donderdag in week 2 advent

'Ik ben de Heer, je God, Ik neem je bij je rechterhand en zeg je: Wees niet bang, Ik zal je helpen. Wees niet bang, kleine Jakob, arm volk van Israël, Ik zal je helpen – spreekt de Heer –, de Heilige van Israël is je bevrijder.' Zo lezen we vandaag bij Jesaja.

Het mag duidelijk dat Jesaja hier profeteert over de komst van Christus, Jezus, de 'Heilige van Israël'. 'Wees niet bang' om zijn komst, schrijft hij. Woorden van lang geleden, maar in wezen nog even actueel; woorden voor ieder van ons.

Want laat ons eerlijk zijn: diep vanbinnen zijn we soms bang van de Heer. We houden van Jezus, we zijn blij dat Hij bij ons is, we zijn dankbaar om zijn liefde voor ieder van ons, maar anderzijds... diep vanbinnen zijn we soms angstig.

We zijn angstig onszelf te verliezen, ons helemaal te moeten prijsgeven aan de liefde. We zijn bang onze comfortzonde te moeten verlaten omwille van het evangelie. We zijn angstig te moeten veranderen, en altijd en ten volle te moeten gaan liefhebben.

Puur menselijk gezien is het een begrijpelijke angst. Het is alsof we onszelf moeten afgeven, alsof we alles uit handen moeten geven, alsof ons 'ik' helemaal moet verdwijnen.

En inderdaad, laat ons zeggen zoals het is: het evangelie vraagt jezelf te verliezen in de Heer, je ten volle te verlaten op Hem, je te schenken aan Hem, opdat Hij door jou heen tot leven kan komen, kan beminnen, vergeven, aanraken, oprichten.

Maar het zou een vergissing zijn te denken dat we daarmee onze persoonlijkheid verliezen; integendeel. We zullen ons ik juist ten volle ontdekken. Wie het namelijk klaarspeelt zichtzelf ten diepste te schenken aan de Heer zal z'n diepste en meest waarachtige 'ik' vinden; het 'ik' dat God voor je droomt en wenst, het 'ik' - zoals al dikwijls vermeld hier (mijn stokpaardje) - waarvan God gezegd heeft dat Hij het geschapen heeft naar zijn beeld en gelijkenis.

Konden we maar eens die diepe innerlijke vrede en vreugde bevroeden als vrucht van het zich totaal schenken aan Jezus.

Lieve mensen, laten we trachten in gebed alle angst van ons af te leggen. Geef je angst aan de Heer en sluit je in zijn armen. Hij is de Vriend die naast je zit, de hemelse Gast die met je meegaat, je Levensgezel die in je woont, je Broer die je in God zal brengen.

Hij zal je tot een vredevol en liefdevol mens maken, zoals Hijzelf is. Hij zal zijn vrede en zijn liefde in naam van God met u te delen. Je zal één worden met Hem: geen twee maar één, een huwelijk tussen hemel en aarde, tussen Christus en jijzelf, belichaamd in die grote gemeenschap van de Kerk waarvan Hij het levend hart is, Hem barend in vele vormen van goedheid.

kris

Reacties

  1. Het is zo diep en zo waar wat je zegt, Kris,
    elke dag trouwens, maar vandaag raak je een gevoelige snaar: ten diepste ben ik bang van die Liefde. Het lukt tot op een zekere hoogte, maar er blijft steeds een drempel waar ik niet over geraak, een vol-ledig loslaten van mijzelf,
    het loslaten van de oever om te durven varen naar het diepe. Één hand strek ik uit naar Jezus, de andere houdt zich vast aan het vergankelijke. En de wacht, Hij wacht al zolang met zoveel Liefde. Ach kon ik Hem geven wat Hem toekomt, mijn hart en mijn hele zijn. Kom Heer Jezus, kom..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mens kan zich klein voelen, een volk ook, een Kerk ook. Ook Israël was maar een wormpje, vertrapt door de grootmachten Assyrië en Babylonië. Toch moeten we niet vrezen, Israël wordt een dorsslee. Onze Kerk ook. Oh, niet door geweld en onderdrukking, maar juist door ons vertrouwen op de Allerhoogste. Ook nu zullen de mensen zich buigen voor God en ons bewonderen als we in vreugde en liefde goed zijn voor elkaar en iets van Gods goedheid uitstralen. Ook nu zijn er veel armen en behoeftigen. Maar als de wereld God, God laat zijn, verdwijnt al die ellende als sneeuw voor de zon. Dan wordt een kaal gebied een waterrijk domein met bomen en cipressen in het dorre land. Zie je het niet? Het is nu aan het gebeuren. De Vlaamse regering trekt miljoenen uit voor het sociaal tarief voor gas en elektriciteit voor arme gezinnen. En er zullen bomen worden geplant in Vlaanderen en in elk dorp wordt een natuurgebied neergezet. Het is voor ons, gelovigen, de hand van de Heer die dit bewerkt, zoals Jesaja het zegt. En Johannes de Doper is groot omdat hij Jezus aan mag wijzen. Toch zijn de kleinsten die binnentreden in het Rijk van God dat Jezus brengt, nog groter. Want in hen geschiedt Gods heilswil, Zijn liefdesplan. Geweldenaars zijn de kleine gelovigen die God neer doen dalen vanuit Zijn hoge hemel op aarde. De kleinen maken zich de buit eigen van de liefde van God, het loon van ieder die gelooft. Ja, de Doper is Elia die terugkomt, om het volk weer onder Gods heerschappij te brengen zoals Elia dat heeft geprobeerd. Sint Jan zal de Doper zondag a.s. wel laten zeggen dat hij niet Elia is, niet de eindtijdelijke profeet, niet de Messias, maar alleen een stem die roept: ‘Maak de wegen recht voor de Heer’. Ook wij mogen een beetje als de Doper zijn, ook wij mogen de kinderen en de mensen verwijzen naar Jezus en een rijk stichten van liefde, een ware Godsgemeenschap die, hoe klein en bescheiden ook, de wereld nieuw en anders maakt. Inderdaad: een bronnengebied, een weelde voor alle mensen, alleszins voor hen die geen liefde kennen en in allerlei basisbehoeften te kort hebben. De Joodse gemeenschap, zo klein in België, heeft zelfs van de raad van state gelijk gekregen dat de minister het verbod op publieke erediensten wat terug moet draaien. Zo werkt God! Zoals Hij ook de Perzische koning Cyrus riep om het volk van Israël terug te laten keren naar hun land.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel dat circus om het verbod op publieke erediensten terug te draaien is er enkel en alleen gekomen om de joodse huwelijksplechtigheid (minimum 10 aanwezigen om geldig te zijn) mogelijk te maken. Het is hun van harte gegund, maar wijzelf kunnen met deze maatregel niets doen. Naast priester, koster, misdienaar, lector en organist kun je nog 10 mensen toelaten om een kerk/kathedraal te vullen. Wie ga je toelaten, wie ga je weigeren voor de zondagsviering?

      Verwijderen
  3. Alsof Jezus in Zijn Vaders Huis via Zijn Vlees en Bloed corona zal laten doorgeven...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook toen Hij tussen de mensen leefde, werden ziekten en virussen allerhande niet gestopt.

      Verwijderen
  4. We kunnen best maar voorzichtig zijn. Ik gaf maar een voorbeeld hoe die kleine minderheid van Joodse gelovigen, toch gelijk kreeg. Zelf zou ik niet pleiten voor heel drukke publieke erediensten. Het is te gevaarlijk, hoe jammer ook. Laat het maar van binnen gebeuren, Kerstmis diep in ons hart. Deze Coronawinter is daartoe een unieke gelegenheid: ons hart een kribbe voor Onze lieve Heer.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. "Ik ben de Heer, je God, Ik neem je bij je rechterhand en zeg je: Wees niet bang, Ik zal je helpen. Wees niet bang..."

    Waarom ik ooit deze zinnen van buiten leerde weet ik niet meer en ter gelegenheid waarvan al evenmin...
    Het is nù zo dat ik met deze woorden elke dag begin... Ik ervaar steeds meer dat het een goed begin is

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten