vrijdag in week 2 advent

‘Ik geef jullie onderricht in je eigen belang...’, zo lezen we vandaag bij de profeet Jesaja.

Gods onderricht gaat veel dieper dan een gericht zijn op een 'weten hoe het moet'. Want, wat dit laatste betreft, in ons hoofdje weten we maar al te goed hoe het moet. En toch spelen we het maar met mate klaar te doen wat God vraagt. De reden zit 'm doorgaans in het feit dat we ons moeilijk kunnen toevertrouwen aan het werkelijke onderricht dat God ons bieden wil: het onderricht van het hart.

Immers, het onderricht dat God biedt is niet zozeer gericht op een verstandelijk kennen of weten. Wat Hij wilt is ons in ontmoeting brengen met Zichzelf, dat veel dieper reikt dan onderricht geven puur op vlak van verstandelijk kennen of weten: Gods-ontmoeting dus.

Het gaat om eenwording, vereniging, intimiteit tussen God (in Christus) en wij. Dit 'gaan met de Heer', deze verkering tussen Hem en ons, wordt dan veel meer dan een verstandelijk weten. Het gaat veeleer om een ervaring van samensmelting die ons zal stuwen Gods liefde te baren  in alles wat we doen, naar allen die we ontmoeten.

kris

Reacties

  1. God is in de eerste plaats een Verlosser, een Redder. Zo heeft Israël zijn God eerst leren kennen. Niet allereerst als de Schepper, maar als de Verlosser. De Verlosser uit al hun noden, hun als kleine natie onder de voet gelopen worden, eerst door Egypte, later door Assyrië, Babylonië, Perzië, Griekenland, Rome. Maar als Verlosser en Redder is God ook een leraar. Hij toont ons een weg naar geluk en naar een harmonieus samenleven. Dat was het doel van de Thora, van de Wet die God aan Mozes gaf. Ze waren bevrijd uit het slavenbestaan in Egypte, nu moesten zij leven als vrije mensen. Maar vrijheid is geen willekeur. Echte vrijheid is rekening houden met de anderen. Als dat gebeurt, dan is er vrede, dan bloeit het volk open. Nu kan je als leraar twee wegen op: streng zijn of mild. En eigenlijk gaan beide wegen samen. Mijn vader was streng, wij wisten wat wij als kinderen aan hem hadden. Maar hij strafte eigenlijk nooit. Zo heb ik ook mijn onderwijzers ervaren: eisend, maar altijd mild. Jezus zegt dat ook: de Doper was streng, voor zichzelf en voor de mensen. Hij wilde hen weer zoals Elia indertijd onder het Heer-zijn van God brengen. Dan moet je iets vragen. Jezus vraagt ook. In het evangelie staan strenge woorden: ‘Wie vader of moeder meer bemint dan Mij, is mij niet waardig. Wie naar een vrouw kijkt om haar te begeren, heeft met haar al echtbreuk gepleegd. Witgekalkte graven’. Dat zijn een paar sterke uitspraken die best streng zijn. Toch is Jezus altijd mild en barmhartig. Al wie uit de boot valt, pikt Hij op. Hij brengt Gods gerechtigheid én Gods barmhartigheid. Onze vicaris voor Caritas indertijd vertelde graag over zijn vader. Die man had een mooie tuin met mooie plantjes. Daarom verbood hij zijn kinderen voetbal te spelen in de tuin. Op een dag had onze vicaris dat met een vriendje toch gedaan en per ongeluk hadden ze drie dure plantjes vernietigd. Nu was het wachten op vader die thuis zou komen. De man had het onheil onmiddellijk gezien. Hij plukte een scheut van één van de plantjes en zette hem in water. Dan riep hij zijn bengels bij zich en zei: ‘Kijk, als ik straks deze scheut plant, dan kan ik volgend jaar weer uit deze plant drie nieuwe jonge plantjes halen’. Zo is God. Streng. Maar Hij straft eigenlijk niet. Ook God moet veel vragen om iets kleins te verkrijgen. Dat doet Jezus ook. Gelukkig hij of zij die aan Hem geen aanstoot neemt. Dat was trouwens ook het adagium van onze oude priesters uit mijn jeugd: ‘Een leeuw op de preekstoel, een lammetje in de biechtstoel’.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het gaat vooral om gerechtigheid en gehoor geven aan de geboden Gods.
    1 johannes 2, 3 God kennen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het gaat ook ..in de stilte van je hart ...Hem vinden en mét ,in en door Hem' liefhebben '
    jezelf ,je naasten en zéker God !
    Met vallen en opstaan en je "kruis "leren dragen !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wat Hij wilt is ons in ontMOETing brengen met Hem en ONSZELF in eenvoud,stilte,overgave,
    laten doen, vinden,in de anderen en in ons !! Jezus helpe ons !!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten