. Al wat hij had, al wat hij was, gaf hij aan Jezus. En daarmee, en vooral daardoor, kon Jezus het wonder verrichten.

Durven wij zoals de jongen uit het evangelie àlles wat we hebben, àlles wat we zijn, schenken aan Jezus, opdat Hij het zou kunnen gebruiken om zijn wonder in deze wereld te verrichten. Want daar nodigt Hij ons toe uit: een totaal wegschenken aan zijn 'zijn' in ons, opdat zijn liefde ten volle werkzaam kan worden in ons leven.

kris

Reacties

  1. We gaan nu enkele weekdagen lang lezen uit het zesde hoofdstuk van het Johannesevangelie. Jezus ziet een grote menigte die naar Hem gekomen is. Hij heeft ze gevoed met Zijn onderricht, Hij wil hen nu ook voeden met een maaltijd. Maar Hij heeft niets. Slechts vijf broodjes en twee visjes. Toch voedt Hij daarmee een menigte van ongeveer 5 000 mensen. Hoe Hij dat doet, dat wordt niet verteld of uitgelegd. Hij nam wat Hij had, dankte God en liet dan maar uitdelen door Zijn apostelen. Sommigen zeggen: dat is een symbolisch verhaal dat uit wil drukken dat Jezus volheid van leven geeft. Zeker, het is een voorafbeelding van de eucharistie, waarin Jezus Zichzelf geeft aan ons, Zijn Woord - Gods Woord - en Zichzelf in Zijn H. Sacrament. Maar zeggen dat Jezus ook niet een wondere spijziging heeft bewerkt, dat gaat te ver. Zesmaal wordt in de evangeliën over zo’n wondere spijziging bericht. Viermaal over een spijziging van 5 000 mensen, tweemaal voor 4 000 mensen. Men zegt veel te gauw dat al die verhalen in de evangeliën alleen beeldspraak zijn. Dat is voor mij echter fideïsme. Dan geloven we zomaar, het is een geloof dat niet steunt op feiten. Wat geloven we dan eigenlijk? Fantasieën? Sprookjes?
    Jezus doet de mensen neerzitten. Eigenlijk staat er: neerliggen, aanliggen, discumbere in het Latijn, in het Grieks anapeso. In de Oudheid zat men, zoals wij nu doen, voor een gewone maaltijd. Voor een feestmaal met meerdere gangen lag men aan. Dat is het wat Jezus hier aanbiedt: niet een gewone maaltijd, maar een feestdis met vele gangen. Filippus heeft dan ook goed gerekend: ‘Wil ieder maar een stukje krijgen, dan zijn 200 denariën nog te weinig’. Een denarie is een dagloon. Daarmee kon je 24 mensen een half rantsoen geven. 200 maal 24 = 4 800 halve rantsoenen. Het evangelie spreekt van ongeveer 5 000 personen. Filippus heeft dus goed gerekend. Maar Jezus geeft niet een half rantsoen, maar een volle maaltijd. Ze mogen dan ook gaan aanliggen in het gras. Er was daar nl. veel gras, lezen we. Dat gras hier, dat zijn de rustbedden om aan te liggen aan een feestdis. Als dit teken een voorafbeelding is van de eucharistie - en dat is het - dan betekent dat dat Jezus het volle leven aanbiedt in de eucharistie, een vol rantsoen met meerdere gangen.
    Je mag ook niet vergeten dat voor God alles mogelijk is. Het weeshuis van de H. Pastoor van Ars zat zonder brood. Het waren slechte tijden en de graanzolder was leeg. De juffrouwen klaagden hun nood bij de pastoor. ‘Maar ga naar de zolder’, zei de priester. ‘Maar daar ligt niets meer’. ‘Ga’, zei de priester nogmaals en ze gingen. Ze trokken grote ogen: de graanzolder lag vol. In de jaren 1941 en 42, midden in de tweede wereldoorlog, hadden de mensen in Vlaanderen honger. Maar dan spoelden nooit geziene scholen haringen aan tegen het strand van onze Noordzee. Die haring, die ‘levaard’ heeft onze mensen gered.
    Gamaliël had het dan ook goed voor: ‘Gaat dit werk van mensen uit, dan zal het op niets uitlopen. Komt het echter van God, dan ga je het niet tegenhouden’. Welnu, Jezus is van God. Dat hebben wij duidelijk gezien in de ontmoeting met Nicodemus. Jezus’ verrijzenis en heel de Jezusbeweging zijn ook het werk van God, de heilige eucharistie incluis!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste broeder Daniël,
      Ik reageer even op de toon van uw boodschap
      Het zal bij vele (vooral oudere?) mensen als aangenaam ervaren worden, dat u opkomt voor het katholiek geloof in wonderen en Jezus als zoon van God.
      Bij andere mensen ( die dit geloof verloren zijn of nooit gekend hebben ) zijn er verschillende reacties mogelijk, denk ik : ofwel keren ze zich af. Ofwel (als ze zelf honger hebben) gaan ze misschien bidden om een wonder nu.
      ( De apostelen deden wonderen. De kerk nu biedt de heilige eucharistie )
      Ik vermoed dat u zekerheid wil bieden, en mensen wil aanmoedigen tot geloof dat bergen verzet.
      Dank u ! en goede dag

      Verwijderen
    2. Mijn behoefte is om de God van Boven en Buiten ( voor wie niets onmogelijks is ), de God die beden verhoort ( een graanzolder vult en haringscholen laat aanspoelen ),...
      te verzoenen met god van beneden en binnen : de mens die zieken en zondaars opzoekt en in ons hart wil wonen

      Verwijderen
    3. suggestie: je zou de God van 'boven en buiten' kunnen zien als een U-bocht die we nodig hebben om de God van 'beneden en binnen' er toe aan te zetten, 'zieken en zondaars op te zoeken', met dezelfde barmhartigheid als waar we bij Hem (daar boven en buiten) op hopen. met de gulden regel (doe voor de ander wat ge voor uzelf zoudt willen) als leidraad.

      Verwijderen
    4. ps. zonder al te oneerbiedig te klinken zou je kunnen zeggen dat paus Franciscus in de leestip, door onder andere te zeggen 'Wij hebben het werk van de Heer vernield', ook de God 'buiten en boven' gebruikt als een U-bocht om ons hier 'beneden en van binnen' er bewust van te maken wat we verkeerd aan t doen zijn.

      Verwijderen
  2. God verhoort gebeden!
    Als wij bidden om de hongersnood te stillen in vele delen van de wereld verhoort God ons! Zijn antwoord is: "Geef gij hun te eten".
    Als we bidden om genezing van de zieken, verhoort Hij ons! Zijn antwoord is: "Ga en verkondig en genees de zieken. Leg hen de handen op. Tekenen zullen volgen".
    Enz...
    Onze God verhoort door wat wij doen voor de minsten der zijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat versta je onder "U-bocht"?
    ik begrijp dat niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten