Stille Zaterdag

Laat ons stil zijn, wakend, verwachtend …


Reacties

  1. Hoelang heeft het geduurd vooraleer het Pasen werd
    Misschien wacht de Heer nog steeds op mijn geloof

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meer kunnen wij inderdaad niet doen, Kris.
    Waken bij het graf. Onze wonden likken, ons verdriet uithuilen. Onze Heer en Heiland is dood. Wij hadden zoveel van Hem verwacht. Nu deelt Hij het lot van zovelen die ons voor zijn gegaan en ook wij, hoe jong ook nog, wij staan al met een been in het graf. Die dag, die laatste van ons leven, komt ook eens voor elk van ons.
    Maar wij wachten. Wij hebben van Hem zelf gehoord dat Hij op de derde dag zal verrijzen. Deze boodschap is ons doorverteld, dat Hij de levende is in ons midden.
    Het mag echter wat duren. Niet direct overgaan naar de verrijzenis. De dood is niet niets. Het nog even uithouden bij de dood. De opstanding is pas voor morgen of ten vroegste voor deze late avond. Dan houden wij een wake. Neen, dan kunnen jullie er dit jaar niet bij zijn, maar waak, bid, verwacht. Wij willen erbij zijn als de Heer verrijst. Deze verrijzenis kunnen we echter niet zien. Ze gebeurt in het verborgene, in de nacht. Ze is niet meer van deze aardse geschiedenis. Ze is Gods werk, het is iets dat de mens zelf niet meer kan bewerken. Toch zal Hij verrijzen, Hij die ons allen draagt, Hij zal ons ons oorspronkelijk beeld teruggeven. Wij zijn geschapen naar Zijn beeld. Nu moeten we wachten, wenen, schreien, hopeloos zijn. Het mag allemaal vandaag. Want Hij is weg, dood, dood gemaakt door ons, die Hem niet hebben willen of Hem niet hebben kunnen aanvaarden. Morgen zal het beter zijn, want morgen is nieuw. Laat Hem maar los, laat Hem maar gaan, Hij is naar Zijn Vader. Nu is Hij ter helle, in de onderwereld, in het graf. Daar wachten zovelen, vanaf Adam tot heden. Maar zoals Hij tot Lazarus riep, voor wie ook geen hoop meer was, het was al de vierde dag, hij was al aan het ontbinden, zo zal Hij vandaag roepen naar velen: 'Kom naar buiten, leef voor Gods aangezicht'. Wij zijn niet voor de dood gemaakt, maar om te leven.
    Toch, wacht maar vandaag, vast nog een keer, bid, waak, bedwing uw tranen of bedwing ze liever niet, laat ze de vrije loop. Vanavond zullen we horen: Zijn graf is leeg, het is open, Hij is niet daar, niet in het graf, Hij gaat ons voor naar Galilea, daar zullen we Hem zien: daar, in het gewone leven. En ook eens hierna. Hij zal leven. Al onze doden zullen leven, en wie ze ook waren, wie ze ook zijn, ze zullen leven door Hem. Hij is de verrijzenis en het leven, nu al, morgen en overmorgen en al de andere dagen nog meer.
    We wachten, we zien naar Hem uit, met ogen vol droefheid, met een hart dat gebroken is. Hij die werd zoals wij, ook Hij is dood. Maar we weten, we geloven, we hopen: 'Morgen zal het anders zijn, want morgen is nieuw, je kunt altijd opnieuw beginnen' (Ingeborg). Ja, dank zij Hem op wie we hopen. God is toch altijd groter?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mijn gedicht voor goede vrijdag, vandaag in de leegte van stille zaterdag

    koude nacht

    de nacht lag koud en open
    naaldboomtakken hingen zwaar van sneeuw omlaag
    hij kon alleen maar hopen
    dat de dag nog kwam vandaag
    dat er antwoord gloorde op zijn laatste vraag

    geen woning bood bescherming
    krassend brak een kraai de stilte van het land
    genade noch ontferming
    hier in eenzaamheid gestrand
    wachtte niemand hem, geen reikte hem de hand

    de wind sneed door zijn leden
    zijn verstijfde lijf leek oud, zag grijzig blauw
    hier hielpen geen gebeden
    woorden die hij zeggen zou
    brachten geen verlossing meer uit deze kou

    die nacht alleen gelaten
    liet zijn aards verlangen hem ten einde gaan
    geen hulp kon hem nog baten
    angstig zocht zijn ziel bestaan
    ergens ver van ieder hier en nu vandaan

    hij sloot zijn ogen wachtte
    hopend op de dood hervond zijn denken rust
    zijn wil niet meer bij machte
    zucht en zinnen uitgeblust
    werd hij zacht tot stervens eeuwigheid gekust

    sr maart 2020

    Nb Voor dit gedicht is gebruik gemaakt van de stanza-vorm van het gedicht Noche Oscura (Donkere Nacht) van Johannes van het Kruis (1542-1591).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel passend voor deze stille zaterdag. Dank u, Stefan! Daarmee kan je bidden.

      Verwijderen
  4. Eerst leven van de belofte op nieuw Leven en na de verrijzenis leven van de belofte van de Geest die komt! Van belofte naar belofte. In Hem is enkel Ja en Amen, zegt Paulus. Hij vervult zijn beloften, Hij is een God van trouw. Wat een geweldige God! Zalig Pasen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten